Intarcarea copilului: tehnici si sfaturi de a opri alaptarea

Intarcarea copilului: tehnici si sfaturi de a opri alaptarea

Înțărcarea copilului este o etapă importantă atât în viața micuțului, cât și a mamei. Chiar dacă pare dificil la început, oprirea alăptării este un proces natural prin care trec toți bebelușii mai devreme ori mai târziu, așa că nu ai de ce să te simți vinovată.

Fiecare mamă este dornică să afle care este momentul potrivit pentru a înceta alăptarea, dar și care este cea mai bună metodă pentru ca cel mic să treacă mai ușor peste această etapă. Există trei tehnici principale prin care mamele pot opri alăptarea: natural sau autoînțărcarea (este inițiată de copil), înțărcarea lentă și bruscă. 

Citește în continuare ce presupune fiecare dintre aceste metode de înțărcat a copilului și cum o alegi pe cea potrivită pentru tine și cel mic. 

 

Când este momentul potrivit pentru stoparea alăptării copilului? 

Procesul acesta este diferit pentru fiecare mamă și copil, astfel că nu există un moment general valabil pentru toți. Momentul potrivit depinde de bebeluș, dar și de circumstanțe. Spre exemplu, există situații când alăptarea este întreruptă fiindcă mama nu mai are lapte, trebuie să se întoarcă la muncă ori când este nevoită să administreze anumite medicamente care pot să afecteze fătul. 

Alăptarea exclusivă este recomandată în primele 6 luni de viață ale bebelușului, cel puțin până începe diversificarea alimentației. Așadar, oprirea alăptării poate avea loc oricând între 6 luni și vârsta de 2-3 ani. Unele mame prelungesc această etapă chiar până la 5-6 ani. 

Oprirea alăptării copilului – semne care te ajută să iei o decizie

Dacă te macină întrebările despre perioada în care ar trebui să te pregătești pentru stoparea alăptării copilului, te poți ghida după anumite semne. 

- Bebelușul are o alimentație echilibrată. De regulă, dieta unui copil de 12 luni cuprinde deja alimente din cele 5 grupe alimentare: legume, fructe, cereale, lactate și proteine, astfel că se poate renunța la alăptare. Totuși, decizia trebuie luată după consultarea medicului pediatru.

- Copilul nu mai este atât de atras de alăptat. Dacă micuțul se întrerupe în repetate rânduri din alăptat, este un semn că nu mai are același interes pentru laptele matern ca până acum.

- Bebelușul este mai atras de alimentele solide. Ai început diversificarea, iar micuțul devine tot mai curios și dornic să încerce tot mai multe alimente, așa că nu mai cere să fie pus la fel de des la sân ca până acum. 

- Începerea serviciului. Multe mame se văd nevoite să apeleze la metode de înțărcat atunci când trebuie să se întoarcă la locul de muncă. Dacă se întâmplă prea devreme, se poate apela la pompare. Laptele poate fi lăsat la frigider pentru bebeluș.

 bebelus fericit in scaunul de masa cu farfuria si lingura in maini

- Alăptatul îți ocupă prea mult timp. Dacă te simți mereu obosită, ai și alți copii de care trebuie să te ocupi ori nu mai faci față cu toate responsabilitățile și mezinul este suficient de mare și consumă alimente solide, atunci poți lua în considerare oprirea alăptării copilului.

Metode de înțărcat – care este recomandată?

Există câteva metode de înțărcat, în funcție de cine inițiază procesul – mama sau bebelușul:

 
  • Înțărcarea naturală sau autoînțărcarea

Autoînțărcarea este cea mai ușoară metodă fiindcă este inițiată de bebeluș. În acest caz micuțul nu este forțat sau influențat să renunțe la sân, ci este lăsat să ia singur decizia. 

Aceasta apare treptat, pe măsură ce micuțul consumă tot mai multe alimente solide. Îți vei da seama că micuțul este pregătit să renunțe la alăptare atunci când își pierde interesul pentru sân, cerându-l mai rar, într-un interval de zile sau chiar săptămâni. De asemenea, nu mai protestează atunci când ii oferi anumite preparate solide ori lichide. 

Există bebeluși care încep să prefere hrana solidă în jurul vârstei de 12 luni, ceea ce se întâmplă mai rar, dar și copii care vor continua să ceară la sân chiar și după vârsta de 2 ani. Fiecare are ritmul lui de dezvoltare, așa că nu trebuie să te îngrijorezi în niciunul dintre cazuri. 

  • Înțărcarea lentă sau blândă

Aceasta este un proces lent, cu reguli care se aplică treptat, astfel încât cel mic să se obișnuiască cu ideea și să o accepte mai ușor. Acesta se aplică prin limitarea timpului petrecut la sân sau amânarea meselor. Astfel anumite mese cu lapte matern pot fi înlocuite cu alimente solide, cu formulă sau lapte stors. 

Distrage-i atenția celui mic de la sân prin inițierea unor activități distractive care să îl țină ocupat. În acest timp ține cont și de nevoile celui mic și oferă-i cât mai multă afecțiune ca să nu se simtă neglijat. 

Pentru ca această etapă să fie cât mai ușoară atât pentru tine, cât și pentru pitic, evită să o începi atunci când au loc și alte evenimente în viața voastră precum: separarea familiei, mutatul într-o casă nouă, o călătorie lungă, etc. 

biberoane pline in prim plan si mama ce alapteaza in plan secund

  • Înțărcarea bruscă 

Din diferite motive precum cauze medicale sau sociale, unele mame pot opta pentru înțărcarea bruscă. Aceasta reprezintă decizia mamei de a opri alăptarea rapid. De obicei, factorii sunt administrarea unor medicamente care pot fi nocive pentru făt sau intervenții chirurgicale care necesită spitalizare. 

Întreruperea bruscă a alăptatului poate avea efecte neplăcute precum angorjare, infecții ori abcese la nivelul sânilor, în timp ce micuțul poate trece prin traume emoționale. 

Așadar, această metodă nu este recomandată nici pentru bebeluș, dar nici pentru sănătatea mamei, însă există situații în care nu poate fi amânată. 

  • Înțărcarea copilului – pași pentru metoda blândă

Metoda blândă pentru oprirea alăptării copilului este un proces de lungă durată, însă reprezintă o decizie bună pentru ambele părți implicate – mamă și bebeluș. Dacă ai luat decizia să oprești alăptarea, asigură-te că prichindelul primește suficientă mâncare din alte surse, precum alimentele solide. 

Nu îi oferi sânul celui mic de fiecare dată când îl cere ori este supărat. Încearcă să îi distragi atenția, să empatizezi cu el și să îi înțelegi supărarea. Acceptă-i emoțiile celui mic, dar stabilește limite treptat. Înlocuiește treptat sesiunile de alăptat cu mese solide, punând accent pe preparatele lui culinare preferate. Explică-i faptul că sânii nu vor mai avea lapte curând ori că ești obosită, propunându-i în schimb alte activități distractive sau niște tacâmuri amuzante

Nu va fi ușoară această etapă pentru copil, astfel că trebuie să te înarmezi cu răbdare, empatie și înțelegere. 
 

Suport clienti Program Call Center L-V: 07:00-22:00 | S-D: 10:00-20:00 / Punct de lucru L-V: 08:00-17:00

0371.230.387 contact@empria.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!