Eritem fesier la bebelusi: Care sunt cauzele si cum poate fi prevenit

Eritem fesier la bebelusi: Care sunt cauzele si cum poate fi prevenit

Când vine vorba de propriul bebeluș, de cele mai multe ori, mămicile se lasă imediat pradă îngrijorărilor. Chiar dacă de multe ori este vorba de o problemă minoră, îngrijorarea de pe chipul lor se citește într-o clipă. Una dintre situațiile neplăcute cu care se poate confrunta un bebeluș în primele luni de viață este eritemul fesier.

 

Însă, cunoașterea factorilor care determină apariția eritemului fesier la bebeluși și (re)cunoașterea metodelor de prevenție, vor întârzia sau anula nevoia de a recurge la tratament pentru eritem fesier.

 

Ca o supapă care îți amintește că ai nevoie de informare constantă și care te impulsionează să acționezi în consecință, echipa noastră este aici pentru tine tocmai ca să îți ușureze căutările și ca să te ajute atunci când ai nevoie de îndrumare.

Ce este eritemul fesier la bebeluși?

 

Eritemul fesier la bebeluși este o iritație  sub forma unor leziuni roșii ce apar pe fundul bebelușului, creând disconfort pentru micuț. Mai poartă denumirea de dermatită de scutec și este cel mai întâlnită la copiii cu vârsta cuprinsă între 3 luni și 1 an. Eritemul fesier la bebeluși are drept cauză principală iritația produsă de contactul cu urina sau cu scaunele bebelușului într-un mediu cald și umed. Se vindecă de obicei în câteva zile, cu măsurile de prevenire și tratamentul potrivit, însă există șanse să reapară.

 

Așadar, o să începem prin a-ți prezenta care sunt cauzele cel mai des întâlnite, iar ulterior modalitățile de prevenție pentru eritemul fesier la bebeluși.

nou nascut in bratele mamei

Eritem fesier la bebeluși. Cauze

 

Apariția eritemului fesier la bebeluși este cauzată de factori diverși, de la alimentație până la materialul scutecului. 

 
  • scutecele schimbate prea rar (contactul prelungit al pielii cu fecale sau urină) sunt principala cauză ce duce la erupții cutanate
  • frecarea scutecului umed cu pielea, ca urmare a folosirii unui scutec prea strâns
  • utilizarea unor detergenți și produse pentru îngrijirea bebelușului care conțin substanțe chimice provoacă alergii sau iritații, ca reacție a pielii sensibile
  • alimentația schimbă conținutul scaunului (astfel, pentru bebelușii alăptați contează ce mânâncă mama, iar pentru cei mai măricei, diversificarea); scaunele moi favorizează iritația cutanată
  • materialul din care este fabricat scutecul este unul sintetic
 

Acum că am lămurit factorii care pot cauza eritemul fesier la bebeluși, ne vom îndrepta atenția către posibilitățile de prevenție a acestuia.

 

Eritem fesier la bebeluși. Metode de prevenție

 
 

Iată ce trebuie să faci, nu prin trucuri magice, ci prin metode sigure și testate, pentru a preveni eritemul fesier la bebeluși:

 
  • alegerea cu atenție a produselor de igienă destinate copiilor este un prim pas în acest sens
  • menținerea pielii curate și uscate a fundulețului bebelușului în permanență
  • schimbarea cât mai des a scutecului bebelușului și acesta să fie pe măsura lui 
  • atunci când este schimbat poate fi lăsat pentru câteva minunte fără pentru ca pielea să respire
  • utilizarea unor scutece de unică folosință și de o calitate cât mai bună
 

Dincolo de latura pragmatică, cu rezultate imediate, prin atenția pe care mămicile o acordă alimentației lor, dar și schimbării scutecului bebelușului ori de câte ori este nevoie, ca parte din rutina de igienă, se va dovedi o bună practică și pe termen lung. Odată pentru urmarea cursului firesc al etapelor care succed perioada de bebelușeală, dar și pentru o bună calitate vieții mamei și a copilului deopotrivă.

 

Dacă până nu demult te simțeai constrânsă de sfaturile din partea familiei sau a cunoștințelor, îți înțelegem nemulțumirea și pe această cale, le transmitem, indirect, că nu este obligatoriu ca tot ce funcționează la copilul lor să funcționeze și la toți ceilalți copii. În continuare suntem de părere că medicul pediatru trebuie să rămână cel care pune diagnostic, eliberează rețete și facilitează accesul la tratamentul pentru eritem fesier la bebeluși.

 

Noi sperăm că am răspuns cel mai bine curiozităților voastre legate de cauzele și prevenția eritemului fesier la bebeluși, iar dacă nu, măcar tangențial. Și îți suntem recunoscători dacă informațiile pe care le-ai considerat utile le vei trimite mai departe în grupul tău de prietene mămici. Ne place să credem că suntem o comunitate înainte de toate, mai mare de la an la an, și care crește organic.

 

Fii printre primii care nu ratează ofertele și promoțiile magazinului nostru online. Asigură-te că ești abonat la newsletter-ul pe care noi îl trimitem săptămânal. 
 

Suport clienti Program Call Center L-V: 07:00-22:00 | S-D: 10:00-20:00 / Punct de lucru L-V: 08:00-17:00

0371.230.387 contact@empria.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!