Ce este colostrul si de ce este important pentru nou-nascut

Ce este colostrul si de ce este important pentru nou-nascut

Colostrul este prima formă de lapte matern, eliberată de glandele mamare după naștere. Este bogat în nutrienți, anticorpi și antioxidanți pentru a ajuta la dezvoltarea sistemului imunitar al nou-născutului. Colostrul este mai gros și mai galben decât laptele matern matur care apare după aproximativ 9 zile de la naștere.

 

Colostrul, primul lapte pe care îl produce mama atunci când începe alăptarea, este hrana ideală pentru un nou-născut. Este foarte concentrat, plin de proteine și bogat în nutrienți, exact ce are nevoie bebelușul în primele zile după naștere, pentru a începe dezvoltarea în cel mai bun mod posibil. De asemenea, are un conținut scăzut de grăsimi, ceea ce îl face ușor de digerat.

Ce este colostrul?

 

Colostrul este primul lapte pe care corpul mamei îl produce după naștere. Se formează în glandele mamare și joacă un rol important în construirea sistemului imunitar al bebelușului tău. Dacă intenționezi să alăptezi, acesta este primul lapte pe care copilul îl va primi și este și cel mai important. 

 

Este bogat în proteine, vitamine, minerale și imunoglobuline (anticorpi) care ajută la consolidarea sistemului imunitar al bebelușului. Este adesea numit „aur lichid” datorită culorii sale bogate, aurii și beneficiilor valoroase.

 

Colostrul este foarte concentrat și bogat în nutrienți chiar și în doze mici, astfel încât burtica bebelușului tău nu are nevoie de mult pentru a obține beneficiile.

 

Există trei etape diferite ale laptelui matern: colostrul, laptele de tranziție și laptele matur.

 
  • Colostrul este primul lapte care durează între două și patru zile după naștere.
  • Laptele de tranziție începe la aproximativ patru zile după naștere și durează aproximativ două săptămâni.
  • Lapte matur: Lapte care durează de la aproximativ 14 zile după naștere până când închei alăptarea.

mama iubitoare care isi alapteaza bebelusul la san

De ce este colostrul important pentru nou-născuți?

 

Colostrul este bogat în nutrienți care protejează și hrănesc copilul, spre deosebire de orice alt aliment. Este alcătuit din lucruri precum:

 
  • Imunoglobulina A (un anticorp).
  • Lactoferină (o proteină care ajută la prevenirea infecțiilor).
  • Leucocite (globule albe).
  • Factorul de creștere epidermic (o proteină care stimulează creșterea celulară).
  • Carotenoizi (un antioxidant) și vitamina A. Vitamina A joacă un rol vital în vedere, pielea și sistemul imunitar al bebelușului tău. 
  • Vitamine și minerale. Colostrul este bogat în magneziu, care susține inima și oasele bebelușului, precum și în cupru și zinc, care susțin imunitatea.

Iată cele mai importante beneficii ale colostrului și motivul pentru care este denumit ”super alimentul minune pentru nou-născuți”: 

Colostrul luptă împotriva infecțiilor

Până la două treimi din celulele din colostru sunt celule albe care protejează împotriva infecțiilor, precum îl ajută pe bebeluș să înceapă să lupte singur împotriva infecțiilor. După ce a părăsit protecția corpului mamei, nou-născutul trebuie să fie pregătit pentru noile provocări din lumea exterioară. Globulele albe din colostru produc anticorpi care pot neutraliza bacteriile sau virusurile. Acești anticorpi sunt deosebit de eficienți împotriva tulburărilor abdominale și a diareei - important pentru bebeluși care au încă sistemul digestiv imatur.

  • Susține sistemul imunitar al bebelușului și funcția intestinală

Colostrul este bogat în special într-un anticorp crucial numit sIgA (Imunoglobulina A în forma sa secretorie). Acest lucru protejează copilul împotriva bolilor, nu prin trecerea în sângele lui, ci prin tractul gastro-intestinal al acestuia. Moleculele care au asigurat o apărare imună împotriva infecției la mamă sunt transportate prin sângele acesteia în lapte, se unesc pentru a forma sIgA, și sunt secretate în colostrul ei. Acest anticorp se concentrează în mucusul mucoasei din intestin și sistemul respirator al bebelușului, protejându-l împotriva bolilor pe care mama le-a experimentat deja.
bebelus care doarme linistit cu iepuras de plus alaturi

Colostrul este, de asemenea, bogat în alte componente imunologice și factori de creștere care stimulează creșterea membranelor mucoase protectoare în intestinele bebelușului. Și în timp ce acest lucru se întâmplă, prebioticele din colostru hrănesc și formează bacteriile „bune” în intestinul bebelușului tău.

  • Colostrul ajută la prevenirea icterului

Pe lângă faptul că protejează împotriva tulburărilor abdominale, colostrul acționează ca un laxativ. Acest lucru îl ajută pe bebeluș să-și golească intestinele de tot ce a ingerat în uter, sub formă de meconiu - sunt primele scaune după naștere, închise la culoare.

Bebelușul se naște cu un nivel ridicat de globule roșii. Când aceste celule se descompun, ficatul ajută la procesarea lor, creând un produs secundar numit bilirubină. Dacă ficatul bebelușului nu este suficient de dezvoltat pentru a procesa bilirubina, aceasta se acumulează într-o cantitate mare, provocând icter. Proprietățile laxative ale colostrului ajută copilul să elimine bilirubina prin excremente.

  • Colostrul susține sănătatea ochilor

Carotenoizii și vitamina A din colostru îi conferă culoarea galbenă distinctivă. Vitamina A este importantă pentru vederea bebelușului (deficitul de vitamina A este o cauză majoră a orbirii la nivel mondial), precum și pentru menținerea pielii și a sistemului imunitar sănătos. Bebelușii se nasc de obicei cu un nivel scăzut de vitamina A, astfel colostrul ajută la compensarea deficitului.

Colostrul este bogat de asemenea în minerale, cum ar fi magneziu, care susține inima și oasele bebelușului, precum și în cupru și zinc, care ajută la dezvoltarea sistemului său imunitar. Zincul ajută la dezvoltarea creierului și există de aproape patru ori mai mult zinc în colostru decât în laptele matur.

  • Colostrul ajută copilul să crească și să se dezvolte armonios

Colostrul tău conține numeroase alte substanțe care susțin creșterea și dezvoltarea bebelușului. Este relativ bogat în proteine, deoarece toți anticorpii din el sunt proteine. Are un conținut relativ scăzut de lactoză (zahărul din lapte), iar grăsimea are o compoziție diferită de cea din laptele matur. Și pentru că are o compoziție similară cu lichidul amniotic (pe care bebelușul l-a înghițit și excretat în pântec), colostrul este ideal pentru a facilita tranziția lui către lumea exterioară.

Care este diferența dintre colostru și laptele matern matur?

Colostrul se transformă în laptele matern de tranziție la câteva zile după nașterea copilului. Cu toate acestea, cantități mici de colostru rămân în laptele matern timp de câteva săptămâni.

Așadar, dacă te întrebi ce este colostrul și care este diferența față de laptele matur, iată pe scurt ce ar trebui să știi:

  • Colostrul este plin cu imunoglobuline pentru a stimula sistemul imunitar al bebelușului și a-l proteja de boli.
  • Are de două ori mai multe proteine decât laptele matur.
  • Are de patru ori mai mult zinc.
  • Colostrul are un conținut scăzut de grăsimi și zahăr, așa că este mai ușor de digerat, ceea ce îl face ideal pentru primele zile după naștere.
  • Colostrul este mai gros și mai galben.

În concluzie, este bine de știut despre ce este colostrul că beneficiile primului lapte matern se extind dincolo de perioada dezvoltării neonatale. Organizația Mondială a Sănătății recomandă alăptarea exclusivă până la vârsta de 6 luni și începerea diversificarii după această vârstă, continuând în paralel alăptarea.

Pentru mai multe informații interesante abonează-te la știrile noastre, primind acces și la ghidul de siguranță Empria.


 

Suport clienti Program Call Center L-V: 07:00-22:00 | S-D: 10:00-20:00 / Punct de lucru L-V: 08:00-17:00

0371.230.387 contact@empria.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!