Metoda Heimlich - Cum acorzi primul ajutor in caz de inec cu alimente

Metoda Heimlich - Cum acorzi primul ajutor in caz de inec cu alimente

Un singur moment de neatenție poate deveni problematic și crea o stare de panică deopotrivă în rândul celor mici, dar și al adulților. Poate cea mai des întâlnită peripeție de acest fel este înecul cu alimente, situație pe care o putem rezolva aplicând metoda Heimlich, dezvoltată de medicul cu același nume, Henry Heimlich.

 

Astfel, mai mult decât a fi ochi și urechi, trebuie să fim pregătiți să le acordăm măsuri de prim ajutor, pentru a înlătura orice sentiment de teamă, și ca cei mici să fie în afara oricărui pericol. Tocmai de aceea, noi, cei de la Empria, venim în ajutorul părinților cu câteva indicii care ne semnalează înecul cu alimente, ce înseamnă metoda Heimlich și cum putem acorda ajutor pornind de la ea, dar și cum am putea preveni înecul cu jucării sau alimente.

 

Cum ne dăm seama că prichindelul s-a înecat?

 

Dacă în cazul adulților observăm mult mai ușor când aceștia se îneacă, fiind mai vocali și atrăgându-ne atenția mai repede, în privința copiilor sau a bebelușilor, semnele care ne indică acest lucru sunt o stare de agitație, dificultate în respirație, un acces brusc de tuse, urmate de o învinețire a feței și chiar o stare de inconștiență. 

 

Ce este metoda Heimlich?

 
 

O stare de alertă nu rezolvă problema, motiv pentru care este necesar să recurgem la o soluție care dă rezultate imediate. Iar cu metoda Heimlich poți să fii sigur că nu vei înrăutăți situația. Este o manevră care nu se aplică cu mare dificultate, însă este important să cunoaștem și efectele adverse, dacă nu acționăm corect.

Blocarea tractului respirator cu un corp străin (alimente, jucării) cauzează o lipsă totală sau parțială de oxigen, iar ea poate fi soluționată prin metoda Heimlich și presupune mai mulți pași. Înainte de a face orice mișcare, încearcă să te liniștești și urmează, rând pe rând, sfaturile enumerate puțin mai jos.

 

Metoda Heimlich. Cum acorzi primul ajutor în caz de înec cu alimente?

Când vorbim de înecul cu alimente, nu este recomandat, nicidecum să zgâlțâim copilul pentru a rezolva problema. Fiind foarte firav, sunt foarte mari șansele să îi declanșăm leziuni neurologice. De aceea, metoda Heimlich vine cu o serie de tehnici de prim ajutor pentru a elibera cu ușurință căile aeriene. 

  • Poziția copilului este esențială. Dacă este mic, poziționăm copilașul pe genunchi, îi sprijinim umărul, și îl vom ține cu capul orientat în jos și într-o poziție oblică, spre podea. Deși în primă fază vom avea tendința să îl ținem în brațe, în poziție verticală, de data aceasta nu va ajuta.

  • 5 lovituri în zona dintre omoplați. În continuare, cu podul palmei vom acționa cu 5 lovituri în zona dintre omoplați a copilașului. Ulterior, verificăm dacă obiectul sau mâncarea au căzut, însă în niciun caz nu vom băga degetele în gurița copilului, pentru că este posibil să le împingem și mai mult.

  • Presiune în mijlocul sternului (pieptului). Dacă loviturile între omoplați nu au fost suficiente încât micuțul să elimine alimentele cu care s-a înecat, vom exercita o presiune cu două degete (arătător și mijlociu) asupra sternului, tot cu o serie de 5 compresiuni rapide. Pentru această tehnică îl vom întoarce pe cel mic, îl vom ține în poală și îi vom sprijini capul în palma noastră.

  • Tusea ca mecanism de apărare. Dacă micuțul tău este deja în jurul vârstei de 7-10 ani, îl poți încuraja să tușească, iar dacă s-a înecat parțial va reuși să elimine obiectul sau bucățica de mâncare prin tuse. Dacă nu funcționează prin tuse, îl vei sprijini lateral, cu o mână în față și vei acționa prin 5 lovituri pe spate. Iar dacă această variantă nu dă roade, vom pune mâinile pe sub brațele lui și acționăm tot de 5 ori asupra burții, și nu asupra pieptului.

*Atât loviturile între omoplați, cât și presiunile pe stern se vor repeta până cel mic își revine. Dacă situația persistă, copilul își pierde cunoștința și leșină, chiar și după 5 încercări de resuscitare gură la gură, vom solicita intervenția de urgență a personalului medical, apelând 112.
bebelus pe scaun de masa cara mananca legume taiate

 

Cum poți să previi înecul cu alimente?

 

Dacă până de curând te încerca un sentiment de vinovăție, trebuie să știi că înecul cu alimente se întâmplă destul de frecvent, inevitabil odată cu diversificarea, dentiția nefiind încă așa bine dezvoltată. În aceeași măsură, copiii se pot îneca și cu jucării foarte mici, din curiozitate și din dorința de explorare. Există, totuși, câteva aspecte de care poți ține cont pentru a preveni înecul cu alimente, ca să nu mai fii nevoit să aplici metoda Heimlich.

 
  • Hrănește-l pe junior cu bucăți mici de mâncare (dumicați), pentru ca ele să poată fi mestecate mai bine.

  • Nu îl grăbi pe micuțul tău la niciuna dintre mese, astfel va avea și o digestie optimă.

  • Încearcă să ai, mai mereu, lichide la îndemână, iar dacă cel mic se îneacă, încurajează-l să ia câteva înghițituri. 

  • Achiziționează jucării adecvate vârstei lui. Nu întâmplător unele dintre jucării sunt recomandate copiilor începând cu 3 ani, prevenirea înecului fiind principalul scop. 

 

Sperăm că am reușit să răspundem curiozităților părinților legate de înecul cu alimente (sau cu jucării) și am venit în sprijinul tuturor cu informații utile despre aplicarea, pe etape, a metodei Heimlich. Iar dacă în grupul tău de prietene sunt și mămici, le poți sugera acești pași de prim ajutor, pentru a fi mai degrabă informate, decât îngrijorate într-o astfel de situație.

 

Noi, la Empria, construim o comunitate de părinți informați înainte de toate, care crește de la an la an, asemenea puiul tău.


Fii printre primii care nu ratează ofertele și promoțiile magazinului nostru online. Asigură-te că ești abonat la newsletter-ul pe care noi îl trimitem săptămânal. Iar promisiunea noastră este că vom merge în același ritm ca până acum.
 

Suport clienti Program Call Center L-V: 07:00-22:00 | S-D: 10:00-20:00 / Punct de lucru L-V: 08:00-17:00

0371.230.387 contact@empria.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!