Pozitii de alaptare: Cum se ataseaza corect bebe la san

Pozitii de alaptare: Cum se ataseaza corect bebe la san

Laptele matern reprezintă hrana ideală pentru bebeluși. Are un amestec perfect de vitamine, proteine și grăsimi, adică tot ce are nevoie nou-născutul pentru a crește sănătos. Experiența alăptării nu este, din păcate, un proces atât de ușor pe cât se crede, dimpotrivă, foarte multe mame povestesc de momente dificile de tristețe, neputință și chiar durere. 

 

Așadar, dacă ești însărcinată sau proaspătă mămică, iată ce lucruri ar trebui să știi despre aceste poziții de alăptare și despre atașarea corectă la sân.

 

Beneficiile alăptării

 

Laptele matern conține anticorpi care ajută copilul să lupte împotriva virușilor și bacteriilor. Alăptarea reduce riscul bebelușului de a avea diferite probleme de sănătate, precum alergiile. În plus, bebelușii care sunt alăptați exclusiv în primele 6 luni, se îmbolnăvesc mai rar de infecții ale urechii, boli respiratorii și diaree. 

 

În plus, apropierea fizică, atingerea piele-pe-piele și contactul vizual cu mama îl ajută pe bebeluș să se conecteze cu mama și să se simtă în siguranță. Beneficiile alăptării sunt deopotrivă și pentru mamă. 

 

În timpul alăptării se eliberează hormonul oxitocină, care ajută uterul să revină la dimensiunea de dinainte de sarcină și poate reduce sângerările uterine după naștere. De asemenea, specialiștii sunt de părere că femeile are alăptează între 1 și 2 ani prezintă un risc scăzut de a face cancer la sân sau cancer ovarian. 

 

Primul lapte matern și atașarea corectă la sân a bebelușului 

 

În primele zile după naștere, sânii produc un tip de lapte numit colostru. Colostrul este gros, gălbui și puțin, dar este suficient pentru a satisface nevoile nutriționale ale nou-născutului. Colostrul ajută tractul digestiv al nou-născutului să se dezvolte și să se pregătească pentru a digera laptele matern.

 

Colostrul este prima fază a laptelui matern, care se modifică în timp pentru a oferi copilului nutriția de care are nevoie pe măsură ce crește. A doua fază se numește lapte de tranziție, care este înlocuit treptat cu a treia fază a laptelui matern, numită lapte matur. Laptele matur apare între 10 până la 15 zile după naștere, lapte care îi oferă copilului tău toată hrana de care are nevoie.

 

Atașarea corectă la sân este deosebit de importantă deoarece copilul se va hrăni corespunzător și va crește sănătos, iar mama nu va suferi ragade, care probabil o vor determina să înțarce mult mai repede decât este cazul. 

 

bebelus alaptat de mama lui

 

Pentru o atașare corectă la sân va trebui să ții cont de câteva detalii: 

 

  • Gurița bebelușul este mult deschisă, astfel încât mare parte a areolei și a țesutului mamar se află în gura acestuia;

  • Sânul este întins pentru a forma o ”tetină alungită”, iar mamelonul reprezintă doar o treime din aceasta;

  • Limba bebelușului este încolăcită ca o cupă în lateralele mamelonului, ceea ce înseamnă că nu buzele sunt cele trag laptele.

 

Poziții de alăptare

 

Există câteva poziții de alăptare extrem de eficiente pe care le poți încerca, dacă ai început una dintre cele mai frumoase perioade din viața de mamă:

 
  • Poziția corectă de alăptat: Leagănul

 

Este probabil cea mai populară poziție de alăptare. Cu toate acestea, dacă ai născut prin cezariană, acest lucru poate fi inconfortabil, deoarece bebelușul stă exact peste burtă lângă incizie. Soluția în acest caz este să folosești o pernă sau să te folosești de cotierele unui fotoliu pentru susținere.

 
  • Poziția corectă de alăptat: Întinsă pe o parte

 

Aceasta este o poziție de alăptare bună dacă ai născut prin cezariană sau ai avut o naștere dificilă sau dacă alăptezi în miezul nopții. Practic, mama își alăptează copilul stând întinsă pe o parte iar bebelușul lângă ea. Nou-născutul stă întins cu fața către tine, burtă la burtă. Asigură-te că urechea, umărul și șoldul bebelușului sunt în linie dreaptă.

 

Poți pune o pernă în spatele bebelușului pentru al susține în această poziție fără să fie nevoie să-l ții cu mâna. Pune brațul pe care stai întins sub cap sau sub pernă (asigurându-te că poziția bebelușului nu este modificată de pernă) și folosește-ți brațul liber pentru a sprijini și ghida capul copilului către sân.

mama care isi alapteaza copilul

 
  • Poziția corectă de alăptat poșetă

 

Dacă ai născut prin cezariană, atunci această poziție de alăptare este ideală pentru tine, întrucât țin copilul departe de operație. În plus, este o poziție confortabilă pentru majoritatea nou-născuților. 

 

Practic, în poziția de alăptare stil poșetă, tu susții capul copilului cu mâna, iar spatele lui cu brațul. Bebelușul este cu fața către sân, iar gurița lui este la înălțimea mamelonului, acesta fiind sprijinit pe o pernă înaltă. Genunchii bebelușuli stau sub brațul tău, cu șoldurile flexate.

 
  • Poziția corectă de alăptatat: În șa

 

Este una dintre pozițiile de alăptare potrivite pentru bebelușii mai mari care pot sta deja în funduleț sau care sunt ținuți în manducă și își susțin bine gâtul. Practic, copilul stă cu fața spre tine, aproape de sân, ținut pe genunchi. 

 

Avantajul acestei poziții de alăptare este că, fiind un bebelus mai măricel, care își menține bine poziția în șezut, îți va fi mult mai ușor să alăptezi, nu te vor durea brațele sau nu îți vor amorți deoarece el știe foarte bine ce să facă. Poți folosi și o pernă de pus pe mână, pentru a face lucrurile mai comode.

 

Cu siguranță, fiecare echipă mămă - copil își va găsi cea mai bună poziție de alăptare în funcție de preferințe și nevoile pe care le au. O proaspătă mămică atunci când alege o poziție de alăptare trebuie să aibă în vedere atașarea corectă care asigură transferul bun de lapte și nu rănește sânii. Alăptarea aduce bucurie și un sentiment de dăruire, însă dacă apare durerea, alăptarea își pierde beneficiul, devine anevoioasă și se poate chiar încheia prematur.
 

Suport clienti Program Call Center L-V: 07:00-22:00 | S-D: 10:00-20:00 / Punct de lucru L-V: 08:00-17:00

0371.230.387 contact@empria.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!