Taierea unghiilor la bebelusi: Cele mai bune sfaturi

Taierea unghiilor la bebelusi: Cele mai bune sfaturi

Un bebeluș sănătos, iubit și îngrijit este și un bebeluș fericit”. Auzim deseori această afirmație venind dinspre medicii pediatri, dar cu siguranță același gând îl au și cei mai proaspeți dintre părinți. O parte din rutina de igienă și de îngrijire, care ridică multe semne de întrebare mai ales în rândul părinților aflați la primul copil, este tăierea unghiilor la bebeluși. 

Pas cu pas, vom răspunde cât mai multor curiozități pe această temă, de la cât de frecvent și care este cel mai bun moment al zilei în care putem să ne ocupăm de această rutină, până la cât de important este să folosim forfecuță bebeluși și pilă unghii bebeluși, și nu pe cele pentru adulți.

 

Teama părinților este justificată, ea vine din sensibilitatea celor mici, din dorința de a nu face vreun pas greșit sau a-i provoca vreun disconfort puiului lor. Așa cum ați intuit deja, de pe lista de cumpărături pentru nou-născuți nu ar trebui să lipsească forfecuță bebeluși și pilă unghii bebeluși. În continuare, noi am pregătit un mic ghid cu o serie de informații esențiale despre tăierea unghiilor la bebeluși, pentru ca tu să fii pregătit și pentru acest proces. 

 

Știm că în primele săptămâni de viață este recomandat ca bebelușii să poarte un fel de protecție pentru mânuțe, ca parte din hăinuțe (de exemplu, unele body-uri au un fel de mănuși, în prelungirea mânecilor, care protejează degețelele, și sunt confecționate din același material precum al costumașului). Ele au fost gândite în așa fel încât nou-născuții să nu se zgârie cu unghiile, din greșeală, tocmai pentru că ei nu dețin controlul asupra mișcărilor lor. Ele sunt utile și până când părinții își fac suficient curaj să se ocupe de tăierea unghiilor la bebeluși.

taierea unghiilor bebelusi


Sfaturi pentru tăierea unghiilor la bebeluși

 

Înainte de a face o trecere în revistă a sfaturilor noastre pentru tăierea unghiilor la bebeluși, ne dorim să amintim modalitățile la care poți recurge, prin instrumente speciale, din seria celor destinate copiilor.

Forfecuța bebeluși este cea mai comună pentru că vârful ei rotunjit previne înțeparea și nu agață pielea degețelelor. În schimb, dacă cel mic se teme de tăierea cu forfecuța sau chiar refuză, ne putem ajuta de o pilă unghii bebeluși. Puteți opta pentru pile electrice, ele fiind ușor de folosit, alimentate pe bază de baterii, cât se poate de silențioase și eficiente în pilirea unghiilor micuțului tău. Bineînțeles, există și unghieră pentru bebeluși, însă nu ne oferă o vizibilitate atât de mare când le scurtăm unghiuțele.

 
  • Procesul. Pentru ca tăierea unghiilor la bebeluși să fie un proces cât mai ușor pentru părinți, putem acționa cel mai precis prin urmărirea conturului unghiuței. Astfel, la mâini le vom da o formă rotunjită, iar la picioare cât mai drept. Între timp, trebuie să găsim cât mai multe metode de distragere. Îi putem ține de vorbă, le putem cânta sau povesti despre ce facem și ce urmează să ne jucăm împreună.
  • Frecvența. Deoarece unghiuțele nou-născuților cresc mult mai repede față de cele ale adulților și sunt o idee mai ascuțite, este indicat ca pe cele de la mâini să le tăiem de 2 ori pe săptămână, iar pe cele de la picioare o dată pe săptămână.
  • Instrumentul. Trusa de unghii pentru adulți conține instrumente rigide cu care putem risca să îi rănim pe cei mici. Astfel, forfecuța bebeluși și pila unghii bebeluși sunt cele mai potrivite pentru îngrijirea unghiilor micuțului tău. Ele trebuie să fie de dimensiuni cât mai mici, mai ales în primul an.
  • Momentul. Când este încă mic, în primele săptămâni sau luni de viață, momentul cel mai bun pentru tăierea unghiuțelor ar putea fi chiar în timpul somnului, când ei simt mișcările la o intensitate mai mică. Însă, pe măsură ce crește, bebelușul va fi mai greu de „păcălit” și își pierde răbdarea cât ai clipi. După ce mănâncă, cei mici sunt foarte relaxați, astfel că este un moment bun deopotrivă pentru părinți și bebeluși.
  • Locul. La fel de important este și să ne îndreptăm spre un loc în care pătrunde foarte bine lumina naturală în casă. Procedând astfel, nici cei mici nu se vor simți chinuiți, ba chiar pot fi mult mai atenți la ce văd pe fereastră și timpul va trece mult mai repede pentru ei.
 

Tăierea unghiilor la bebeluși este o acțiune pe atât de necesară cum sunt și celelalte etape zilnice de igienă ale noului-născut pentru năsuc, ochișori și urechiușe. Însă, putem spune că ea se desfășoară corect dacă respectăm frecvența, dacă folosim instrumentele potrivite (forfecuță bebeluși și pilă unghii bebeluși), dacă alegem un loc luminos din casă și cel mai bun moment în care micuții sunt liniștiți și odihniți.

 

Sperăm că am reușit să venim în ajutorul tău cu cele mai bune sfaturi pentru tăierea unghiilor la bebeluși și că am răspuns tuturor întrebărilor care le trec părinților prin minte legat de acest subiect. Iar dacă în grupul tău de prietene se numără proaspete mămici, nu ezita să trimiți acest mic ghid și către ele.

 

Noi, la Empria, construim o comunitate de părinți informați înainte de toate, care crește de la an la an, asemenea puiul tău. Ne documentăm, lună de lună, pe subiecte cât mai variate, pentru ca tu să găsești răspunsul pentru cele mai comune sau rar întâlnite provocări din viața de proaspăt părinte.


Fii printre primii care nu ratează ofertele și promoțiile magazinului nostru online. Asigură-te că ești abonat la newsletter-ul pe care noi îl trimitem săptămânal. Iar promisiunea noastră este că vom merge în același ritm ca până acum.
 

Suport clienti Program Call Center L-V: 07:00-22:00 | S-D: 10:00-20:00 / Punct de lucru L-V: 08:00-17:00

0371.230.387 contact@empria.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!