Curatarea buricului la nou-nascut: Cand cade buricul si cum se ingrijeste corect

Curatarea buricului la nou-nascut: Cand cade buricul si cum se ingrijeste corect

Dintre toate perioadele, poate cea mai grea etapă de creștere și de dezvoltare a copilului este cea cuprinsă între 0 și 3 ani. Fiind dependenți de prezența părinților, bebelușii au nevoie să rămână în permanență sub stricta lor observație, pentru a avea un start bun și sănătos.

 

Tocmai de aceea ne-am gândit să venim în ajutorul mămicilor cu o serie de informații esențiale pentru prima lună de viață, menite să răspundă, rând pe rând, curiozităților legate de curățarea buricului la nou-născut, îngrijirea buricului, precum și de căderea buricului. 

 

Mămicile care sunt deja la al doilea bebeluș știu deja cum arată buricul noului-născut, cum este secreția (aceasta nu ar trebui să aibă niciun fel de miros, ci să fie doar seroasă, ușor gălbuie) și au văzut cum evoluează ulterior până la vindecare.

 
 

Curățarea buricului la nou-născut

 

În primele zile de la ieșirea din maternitate, un pas delicat și important care necesită toată atenția părinților este curățarea buricului noului-născut. Băiță cu apă călduță și jet mediu se poate face fără niciun fel de probleme câtă vreme zona nu rămâne umedă după aceea. 

 

Pentru curățarea buricului, este indicat să folosim alcool medicinal 70% și comprese sterile, iar pentru a înlătura în totalitate bacteriile, este necesar să repetăm acest procedeu de două ori pe zi (o dată la băița de seară, și o dată în cursul zilei sau de fiecare dată când este nevoie), prin mișcări circulare. În final, cu o compresă sterilă trebuie tamponată zona pentru a rămâne perfect uscată. De asemenea, odată folosite, compresele sterile nu vor mai fi utilizate.

 

În continuare, vom încerca să înțelegem câtă atenție este necesar să acordăm buricului noului născut, precum și care este riscul neîngrijirii corecte, a aplicării diverselor pansamente pe acesta, care duc la suprainfectare.

bebelus care doarme linistit


Îngrijirea buricului la nou-născut

 

Pentru că acesta nu mai are terminații nervoase, îngrijirea buricului la nou-născut este un procedeu relativ simplu. Mămicile se pot asigura că zona nu se infectează prin folosirea scutecelor care au decupaj special, pentru a lăsa aerisit bontul ombilical.

 

Sângele de pe scutecul bebelușului nu trebuie să le sperie pe mămici, procedeul de îngrijire trebuie efectuat până când buricul nou-născutului va rămâne fără niciun fel de crustă. Aici poate fi de ajutor și pudra de baneocin. Folosirea plasturilor pentru acoperirea zonei nu este de preferat deoarece copiii pot avea alergii la aceștia sau pot face iritații.  

 

Mămicile ar trebui să fie singurele care se ocupă de acest procedeu, pornind de la câteva recomandări esențiale de îngrijire: 

 
  • creează un mediu optim de uscare treptată și naturală a bontului ombilical
  • acordă atenție la baia bebelușului, folosind produse destinate vârstei lui
  • schimbă scutecul frecvent pentru menținerea curată a zonei
  • folosește hăinuțe care să nu îl strângă în zona abdomenului (haine lejere, din bumbac moale, care lasă pielea să respire și nu favorizează frecarea în zona buricului; body-urile pentru copii cu orificiu în zona buricului sau costumașele care permit circulația aerului sunt cele mai potrivite)
 

În cazul în care buricul începe să se înroșească, se inflamează, sângerează sau prezintă secreții și puroi, este de la sine înțeles că trebuie programat un consult pentru noul născut. Cel mai mare risc poate fi acela de instalare a septicemiei.

Căderea buricului la nou-născut

 

Rolul mămicilor este să verifice în mod constant starea bontului ombilical. Dacă sunt respectate regulile de îngrijire, căderea buricului la nou-născut se poate întâmpla destul de repede, în decurs de 10 până la 14 zile, sau maximum trei săptămâni. După căderea lui este posibil să mai rămână câteva cruste, dar este perfect în regulă.

 

Câtă vreme este încă formată crustă, trebuie îngrijit bontul ombilical pentru a înlătura microbii și a preveni infecțiile sau hemoragiile. Un alt aspect care merită menționat este acela că, pe măsură ce se apropie de detașarea completă, se adună tot mai multe secreții. Astfel, chiar și după căderea buricului bebelușului, este necesar să acordăm foarte mare atenție dezinfectării, până în momentul în care rana se cicatrizează.

 

Știm că primele luni după naștere sunt un amestec de experiențe și trări pentru proaspetele mămici, însă sunt firești și justificate. De aceea, le sugerăm să apeleze la surse sigure de informare și să ceară sfatul medicului pediatru pentru a preîntâmpina orice probleme care pot apărea ulterior. 

 

Sperăm că recomandările noastre v-au fost de ajutor despre curățarea buricului la nou-născut. Iar pentru cei care nu se îndură să arunce buricul căzut există niște cutiuțe speciale în care se pot păstra astfel de amintiri.


 

Suport clienti Program Call Center L-V: 07:00-22:00 | S-D: 10:00-20:00 / Punct de lucru L-V: 08:00-17:00

0371.230.387 contact@empria.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!