Retete diversificare bebelusi: Cu ce alimente se incepe

Retete diversificare bebelusi: Cu ce alimente se incepe

Diversificarea bebelușului începe în general între luna 4 și luna 6. Această etapă nouă depinde de starea de sănătate, de ritmul de dezvoltare și de capacitățile sistemului digestiv ale copilului. Prin urmare, bebelușul ar trebui să fie hrănit exclusiv cu lapte până când dă semne că este pregătit să consume alimente solide.

 

Diversificarea la bebeluşi este o etapă esenţială pentru o dezvoltare sănătoasă și armonioasă, în care copilul începe să se obişnuiască cu hrana solidă şi cu alimente noi. Dacă te întrebi ce rețete diversificare bebeluși să pregătești, cea mai bună modalitate de a începe diversificarea este cu piureuri de legume și fructe.

 

Ține cont că pediatrii recomandă ca bebelușii să înceapă diversificarea doar atunci când bebeluşul începe să manifeste următoarele semne:

 

  • Stă deja în fund şi îşi ţine capul drept, astfel încât oate fi așezat în scaunul de masă pentru bebeluși;

  • Își coordonează bine mâinile, ochii şi gura, astfel încât se poate uita la mâncare, o poate apuca cu mâinile şi o poate duce singur la gură (baby finger);

  • Nu mai are reflexul de a respinge mâncarea cu limba, ceea ce l-ar împiedica să înghită hrana.

 

Așadar, după vârsta de 6 luni bebelușul este perfect pregătit pentru perioada diversificării alimentației. Acesta este momentul perfect când începe să descopere treptat legumele, fructele, alimentele cu amidon, apoi carnea și peștele, pe lângă laptele matern sau laptele praf. Pentru a-l obișnui cu tacâmurile de bebeluși, poți începe cu niște pre-lingurițe pentru diversificare.

 

Pentru a afla despre principalele etape ale diversificării bebelușului și pentru a avea exemple de rețete diversificare bebeluși, aflați pas cu pas mai jos.

 

Diversificarea alimentelor: de unde să începem?

 

Ca proaspăt părinte, este normal să fii uneori puțin pierdut la începutul diversificării alimentare. În timp ce bebelușul s-a hrănit exclusiv cu lapte până acum, vine momentul când trebuie să pregătești o masă care să îi satisfacă nevoile nutriționale și deopotrivă să ai grijă să nu-i dai alimente pe care încă nu le poate ingera sau îi sunt interzise.

 

Legume, fructe, ouă, pește, carne, alimente bogate în amidon, pâine. Mesele bebelușului pe grupe de vârstă - de la 4 la 6 luni, 6 la 12 luni și 12 la 36 de luni - pe o zi întreagă: mic dejun, prânz, gustare, cină, pot fi o adevărată provocare.

borcane pline cu legume pasate - morcovi si mazare

Dar, regula numărul 1 în diversificarea bebelușului este că alimentele se introduc treptat, încetul cu încetul, și veți învăța, de asemenea, să adaptați textura alimentelor în funcție de vârsta bebelușului: piureuri de legume și fructe de la 4 la 6 luni, alimente zdrobite sau tocate de la 1 an, iar după 1 an copilul poate consuma alimentele întregi, în mod obișnuit.

 

Indiferent de vârsta copilului, diversificarea alimentară trebuie să înceapă ușor. Laptele ar trebui să rămână, de asemenea, baza dietei copilului până la vârsta de 12 luni. Primele alimente pe care bebelușul le va putea gusta sunt legumele fierte, nefibroase (morcov, dovlecel, fasole verde, praz alb etc.). 

 

Introduceți-le copilului sub formă de piure pasat fin după ce ați gătit legumele (de preferință la abur pentru a le păstra toți nutrienții). Pentru a-l familiariza treptat cu aceste alimente noi, introduceți mai întâi câte un singur aliment: piure de morcovi, piure de dovlecei, piure de cartof dulce etc. Fructele pasate piure (gătite în prealabil) pot suplimenta dieta bebelușului la aproximativ două săptămâni de la introducerea legumelor.

 

La începutul diversificării alimentelor, micuțul tău poate fi reticent în a mânca cantitatea recomandată de alimente. Acest lucru este absolut normal: aceste noi descoperiri sunt pentru el o mare schimbare care necesită ceva timp pentru a se adapta. Cu răbdare, totul va fi bine! Începeți cu câteva lingurițe, apoi încercați să creșteți cantitatea cu fiecare zi. În orice caz, nu există niciun motiv de îngrijorare: un sugar se satură ușor, în zilele în care consumă mai puține alimente solide, va compensa cu lapte.


Rețete diversificare bebeluși

Consistența piureurilor pentru bebeluși din procesul de diversificare ar trebui să aibă o consistență cât mai lichidă pentru început, pentru a fi acceptate cât mai ușor. Ulterior, textura acestora se îngroașă până la ultima etapă când se oferă bucăți moi pentru a stimula procesul de mestecare. 

 

Iată care sunt cele mai folosite rețete diversificare bebeluși cu care majoritatea părinților au început alimentația bebelușului:

 
  • Piure de dovlecel

 

Dovlecelul este o legumă cu o aromă delicată, dulce, fără o aromă puternică și care nu constipă. Este indicată pentru a face parte dintre primele legume ce vor fi introduse în piureul pentru bebeluși. Momentul zilei ideal este masa de prânz, între orele 13.00-15.00.

 
  • Piure de morcovi

 

Morcovul este o legumă foarte valoroasă din punct de vedere nutrițional, care îl va ajuta pe bebeluș să beneficieze de vitamine și minerale de care are nevoie pentru o dezvoltare sănătoasă. Este un aliment ușor de digerat, cu gust dulce, și este introdus printre primele piureuri pentru bebeluși. Morcovul conține beta-caroten (util pentru piele, păr, unghii), vitamine (A, C, K, B6), dar și în minerale (fier, potasiu, cupru) și fibre.

borcanel cu morcovi pasati, lingurita si zornaitoare
  • Piure de cartof dulce

 

Cartofii dulci sunt o sursă bună de fibre, care pot ajuta la prevenirea constipației și la menținerea unui tract digestiv sănătos. Cartofii dulci sunt bogați în beta-caroten, care este transformat în vitamina A, dar și în vitamina C și E. 

Chiar dacă nu este un produs românesc, cartoful dulce se recomandă printre primele alimente în rețete diversificare bebeluși deoarece are un gust plăcut. În plus, cartofii dulci sunt bogați în calciu și fier, ambele minerale fiind vitale pentru creșterea bebelușului. Fierul ajută la prevenirea anemiei, în timp ce calciul întărește oasele.

 
  • Piure de fasole verde

 

Fasolea verde este o legumă plină de nutrienți valoroși. Ea se remarcă prin conținutul de vitamine (A, C și B), dar și prin diversitatea mineralelor (potasiu, sodiu, calciu, magneziu, fier, fosfor). În vederea pregătirii unui piure reușit, alege păstăi fragede, ferme și fără boabe mari, proeminente, care se gătesc la abur pentru a păstra cât mai mult din nutrienți.

 
  • Piure din mai multe legume

 

Odată ce bebelușul s-a obișnuit să consume diferite legume, poți să-i pregătești un piure mai consistent, care să conțină mai multe. Spre exemplu, alege unul cu morcov, fasole verde, dovlecel, mazăre, cartof dulce, păstârnac. Toate legumele menționate au un conținut mare de vitamine, minerale și fibre.

 

Același lucru se procedează și cu fructele. Piureul de măr, pară, piersici, caise, prune și alte fructe de sezon se pregătesc în aceeași manieră. Se aleg fructe de sezon, bogate în vitamine, minerale, antioxidanți și ușor de digerat. Fructele exotice sunt de asemenea recomandate, și din această categorie fac parte mango, banană, avocado, portocală. Atenție, căpșunile sunt recomandate după vârsta de 1 an deoarece au potențial alergen.

 

Numărul de mese zilnice va creşte treptat, astfel că între 6 şi 8 luni, copilul poate avea 2-3 mese pe zi, urmând ca până la vârsta de un an să aibă 4 mese pe zi, dar şi maximum 2 gustări sănătoase, în special fructe. 

 

Sperăm că rețetele pentru diversificare bebeluși ți-au fost de ajutor. Te așteptăm pe blog cu alte sfaturi utile despre creșterea sănătoasă și armonioasă a copilului!


 

Suport clienti Program Call Center L-V: 07:00-22:00 | S-D: 10:00-20:00 / Punct de lucru L-V: 08:00-17:00

0371.230.387 contact@empria.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!