Alimentatia in timpul alaptarii: Ce mancam in primele luni de alaptare

Alimentatia in timpul alaptarii: Ce mancam in primele luni de alaptare

Există o serie întreagă de studii care confirmă că alăptarea copilului îi asigură o dezvoltare armonioasă și creează o relație strânsă cu mama. Astfel, putem deja să intuim că alimentația în timpul alăptării este esențială pentru obținerea nutrienților necesari atât pentru mamă, cât și pentru bebeluș. Partea și mai bună este că obiceiurile sănătoase devin un aliat în viața noastră, începem să le deprindem și ne intră în reflex într-un mod autentic.

 

Acum că ți-ai făcut o idee despre rolul fundamental al alăptării, în cele ce urmează vom puncta de ce anume e bine să ții cont în ceea ce privește alimentația, mai ales în primele luni de la naștere. Despre necesarul caloric recomandat, cum asiguri un echilibru nutrițional, care sunt alimentele recomandate și, din contră, cele care trebuie excluse din alimentația în timpul alăptării, vei afla din rândurile următoare.

 

Alimentația în timpul alăptării. Necesarul caloric

 

În funcție de vârstă și de starea de sănătate a proaspetei mămici, necesarul caloric va fi calculat de către medicul care a supravegheat sarcina îndeaproape, pe tot parcursul ei. Dacă pe timpul sarcinii mama nu a luat foarte mult în greutate, i se va recomanda un necesar caloric obișnuit, la care se adaugă încă 500 kcal/zi. 

 

Cele 500 kcal/zi nu înseamnă, de fapt, foarte mult peste necesarul caloric de bază. Această suplimentare poate veni din 1-2 felii de pâine și încă 30-50 gr de carne în plus față de o porție obișnuită.

 

Alimentația în timpul alăptării. Echilibru nutrițional

 

Asigurarea unui echilibru nutrițional presupune un aport suficient de proteine, carbohidrați și mai puține grăsimi, din grupe de alimente cât mai variate. În timpul alăptării, este importantă asigurarea unui aport optim de calciu și de fier.

 

Aportul de fier obținut din carne este mai mult decât suficient în primele luni de alăptare, iar pentru absorbția lui în organism este recomandată consumarea de fructe la aceeași masă.

 

Aportul de calciu din alimente vine din produsele lactate, care trebuie să fie mai mare cu 3-4 porții decât în mod normal. De asemenea, consumul de pește din conserve (pește de apă dulce, nu oceanic) de 3 ori/săptămână constituie o sursă foarte bună de calciu și ajută la dezvoltarea creierului bebelușului.

mama fericita care isi alapteaza bebelusul in pat

Alimentația în timpul alăptării. Alimente recomandate

 

Mămicile care sunt la cel de-al doilea copil sunt deja familiarizate cu alimentația în timpul alăptării. Tot ele știu și că nu există o dietă predefinită, ci totul pleacă de la o alimentație obișnuită, cu accent pe alimente sănătoase, pline de nutrienți. Astfel, se recomandă minim 3 mese/zi, cu o pondere crescută de proteine și carbohidrați, și fără excese de dulciuri sau grăsimi. 

 

Până să facem o trecere în revistă a celor mai potrivite alimente în primele luni de alăptare, este necesar să menționăm și faptul că alăptatul consumă energie (fiecare 100 ml lapte produs înseamnă un consum de 85 kcal pentru organismul matern).

 

Iată alimentele hrănitoare recomandate în timpul alăptării și nu numai:

 
  • Legumele (de preferat cele de sezon) proaspete sau gătite la grill, abur sau cuptor: spanac, salată, andive, pătrunjel, morcovi, fasole galbenă, fasole verde sunt cele care ajută sistemul imunitar să devină mai puternic
  • Carnea de vită, pui, porc (fără grăsime) și peștele (somonul, macroul) sunt cei mai importanți nutrienți care conțin fier
  • Cerealele: orezul, ovăzul, nucile și semințele (pentru gustări): migdale, alune, fistic, semințe de in, mac și susan sunt bogate în fibre, fiind și o sursă de antioxidanți
  • Produsele lactate: laptele, brânza, ouăle constituie baza de proteine și de calciu
  • Fructele crude (sau compoturi slab îndulcite) sunt indicate pentru asigurarea de vitamine
 
 

Hidratarea este foarte importantă în alăptare, așadar aceasta se poate asigura și din supe de legume. Cantitatea și calitatea laptelui sunt direct influențate de alimentația mamei. Iar pentru că laptele matern este baza alimentației copilului până la cel puțin 1 an, vom menționa și care sunt alimentele contraindicate în timpul alăptării.

 

Alimentația în timpul alăptării. Alimente contraindicate

 

Este de reținut faptul că pe durata alăptării, mămicile ar trebui să se țină departe de unele alimente, cu precădere pentru a evita producerea de aciditate, care poate fi transmisă prin laptele matern. Aciditatea afectează stomacul bebelușului, generând disconfort și reflux gastric.

 

Astfel, iată care sunt alimentele contraindicate în primele luni de alăptare:

 
  • Ciupercile pot favoriza dezvoltarea alergiilor sau probleme digestive
  • Brânzeturile moi conțin lapte nepasteurizat, iar acesta cauzează apariția listeriozei
  • Peștele afumat, fructele de mare sau icrele de pește pot fi și ele contaminate cu listeria
  • Prăjelile și afumăturile au un aport mult prea mare de grăsimi
  • Ouăle crude (inclusiv salate cu maioneză) pot provoca infecția cu salmonella
  • Carnea crudă este o sursă sigură de e-coli sau paraziți
  • Citricele sunt prea acide pentru stomacul bebelușului
  • Dulciurile îi pot predispune pe micuți la obezitate sau la diabet gestațional. 
 

Sperăm că sfaturile noastre te vor ajuta să îți faci lista de cumpărături, cu produsele cele mai potrivite pentru a asigura tot necesarul de nutrienți pentru cel mic, dar și pentru a preveni deficitul de calciu, magneziu sau alte vitamine din organismul tău. 

 

Nu uita că odihna este la fel de importantă, așa că încearcă să dormi cât mai mult. Chiar dacă nu este o regulă de alimentație, în alăptare organismul poate fi mai slăbit și este necesară odihnă cât mai multă pentru a stimula lactația.

 

Alimentația în timpul alăptării îl va ajuta foarte mult nu doar pe bebe, ci va fi o investiție pe termen lung și în sănătatea ta. Calitatea vieții este dată de factori externi, dar și de ce facem noi în sensul acesta. Pentru că, în definitiv, obiceiurile bune care se transformă într-un stil de viață atrag după ele o dezvoltare frumoasă și în celelalte ramuri.

Pentru mai multe informații interesante abonează-te la știrile noastre, primind acces și la ghidul de siguranță Empria.
 

Suport clienti Program Call Center L-V: 07:00-22:00 | S-D: 10:00-20:00 / Punct de lucru L-V: 08:00-17:00

0371.230.387 contact@empria.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!