Bubite pe corpul bebelusului: Care sunt cauzele celor mai frecvente situatii

Bubite pe corpul bebelusului: Care sunt cauzele celor mai frecvente situatii

Orice părinte se neliniștește atunci când observă bubițe pe corpul bebelușului, mai ales dacă nu cunoaște factorul declanșator. De cele mai multe ori iritațiile nu reprezintă un motiv de îngrijorare, însă este indicat ca adulții să ia legătura cu un medic. 

Micuții se pot confrunta din când în când cu bubițe pe față ori pe corp, în special în primele 12 luni, pentru că pielea lor este sensibilă și încă nu s-a adaptat la noul mediu de viață. Totuși, pentru a evita astfel de situații, trebuie să fii la curent cu posibilele cauze și să acorzi atenție alimentației bebelușului, dar și produselor de îngrijire pe care le aplici pe pielea lui. 

Citește în continuare care sunt cele mai frecvente cauze pentru care apar bubițe pe corpul bebelușului și cum poți să le tratezi. 


 

Bubițe pe corpul bebelușului: principalele cauze

Pielea acționează ca o barieră protectoare împotriva elementelor din mediul înconjurător (bacterii, radiații UV, condiții meteo), însă în cazul bebelușilor se află încă în procesul de dezvoltare. Nu își poate  îndeplini cu succes funcția de apărare a țesuturilor și organelor de infecții sau virusuri din mediul extern. 

Prin urmare, în primul an de viață, pielea bebelușilor este mai delicată și mai subțire, astfel că se poate irita ușor de la haine, scutec și alte materiale cu care intră în contact. De altfel, acestea sunt cele mai frecvente iritații care apar la copiii de vârste fragede.

Principalele cauze pentru care apar bubițe pe față sau corp la bebeluși

  • Iritația de scutec

Iritația de scutec, cunoscută și sub denumirea de eritem fesier, este cel mai întâlnit tip de afecțiune în rândul bebelușilor. La schimbarea scutecului se pot observa bubițe, pete roșii și chiar vezicule în zona genital fesieră. De vină pot fi atât marginile scutecului, cât și șervețelele umede ori produsele de îngrijire, dar și urina ori fecalele. 

Cea mai bună soluție este să menții pielea micuțului cât mai uscată, schimbând frecvent scutecul. De asemenea, se recomandă ca cel mic să fie lăsat fără scutec măcar 10-15 minute atunci când îl aplici pe următorul.

  • Intertrigo sau dermatita intertriginoasă 

Reprezintă o afecțiune inflamatorie care apare în pliurile cutanate, cel mai frecvent în pliurile gâtului. Este cauzată de transpirație, căldură, frecarea pielii și anumite haine. Cei mai predispuși sunt bebelușii care au pielea atopică.

piciorusele unui bebelus nou nascut cu dermatita

Micuții se pot irita la contactul cu haine confecționate din materiale sintetice, ingrediente chimice din detergenți, produse de îngrijire și parfumuri. Trebuie observat cu atenție factorul declanșator al afecțiunii și evitarea lui. 

  • Alergii alimentare

Altă cauză pentru care apar bubițe pe corpul bebelușului este alergia la un anumit aliment. Această afecțiune poate să apară după începerea diversificării, de aceea este recomandat ca celui mic să îi introduci pe rând câte un aliment în meniul zilnic. Astfel părinții pot observa mai ușor la ce mâncare are micuțul sensibilitate.

Trebuie depistate tipurile de simptome care apar și alimentul care produce alergia. Printre alimentele la care un copil poate avea alergie se află: laptele de vacă, peștele, ouăle și cerealele cu gluten. 

  • Produse de îngrijire neadecvate

Proodusele cu care se face igiena micuțului trebuie alese cu multă atenție, astfel încât să îi mențină pielea sănătoasă. Folosește doar creme, loțiuni și uleiuri special concepute pentru pielea delicată a bebelușilor. Produsele din gamele pentru adulți, precum gel de duș ori săpun antibacterian, pot provoca apariția iritațiilor. 

  • Detergenții pentru spălarea hainelor

Detergenții utilizați la spălarea hainelor bebelușului trebuie să fie dintr-o gamă bio, cu proprietăți nonalergenice. Balsamul de rufe nu ar trebui folosit, iar hainele trebuie clătite foarte bine. 

  • Dermatita de contact

Este o afecțiune a pielii care se manifestă prin iritații, înroșire, mâncărimi și descuamare. De regulă, apare la contactul cu un alergen (produse de îngrijire, detergenți, materiale textile, metale, urină ori materii fecale). 

bebelus nou nascut cu dermatita care casca

  • Dermatita seboreică

Afecțiunea mai este denumită și crustă de lapte și apare în primele luni de la naștere, fiind cauzată de secreția în exces a glandelor sebacee. Se manifestă prin scuame și pete roșii care apar la nivelul capului, în jurul urechilor, sprâncenelor, subrațului și la pliurile gâtului. Medicul pediatru poate recomanda șampoane speciale dacă iritațiile se agravează ori apar frecvent. 

  • Pojar

Atunci când apar bubițe pe față la bebeluși poate fi vorba și despre pojar. Aceste simptome pot fi însoțite și de febră, ochi roșii și tuse. Iritația apare întâi pe obraji, după care se poate întinde pe spate, piept, brațe și în final la picioare.

 
 

Cum tratezi bubițele de pe corpul bebelușului

 

Tratamentul pentru bubițele de pe corpul bebelușului se face în funcție de recomandarea medicului. Schema terapeutică variază în funcție de factorul declanșator, localizarea iritației și gravitatea iritației. Însă este extrem de important și ritualul de îngrijire de la domiciliu. Scutecul trebuie schimbat ori de câte ori este nevoie, iar pielea trebuie spălată bine și lăsată să se usuce înainte de punerea noului scutec.

Dacă au apărut deja iritații, părinții trebuie să aplici și un produs pentru calmarea pielii, așteptând să fie complet absobit până la aplicarea scutecului. Produsele dermatocosmetice care conțin oxid de zinc ajută la vindecarea și prevenirea bubițelor de pe corpul bebelușului. 

Folosește apa și săpun hipoalergenic, creat special pentru pielea delicată a celor mici. Atunci când copilul nu poate fi spălat fiindcă te afli în oraș, utilizează șervețele umede pentru bebeluși. Alege produse care nu conțin parfum ori alcool, fiindcă pot fi factori iritanți. 

În concluzie, schimbarea rară a scutecului și toaleta necorespunzătoare sunt principalele greșeli pe care trebuie să le evite părinții. Din fericire, majoritatea bubițelor de pe corpul bebelușului nu sunt periculoase și dispar de la sine în doar câteva zile. 

 

Suport clienti Program Call Center L-V: 07:00-22:00 | S-D: 10:00-20:00 / Punct de lucru L-V: 08:00-17:00

0371.230.387 contact@empria.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!