Folosirea unui sac de dormit pentru nou-născuți sau a unei pături subțiri pentru a înfășa copilul îl poate face să se simtă în siguranță și să-l ajute să doarmă mai bine. Înfășatul nou-născutului îl împiedică să se sperie de propriile gesturi necontrolate ale mâinilor și picioarelor și îl poate ajuta să fie mai liniștit în primele săptămâni după naștere când învață să se acomodeze cu mediul nou.
Înfășatul bebelușului este o metodă foarte veche, la care mulți părinți moderni renunță, însă principalul beneficiu al acesteia este faptul că imită apropierea și căldura uterului. Bebelușul se simte astfel relaxat ca în pântecul mamei și se acomodează mai ușor cu noul mediu extrauterin.
Pentru a reduce riscul de apariție a sindromului morții subite a sugarului, înfășatul bebelușului nu se recomandă după vârsta de 3-4 luni, adică din momentul în care copilul dă semne de întoarcere pe burtă.
Înfășatul bebelușului: De ce este benefic
Înfășatul bebelușului este o practică tradițională de a înfășura copilul într-o pătură ușoară, pentru a-l ajuta să se calmeze. Copilul trebuie să aibă doar corpul înfășurat și nu gâtul sau capul, pentru a reduce șansele de sufocare. Cel mai mare beneficiu al înfășatului este că îi permite nou-născutului să doarmă liniștit, creând efectul similar pântecului mamei.
Unii oameni spun că înfășatul bebelușului pare să-l ajute pe micuțul lor să se liniștească mai ușor și să doarmă mai mult. Alții au constatat că poate ajuta la calmarea bebelușului lor în momentele de agitație, precum durerile de colici.
Cercetările au arătat că înfășarea, asociată cu sunetul și mișcarea, sunt foarte eficiente pentru a calma bebelușii care plâng. Efectul de strânsoare similar cu cel din pântecul mamei poate determina bebelușii să doarmă mai profund și pe o perioadă mai mare de timp.
De asemenea, există studii care au constatat că bebelușii care s-au născut prematur și au fost înfășați erau mai calmi și aveau o dezvoltare neuromusculară îmbunătățită și un tonus muscular mai bun. Înfășarea poate ajuta la relaxarea copilului atunci când este suprastimulat sau când are nevoie doar să simtă în siguranță.
Așadar, dacă alegi această tehnică pentru bebeluș, asigură-te că știi cum să se face corect. Este bine să te asiguri că înfășatul nu este prea strâns sau prea slab și că există suficient spațiu liber în zona picioarelor, astfel încât copilul să își poată îndoi picioarele.
ATENȚIE: Unii specialiști sugerează că înfășatul bebelușului prea strâns in zona șoldurilor ar putea crește riscul acestuia de a dezvolta displazie de șold (o problemă de dezvoltare a articulației șoldului copilului). Asigură-te că picioarele bebelușului au suficient spațiu pentru a se putea îndoi în sus și în afara șoldurilor, permite dezvoltarea naturală a articulațiilor șoldului.
Displazia de șold este relativ frecventă la nou-născuți. Medicul neonatolog va examina copilul la naștere, iar pediatrul va verifica acest aspect la vizitele medicale periodice. Istoricul familial și nașterea naturală reprezintă un risc mai mare de displazie de șold.
Dacă preferi o opțiune de înfășat mai sigură, poți folosi un sac de dormit special pentru nou-născuți în loc de o pătură. Dar, atât păturile subțiri de înfășat, cât și sacii de înfășat sunt sigure pentru bebeluși atunci când sunt utilizate corect.
Înfășatul bebelușului - metoda corectă de realizare:
Așadar, dacă vrei să afli cum se face corect înfășatul bebelușului cu ajutorul unei păturele de bebeluși, iată pașii pe care trebuie să-i urmezi:
- Așază pătura pe o suprafață plană ca un diamant și pliază colțul de sus aproximativ 15 cm pentru a forma o margine dreaptă.
- Așază nou-născutul pe spate astfel încât partea superioară a țesăturii să fie la nivelul umerilor.
- Coboară brațul stâng al bebelușului. Trage colțul păturii lângă mâna stângă peste braț și piept și plasează marginea de sus sub spate pe partea dreaptă.
- Coboară brațul drept al bebelușului. Trage colțul păturii lângă mâna dreaptă peste braț și piept și pune colțul păturicii sub partea stângă.
- Îndoaie capătul de jos al păturii și pune-l lejer în spatele bebelușului, asigurându-te că ambele picioare se pot îndoi în sus și jos, șoldurile se pot mișca și picioarele se pot despărți în mod natural. Dacă poți pune cel puțin două degete între pieptul bebelușului și înfășat, este strânsoarea potrivită.
- Întotdeauna întinde copilul pe spate pentru a dormi, mai ales când este înfășat. Acest pas important reduce semnificativ riscul de SIDS.
Când nu mai este necesar înfășatul bebelusului
Specialiștii recomandă înfășatul bebelusului atunci când acesta începe să încerce să se răstoarne. De obicei, bebelușii se rotesc în jurul vârstei de 3 sau 4 luni, dar ar putea începe să facă acest lucru încă de la 2 luni și jumătate dacă are o motricitate bună. Când se întâmplă acest lucru, nu mai este indicat să-l înfășați.
Într-adevăr, somnul bebelușului ar putea suferi modificări atunci când copilul nu mai este înfășat. Este o etapă normală, până la urma urmei, ei sunt obișnuiți cu senzația confortabilă și strânsă a înfășatului. Pentru a ușura această tranziție de la înfășat, încercați să-l dezobișnuiți treptat/ în prima lună bebelușul poate fi înfășat complet, dar ulterior lăsați mânuțele în afară.
Ulterior, odată ce bebelușul tău se rostogolește, folosește un sac de dormit care să permită brațelor copilului să se miște liber. Ei vor aprecia senzația de a fi încă ținuți în siguranță. Asigură-te însă că alegeți un sac de dormit care să aibă dimensiunea corectă pentru copil, în funcție de înălțimea și greutatea acestuia.
Dacă nu vreți să utilizați o pătură sau un sac de dormit, o soluție pentru a-i crea nou-născutului senzația de confort din pântec este să folosiți un baby nest sau un coșuleț pentru bebeluș care să-i confere o senzație plăcută de îmbrățișare.
Probabil știi deja că nu este în regulă să lași bebelușul să doarmă învelit cu o pătură înainte de a împlini 12 luni. Aceasta este una dintre multele recomandări de somn care pot reduce riscul de sindrom de moarte subită a sugarului (SIDS). Din același motiv, nu folosi niciodată o pătură groasă la înfășatul bebelusului pentru că ar putea să se desfacă în timpul nopții și să-i acopere fața. Cu toate acestea, atunci când este făcută în mod corect, înfășarea este perfect sigură pentru nou-născut pentru a-i asigura un somn liniștit.