Din ziua în care devenim părinți, nu suntem echipați cu soluții pentru toate problemele care ne vor trece prin față, iar ele nu vin nici la pachet cu o maturizare excesivă. Însă, ce putem face este să ne construim un set-up în care să primeze informarea, și nu îngrijorarea, mai ales dacă este vorba de o afecțiune de care se lovesc majoritatea copiilor, așa cum este icterul la nou-născuți. Statisticile spun că 8 din 10 copii prezintă semne de icter la naștere.
În misiunea noastră de a veni în ajutorul vostru cu informații utile pentru părinți și produse pentru copii, ne vom opri asupra acestui subiect pentru că am intuit deja că el merită toată atenția voastră, încă din primele zile de viață ale bebelușului. Astfel, în cele ce urmează vom încerca să definim icterul la nou-născuți, vom face o scurtă clasificare a lui după factorii determinanți, durata acestuia, dar și intensitatea indicată de modificarea culorii pielii copilului.
Ce este icterul la nou-născuți?
Icterul la nou-născuți reprezintă o afecțiune temporară ce se caracterizează prin colorarea gălbuie și lentă a pielii, dar și a albului ochilor la un bebeluș, fiind de o intensitate mai mică sau mai mare. În timpul sarcinii, copilul are nevoie de mai mult oxigen, care este asigurat printr-o cantitate ridicată de celule roșii (hematii).
După naștere, surplusul este eliminat prin ficatul micuțului, însă, acesta nefiind suficient de dezvoltat, nu le poate procesa în totalitate. Acest exces de celule roșii din sânge poartă numele de bilirubină și este cea care duce la pigmentarea pielii bebelușului. Câtă vreme bebelușul era în burta mamei, bilirubina din corp era eliminată prin placenta mamei.
Pe lângă îngălbenirea pielii, alte simptome care anunță instalarea icterului sunt:
- starea de moleșeală asociată cu lipsa de vlagă
- episoadele de plâns puternic
- dificultățile de respirație
- temperatură de peste 38°C
- convulsii și iritabilitate crescute
- păstrarea unei greutăți constante a copilului, lucru deloc normal, copilul fiind în creștere
Icterul la nou-născuți. Clasificare și durată
Dacă ne gândim la tipurile de icter neonatal care îi afectează pe micuți, acestea ar fi patru la număr, dintre cele pe care le întâlnim cel mai frecvent, și anume: icterul fiziologic, icterul patologic, icterul de alăptare și icterul de prematuritate. Intervalul de timp pe care se întinde icterul la nou-născuți diferă de la un tip la altul, dar și de cauza apariției lui.
-
Icterul fiziologic. Cea mai frecventă formă este icterul fiziologic și apare la cei mai mulți bebeluși în primele zile după naștere. Acesta se poate extinde până la 21 zile. Se instalează și se estompează etapizat, mai întâi apare în zona capului, iar după pe restul corpului. Dacă durează mai mult de trei săptămâni, necesită controlul medical.
-
Icterul patologic. De altfel, există un tip de icter care se transmite pe cale genetică, de la mamă la bebeluș (de obicei infecții). Este o formă mai puțin întâlnită și poartă numele de icter patologic. El apare în primele ore de la naștere, însă, odată ce este cunoscută cauza, va fi administrat tratament de către medic. Icterul patologic poate fi semnalul care anunță boli digestive sau anemii. El trece mai greu, spre deosebire de cel fiziologic.
-
Icterul de alăptare. În prima săptămână de la naștere se poate instala icterul de alăptare, ca urmare a întârzierii producției de lapte a mamei. Astfel, bebelușul nu este hrănit suficient, iar el poate apărea și dispărea frecvent. Să nu uităm că laptele matern asigură cea mai bună digestie a micuțului, până în momentul diversificării, începând cu vârsta de 6 luni.
-
Icterul de prematuritate. În cazul nou-născuților înainte de termen este și mai mare probabilitatea de a dezvolta icter întrucât bilirubina din sânge va fi eliminată și mai greu, metabolismul lor fiind oricum mai sensibil. Acești bebeluși vor rămâne sub o supraveghere mult mai atentă a medicului.
Nefiind suficient de vizibil, nu poate fi așa ușor de urmărit evoluția lui de către mămică. Astfel, intensitatea trebuie evaluată de către medic. La fel și dacă pielea copilului are o culoare prea intensă, avem nevoie de o părere avizată tocmai pentru a nu ne lăsa copleșiți de temeri.
De obicei, icterul la nou-născuți trece fără să lase urmări, dar mai sunt și cazuri în care are o tentă verzuie sau pământie (sau atunci când micuțul este chiar palid), ne indică faptul că nu este doar recomandat, ci devine obligatoriu un control. Netratarea lui atrage după sine consecințe la nivel cerebral.
Seria de informații despre icterul la nou-născuți ar fi fost incompletă fără câteva recomandări, astfel că ne apropiem încet-încet de modalitățile de tratament, însă nu înainte de a ne aminti că cel mai bine este să alegem calea simplă, decât să ne complicăm.
E o regulă nescrisă care spune că părinții le știu pe toate, însă nu pune o presiune suplimentară asupra ta. Căci mai mult decât pot simți părinții, e bine să înțeleagă și ce înseamnă unele complicații dacă lăsăm loc de interpretare și nu mergem la sigur către medicii pediatri.
Cum se tratează icterul la nou-născuți?
- În maternitate, icterul la nou-născuți este tratat prin fototerapie (când bebelușii sunt expuși unei lumini speciale, timp în care sunt îmbrăcați doar cu un scutec, iar ochii sunt acoperiți și ei).
- După ieșirea din maternitate, este indicat să le asigurăm copiilor expunere la soare, vara (dimineața, între orele 6:00 - 9:30 și după-amiază după orele 17:00-18:00).
- Acordarea unei atenții deosebite odihnei bebelușului (să fie cât mai mult expus luminii naturale).
- Continuarea alăptării sau hrănirea cu alți substituenți de lapte matern, pentru a nu încetini tranzitul intestinal.
- Întreruperea alăptării se face doar la recomandarea medicului pediatru.
Sperăm că punctele atinse de noi au reușit să răspundă curiozităților voastre, iar acum sunteți mai familiarizați cu ce înseamnă icterul la nou-născuți, de câte tipuri poate fi acesta, dar și cum se tratează el. Iar dacă îl vedeți ca pe un set de informații utile pentru prietenele mămici-în-devenire, nu ezitați să îl împărtășiți cu ele. Ne place să credem că suntem o comunitate înainte de toate, mai mare de la an la an, și care crește organic.
Fii printre primii care nu ratează ofertele și promoțiile magazinului nostru online. Asigură-te că ești abonat la newsletter-ul pe care noi îl trimitem săptămânal.