De ce plang bebelusii? 5 metode de calmare a plansului

De ce plang bebelusii? 5 metode de calmare a plansului

Fie că ești părinte sau membrii juniori nu lipsesc din jurul tău, cu siguranță te-ai întrebat și tu, de nenumărate ori, oare de ce plâng bebelușii? Atunci când ne gândim la comunicarea bebelușului cu mama, atât în perioada intrauterină, cât și în cea postpartum, recunoaștem că starea generală a micuțului este aproape trasă la indigo cu emoțiile ființei materne. Însă, pe lângă bucuria, grija sau neliniștea resimțite de la mămică, plânsul este mijlocul prin care copilașul transmite nevoile sale. 

Pe măsură ce bebelușul crește și trece de la o etapă de dezvoltare la alta, de cele mai multe ori putem intui care sunt îi sunt necesitățile. În același timp, limbajul corpului ne ajută să interpretăm și să descifrăm disconfortul resimțit de micuț și cum putem acționa pentru a îl calma. 

 

Tocmai de aceea, noi, cei de la Empria, ne-am propus să venim în ajutorul părinților de pici cu o serie de cauze care declanșează plânsul bebelușilor.

 

De ce plâng bebelușii?

Motivele sunt pe cât de diverse, pe atât de normale și justificate, iar nevoile micuților merită toată atenția noastră, a părinților. Dar cum facem legătura între plânsete și nevoi? Uneori, plânsul sugerează nevoia de hrană, odihnă, apariția colicilor, alte tipuri de disconfort sau furie. Ori că bebelușii trebuie schimbați de scutec, în niște hăinuțe mai lejere sau, din contră, mai groase. Nevoia de atenție, siguranță și de afecțiune completează, de asemenea, lista cauzelor care provoacă plânsul bebelușilor.

Alteori, apariția dentiției, schimbarea mediului (intensitatea zgomotului, lumina soarelui) sunt factorii care îi perturbă, însă le vom exemplifica pe fiecare în parte în cele ce urmează, în paralel cu o serie de modalități de calmare a plânsului bebelușilor. La rândul lor, aceste metode pot fi susținute prin accesorii destinate fiecărei afecțiuni. Din fericire, există tot mai multe variante care să ușureze viața micuților și adulților deopotrivă.

 

5 metode de calmare a plânsului

 

De ce plâng bebelușii, ce putem face concret pentru ameliorarea simptomelor, și chiar pentru a îi ajuta pe micuți să depășească anumite stări de disconfort? Un suspin, un scâncet, un plâns prelung sau unul strident, brutal, cu ochii închiși sau cu pumnii strânși, venit din partea copilașilor noștri anunță mai multe tipuri de nevoi, după cum urmează:

de ce plange bebe

 

  • Satisfacerea nevoilor vitale. Când vine vorba de nevoia de hidratare, hrană sau de somn, este cel mai ușor să ne dăm seama de ce plâng bebelușii. Totodată, descoperind cauza plânsului, va fi și mai simplu să îi calmăm, prin satisfacerea necesităților imediate. Însă, atunci când ne gândim la asigurarea unui ambient optim (prin schimbarea pampersului sau a hainelor), o pereche de pantaloni scurți rezistenți la lichide ar putea fi o opțiune sigură și confortabilă la care putem recurge, în special pentru perioada nopții.
  • Alinarea disconfortului fizic îndelungat. Colicii și apariția dentiției sunt printre cele mai puternice dureri pe care bebelușii le experimentează. Pentru un somn cât mai lung, o pernuță termică sau o centură anticolici ar fi mai mult decât necesare. Iar atunci când încep să îi dea dințișorii iar joaca e în toi, o jucărie moale din silicon îi va putea calma umflăturile gingivale.

  • Satisfacerea nevoii de afecțiune. De foarte multe ori, pe cei mici îi ajută și îi consolează chiar și doar o anumită poziție în care ei stau, cuprinși de brațele părinților. Iar la fel de bine poți să îi cânți, să îl legeni sau să îl plimbi și el te va simți aproape. Însă, pentru atunci când pregătești biberoane și cel mic încă doarme, poți achiziționa și o jucărie de atașament, utilă și în perioada erupțiilor dentare, sau o pernă de îmbrățișat, care este mai potrivită pentru copiii care au împlinit deja vârsta de 1 an.
  • Expunerea în siguranță în mediul exterior. Un factor exterior precum lumina puternică a soarelui cauzează suprastimularea ochișorilor bebelușului. Astfel, o protecție de soare, textilă, pentru cărucior sau pentru scaunul auto ar reduce plânsul bebelușilor cauzat de expunerea la razele soarelui. Zgomotele puternice din trafic le generează celor mici un sentiment de frică. Din această privință, o pereche de căști antifonice le-ar fi de un real folos.

  • Anticiparea și depășirea crizelor de furie. Foarte comune în rândul bebelușilor, crizele de furie pot fi ținute sub control cu o jucărie antistres, care îi va distrage atenția pentru mai mult timp. Dacă plânsul și instinctul de părinte îți spun că cel mic nu a depășit criza, cel mai bine este să îi asiguri un fundal sonor cu zgomot alb (de tipul celor de feon sau mașină de spălat), iar el se va calma progresiv și eficace.

Mai ales în primele săptămâni de viață, ne poate fi puțin dificil să determinăm cauzele și tipurile de plâns la bebeluși (foame, sete, neliniște, disconfort sau durere). Însă, din moment ce ne va fi mult mai ușor să le identificăm de ce plâng bebelușii, vom putea acționa în consecință, ori prin acțiuni imediate, ori cu ajutorul accesoriilor special create, din grijă pentru cei mai mici membrii ai familiei.

Cum plânsul bebelușilor este modalitatea principală de comunicare cu adulții din jurul lor, sperăm că de acum îți va fi mult mai ușor să îl înțelegi pe micuțul tău, iar metodele de calmare a plânsului îți sunt acum mult mai la îndemână. Iar dacă printre prietenele tale se numără și mămici în devenire, trimite-le mai departe aceste informații esențiale, care le vor ajuta să distingă, fără efort, de ce plâng bebelușii lor.

Noi, la Empria, construim o comunitate de părinți informați înainte de toate, care crește de la an la an, asemenea puiului tău.

Fii printre primii care nu ratează ofertele și promoțiile magazinului nostru online. Asigură-te că ești abonat la newsletter-ul pe care noi îl trimitem săptămânal. Iar promisiunea noastră este că vom merge în același ritm ca până acum.
 

Suport clienti Program Call Center L-V: 07:00-22:00 | S-D: 10:00-20:00 / Punct de lucru L-V: 08:00-17:00

0371.230.387 contact@empria.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!