Pielea uscata la bebelusi iarna: Cum o ingrijim si protejam

Pielea uscata la bebelusi iarna: Cum o ingrijim si protejam

Odată cu instalarea sezonului rece, mămicile încep să se confrunte cu o nouă provocare: piele uscată la bebeluși iarna. Factori precum diferențele mari de temperatură, frigul și vântul afectează pielea sensibilă a micuților care încă nu este suficient de pregătită. 

Dacă prichindelul tău se află la prima lui iarnă, trebuie să acorzi o atenție deosebită îngrijirii pielii. Așa cum ai observat că și pielea ta necesită alt tip de ritual de întreținere, la fel este și în cazul micuțului. 

Citește în continuare de ce este mai sensibilă pielea bebelușilor și cum o poți proteja pe perioada iernii. 

 

De ce este mai sensibilă pielea bebelușilor? 

Probabil te întrebi de ce apare pielea uscată la copii când ei par să aibă cei mai catifelați obrăjori din lume. Ei bine, pielea lor fină este mai sensibilă decât a adulților, astfel că sunt mai predispuși la pierderea umidități, iar senzația de uscăciune apare rapid. 

Tegumentul aflat la vârstă fragedă încă nu are un sistem de apărare bine pregătit. Glandele sebacee nu produc suficient sebum, astfel că bariera cutanată este incomplet dezvoltată. De aceea, pielea copiilor cu vârsta cuprinsă între 0-2 ani este mai vulnerabilă în fața factorilor de mediu precum vântul, zăpada, gerul și diferențele mari de temperatură dintre locuință și afară.
 

Piele uscată la bebeluși: probleme care pot să apară iarna

În zilele mai reci ale anului, părinții pot să observe piele uscată la bebeluși. Printre cele mai frecvente probleme care apar sunt buzele crăpate (în special dacă salivează mult), cojile din jurul nasului (dacă este răcit) și obrajii roșii. 

Pielea uscată, cu senzație de mâncărime, iritații ori eczeme poartă denumirea de xeroză cutanată. Această afecțiune a pielii poate avea manifestări diferite de la un copil la altul. În timp ce unii se pot confrunta cu o uscăciune ușoară a pielii, la alții se poate manifesta printr-o înroșire accentuată, mâncărimi intense, fisuri cutanate și chiar infecții bacteriene. 

Dacă observați toate aceste simptome este important să luați imediat legătura cu un medic pe specializarea dermatologie pediatrică. 

bebelus trantit in zapada, cu caciula cu mot mare pe cap

Pielea uscată la bebeluși - cum trebuie îngrijită? 

 

Există mai multe metode prin care poți îngriji pielea delicată a bebelușilor pe perioada sezonului rece. 

 
  • Folosește o loțiune hidratantă pentru bebeluși

Pentru a preveni pielea uscată, trebuie să respecți cea mai importantă etapă: hidratarea. Folosește o cremă care să hidrateze intens, hipoalergenică, special concepută pentru pielea bebelușilor. Aplică loțiunea de două ori pe zi dacă este necesar, iar pe față și mânuțe, cele mai expuse zone ale corpului, chiar înainte să ieșiți la plimbare. 

Consultă cu atenție lista de ingredinte de pe etichetă și asigură-te că nu conține substanțe care i-ar putea dăuna sănătății. Evită produsele cu parfum și alcool în compoziție, mai ales dacă micuțul tău se confruntă cu iritații ori eczeme. Este recomandat să te adresezi unui medic dermatolog pentru a-ți prescrie tratamentul indicat în acest caz.

Oricât de mult ne place apa fierbinte, temperaturile ridicate afectează bariera cutanată. Baia trebuie facută o dată pe zi, de preferat seara, înainte de culcare. Folosește un gel de duș cu proprietăți hidratante ori un ulei de baie, care îngrijește pielea bebelușului. 

Evită săpunurile dure care pot provoca pielea uscată la bebeluși. Șterge apa de pe corp prin tamponare, nu frecare, folosind un prosop moale. Nu uita ca, la final, să aplici pe tot corpul o loțiune hidratantă. Baia nu ar trebui să fie mai lungă de 10-15 minute.

  • Spală hăinuțele bebelușului cu un detergent special

Pentru a proteja pielea bebelușului, medicii recomandă ca hainele lui să fie spălate cu un detergent special conceput pentru copii. Evită folosirea balsamului, chiar dacă le face mai moi și mai parfumate, și clătește-le bine la final.

bebelus sprijinit in brate in pat, cu patura pe cap

  • Schimbă scutecul de câte ori este necesar

Pielea din jurul scutecului este cea mai predispusă la uscare și iritații, mai ales în sezonul rece, astfel că trebuie acordată o atenție deosebită pentru a preveni neplăcerile. Optează pentru produse fabricate din materiale biodegradabile, delicate cu pielea, care nu îi provoacă disconfort celui mic.

  • Nu folosi șervețele umede pe bază de alcool

Șervețelele umede au devenit în ultimii ani unele dintre cele mai utilizate produse în ritualul de îngrijire a bebelușilor. Deși sunt aliați de încredere la schimbarea scutecului ori la ștergerea anumitor pete, trebuie să analizezi cu atenție lista de ingrediente. Evită-le pe cele care conțin alcool și parfum fiindcă pot irita pielea sensibilă a bebelușilor.

  • Evită supraîncălzirea locuinței

Din dorința de a îi crea un mediu cât mai confortabil micuțului, mulți părinți tind să supraîncălzească locuința. Dacă aerul din încăpere este uscat, poate apărea efectul de piele uscată la bebeluși. De aceea este indicat ca, pe timpul iernii, să folosești un umidificator. În cazul în care folosești pentru încălzirea suplimentară a locuinței aerul condiționat, montează un deflector pentru protecție curent

 

Acest dispozitiv se montează direct pe aparatul de aer condiționat și are rolul de a schimba direcția fluxului de aer. Un beneficiu extraordinar îl reprezintă montarea și demontarea fără șuruburi, fără găuri și fără adeziv. Este suficientă doar presiunea pieselor din colet.

  • Asigură-te că bebelușul este bine hidratat

Alăptează-l cu regularitate pe cel mic, ori de câte ori cere. Dacă a trecut la etapa de diversificare, asigură-te că îi ofere cantitatea de apă necesară pe parcursul zilei. 

 

Pielea uscată la bebeluși poate fi prevenită cu succes dacă sunt respectate toate etapele de îngrijire. Dacă se întâmplă, totuși, să apară iritații, nu ezita să ceri sfatul unui medic specialist care te poate îndruma spre tratamentul potrivit. 

 

Suport clienti Program Call Center L-V: 07:00-22:00 | S-D: 10:00-20:00 / Punct de lucru L-V: 08:00-17:00

0371.230.387 contact@empria.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!