Alaptarea in sarcina: TOT ce trebuie sa stii

Alaptarea in sarcina: TOT ce trebuie sa stii

Perioada prenatală, cea a sarcinii, dar și perioada postnatală vin la pachet cu o serie de curiozități în rândul mămicilor, cu atât mai mult cu cât prichindeii lor îi așteaptă cu nerăbdare și pe frații mai mici. Iar o curiozitate aparte este legată de alăptarea în sarcină - cum, dacă și în ce condiții este ea posibilă. Și pentru că un părinte informat și liniștit va crește un copil sănătos și fericit, noi, cei de la Empria, ne-am gândit să venim în ajutorul mămicilor cu un scurt ghid pe această temă, cu tot ce trebuie să știe o femeie despre alăptarea în sarcină.

 

Cea mai des întâlnită teamă cu privire la alăptarea în sarcină se rezumă la probabilitatea declanșării unei nașteri spontane. Acest mit nu ar trebui să ne acapareze toată atenția și să recurgem la înțărcarea timpurie a bebelușului, mai ales că această etapă presupune pași mici și blânzi pentru o acomodare treptată a copilului, despre care noi am povestit mai pe larg chiar aici. Există, însă, unele situații în care este necesar să oprim alăptarea în sarcină, excepții pe care ni le va indica și medicul pediatru.

 

Când oprim alăptarea în sarcină?

 

În oricare dintre situațiile de mai jos te regăsești, încearcă să nu te impacientezi, ia-ți câteva momente de respiro și nu uita să te hidratezi cât mai bine.

 
  • Scurgeri vaginale, crampe și dureri de spate. Cauzele unei sarcini problematice sunt din cele mai diverse, iar pentru a avea o certitudine a stării noastre de sănătate este recomandat un consult medical. Iar dacă alimentația ambilor pui depinde de mămică, este esențial să oprim alăptarea în sarcină până când analizele ne confirmă că suntem perfect în regulă.

 
 
  • Contracții uterine. Însă, mai mult decât acestea, contracțiile uterine foarte frecvente sunt un semn pe care ar trebui să-l avem în vedere și să nu îl neglijăm, ba chiar să oprim alăptarea, mai ales dacă intensitatea lor nu scade. 

 
  • Sarcină cu factor mare de risc. În acest caz, efortul fizic va fi redus la minimum, și, de asemenea, vor fi mici șansele ca alăptarea în sarcină să mai fie posibilă. Cel mai probabil se va găsi pe lista contraindicațiilor.

 
  • Sarcină cu gemeni sau tripleți. Medicul pediatru este cel mai potrivit să ofere indicații pentru sarcinile mai puțin întâlnite și mai numeroase, cele cu gemeni sau cu tripleți. Aici vorbim de mai mulți factori care necesită analizați și depinde foarte mult de la un metabolism la altul, de la o mămică la cealaltă.

 

Atât noul-născut, cât și viitorul bebeluș, merită toată atenția noastră - de la alimentația, igiena și odihna mamei, până la asigurarea hranei, prin alăptare, a celui mai mare dintre ei, inclusiv pe parcursul celei de-a doua sarcini. Sunt destul de multe mămici pentru care alăptarea în sarcină este un motiv de îngrijorare. Tocmai de aceea, dacă medicul pediatru ți-a confirmat că ai o sarcină fără risc, am pregătit o secțiune cu fals riscuri, pentru a înlătura orice temere.

mama care isi alapteaza bebelusul la san


False riscuri referitoare la alăptarea în sarcină

 

Cu siguranță te întrebi de ce au fost lansate zvonurile că alăptarea în sarcină ar putea fi un impediment. Cel mai probabil ele provin de la procesul de alăptare propriu-zis. În momentul alăptării, prin lapte este secretată oxitocina, hormonul care facilitează inclusiv nașterea. De aici, inevitabil, au plecat și unele posibile riscuri.

 
  • Riscul pierderii sarcinii. Dacă oxitocina ușurează nașterea, riscul provocării ei în timpul alăptării ar genera un eveniment nedorit, o naștere prematură, un avort. Este dovedit, însă, că nivelul de oxitocină produs prin alăptare nu este suficient de mare încât să conducă la o pierdere a sarcinii.

 
  • Riscul că mamica nu va mai avea lapte pentru cel de-al doilea bebeluș. Este un risc nefondat pentru că, imediat după cea de-a doua sarcină, multe dintre mămici au alăptat ambii copii. Astfel, corpul produce suficient lapte atât pentru bebelușul mai mare, cât și pentru noul-născut. 

 
  • Riscul că bebelușul din burtică nu mai este hrănit suficient. Nu trebuie să îți faci griji în această privință, pentru că este un raționament greșit. Vitaminele și nutrienții merg în primul rând către bebelușul din burtică, iar ulterior la nou-născut. De unde putem deduce că alăptarea în sarcină este un proces sănătos pentru ambii copilași.

 
  • Riscul pe care îl generează contracțiile obișnuite (Braxton Hicks). În timpul sarcinii, aceste contracții sunt firești, ele sugerând dezvoltarea bebelușului. Din fericire, nu sunt atât de puternice și nici nu au loc cu regularitate, ci doar atunci când mămica se sprijină pentru mai mult timp într-o singură poziție. Așadar, contracțiile obișnuite nu sunt deloc un factor care să ne determine să oprim alăptarea.

 

Dragi mămici, sperăm că am reușit să răspundem tuturor întrebărilor privind alăptarea în sarcină, cum și când este posibilă, dar și care ar fi consecințele ei. Iar dacă în grupul vostru de prietene circulă fel și fel de mituri pe acest subiect, dați-le de veste ce ar trebui să știe și nu ezitați să împărtășiți cu ele ce tocmai ați citit.

Iar mai presus de orice informație din micul nostru ghid, ne dorim să rămâi cu ideea că alăptarea în sarcină este un proces cât se poate de sănătos, natural și indicat pe parcursul celor 40 de săptămâni, altfel lactația ar fi lipsit în toată această perioadă. Excepțiile rămân punctuale, în urma confirmării lor de către medicul pediatru.

 

Noi, la Empria, construim o comunitate de părinți informați înainte de toate, care crește de la an la an, asemenea puiul tău.

 

Fii printre primii care nu ratează ofertele și promoțiile magazinului nostru online. Asigură-te că ești abonat la newsletter-ul pe care noi îl trimitem săptămânal. Iar promisiunea noastră este că vom merge în același ritm ca până acum.

 

Suport clienti Program Call Center L-V: 07:00-22:00 | S-D: 10:00-20:00 / Punct de lucru L-V: 08:00-17:00

0371.230.387 contact@empria.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!