Recuperarea dupa cezariana: Ce e bine sa faci pentru o revenire rapida

Recuperarea dupa cezariana: Ce e bine sa faci pentru o revenire rapida

Fii blândă cu tine!” este un bun punct de plecare pentru recuperarea după cezariană, iar toate se vor așeza, pas cu pas, poate chiar mai repede decât ai crede. Este de așteptat ca după operație corpul să treacă printr-o serie de schimbări, iar revenirea să se întindă pe o perioadă considerabilă de timp sau, din contră, să se întâmple într-un timp relativ scurt. Asta nu putem prognoza cu exactitate. Însă, e bine să știi că e o etapă firească pe care mămicile o depășesc cu bine în cel mult 6-8 săptămâni de la intervenție, când zona este vindecată complet.

 

Ce este cezariana?

 

Operația de cezariană este nașterea copilului prin intervenție chirurgicală, mai exact prin incizie (de cele mai multe ori orizontală) în abdomen, urmată de cea în uterul mamei. Recurgerea la nașterea prin cezariană are loc în urma unei consultări minuțioase, în care se pun în balanță atât riscurile, cât și beneficiile. Prevenirea unor riscuri asociate, dar și evitarea durerii travaliului sunt principalele avantaje ale operației prin cezariană.

 

În comparație cu nașterea normală, probabilitatea declanșării hemoragiilor sau a dezvoltării unor cicatrici uterine este mai mare. Astfel, sarcinile viitoare sunt urmărite mai îndeaproape, pentru a interveni la timp în cazul unei rupturi uterine. După o naștere prin cezariană se recomandă o pauză de cel puțin 12 luni până la viitoarea sarcină.

 
 

Care sunt pașii pentru recuperarea după cezariană?

 

Cât încă ești la spital, în medie timp de 3 zile după naștere, poți să te dai jos din pat numai cu acordul medicului, cu o centură chirurgicală bine prinsă în jurul abdomenului.

Ca să nu te îngrijorezi că nu te poți mișca bine imediat, este bine să știi de pe acum că vei avea nevoie de ajutor pentru deplasare timp de o săptămână. Este perfect normal să te simți lipsită de vlagă și să existe o perioadă de acomodare, dar și de suport din partea apropiaților. Atunci când tușești sau strănuți, ai mare grijă să susții cu o pernă zona cu incizia.

 

Dacă te întrebi ce pași trebuie să urmezi odată ce ajungi acasă, iată ce e bine să cunoști:

 
  1. Încearcă să nu te ridici brusc din pat, cel mai indicat fiind din poziția culcat pe o parte. La ridicarea din pat te poți ajuta de o scăriță specială, care să îți permită o încordare mai redusă a mușchilor abdominali.

  2. De asemenea, evită să ridici greutăți atunci când mergi la cumpărături sau faci curățenie.

  3. Pentru a menține durerile sub control, ține cont exclusiv de recomandările medicului pentru administrarea de analgezice sau suplimente de vitamine.

  4. Îți vei da seama pe parcurs care sunt pozițiile pentru alăptare avantajoase atât pentru tine, cât și pentru bebeluș (pe o parte, în semișezut) pentru a nu pune presiune pe tăietură. O pernă pentru gravide folosită anterior, în timpul sarcinii, îți poate fi de un real folos și acum.

  5. Consumul de fructe și legume, hidratarea și somnul sunt esențiale pentru o revenire naturală a corpului.

  6. Viața sexuală poate fi reluată după 6-8 săptămâni de la naștere, însă este necesar sfatul medicului ginecolog, urmat de recomandările privind metodele de contracepție care sunt cele mai potrivite acum. 

 

Acum că ți-ai făcut o idee despre ce e bine să faci pentru o revenire rapidă, ne-am gândit că ar fi bine să punctăm și cum se îngrijește corect o cicatrice, dar și ce implicații are sportul după cezariană.

recuperarea dupa cezariana


Recuperarea după cezariană. Cum îngrijești corect o cicatrice?

 

Te poți aștepta la o inflamare a cicatricei, dar și la o culoare mai închisă față de restul pielii. Nu te teme nici de durerile și furnicăturile în zona inciziei, ele fiind niște senzații prin care trec toate mămicile în perioada de recuperare după cezariană:

 
  • În câteva zile de la externare îți vor fi scoase firele. Este posibil să simți mici pișcături, dar nu este în niciun caz dureros. Oricum, ce a fost mai greu, a trecut!

  • În cazul igienei personale trebuie să ții cont de câteva recomandări, pe care le vei primi cu siguranță și de la asistente înainte de externare. Într-o primă etapă, te vei spăla pe porțiuni, în vreme ce vei acoperi foarte bine, cu un prosop, incizia. Dacă ai scurgeri vaginale, este foarte important să faci duș, nu baie în cadă. Bandajele sterile trebuie schimbate în permanență.

  • Este bine să eviți efortul pe cât posibil. Chiar dacă simți o ameliorare a durerii, nu uita că zona rămâne în continuare destul de sensibilă pentru câteva săptămâni.

  • Folosește un unguent de calmare. În cele 6-8 săptămâni de la operația de cezariană, rana se va reduce în mod considerabil și va ajunge la nivelul culorii pielii. Cel mai probabil vei simți mâncărimi, pentru care îți sunt administrate creme, unguente sau geluri pentru calmare.

Pentru orice dureri care persistă și nu pot fi suportate, scurgeri asemănătoare menstruației care durează mai mult de patru zile de la naștere, umflături sau înroșire exagerată a zonei, este recomandat și chiar încurajat să luați legatura cu medicul cât mai curând, pentru a nu vă pune în niciun fel de pericol. Complicațiile apar, de regulă, atunci când nu oferim suficientă atenție semnalelor pe care ni le dă propriul corp, inclusiv un început de febră.

Recuperarea după cezariană. Sportul după cezariană

Fie vorba între noi, dragi mămici, nu este complet străin de noi gândul că nu vom mai reveni la silueta de dinainte de sarcină. Însă, pentru a preveni riscul de infecții sau complicații, este indicat să cerem sfatul medicului la 6-8 săptămâni după naștere. 

 

Odată ce avem certitudinea că recuperarea după cezariană s-a încheiat cu succes, putem începe cu exerciții fizice bine dozate, fără a ne supune unui efort exagerat. Altfel, urmările vor fi în consecință. Vom avea suficient timp să reluăm antrenamentul preferat! Între timp, aerobicul, yoga și mersul pe jos pot fi un start excelent, însă nu mai mult de 30 minute pe zi. 

 

Dacă simți că sfaturile noastre ți-au venit în ajutor pentru recuperarea după cezariană, ți-au rămas în minte ca un parcurs firesc, așezat și bine documentat, ne-am bucura dacă le vei împărtăși cu grupul tău de prietene mămici. 

Noi, la Empria, construim o comunitate de părinți informați înainte de toate, care crește de la an la an, asemenea puiului tău.
 

Suport clienti Program Call Center L-V: 07:00-22:00 | S-D: 10:00-20:00 / Punct de lucru L-V: 08:00-17:00

0371.230.387 contact@empria.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!