Pozitii de somn pentru nou-nascut: Cum dorm bebelusii?

Pozitii de somn pentru nou-nascut: Cum dorm bebelusii?

Una din cele mai frumoase zile ale oricărui părinte este ziua când își aduce nou născutul acasă. O zi pentru care teoretic s-a pregătit din timp, a aranjat camera, a pregătit locul de dormit, a cumpărat scutece, biberoane și cam tot ce este nevoie în prima zi. 

În principiu, fiecare părinte se asigură că nu lipsește nimic, dar cu siguranță rămân o grămadă de întrebări la care nu au fost bifate toate răspunsurile. Una dintre ele este legată cu siguranță de somnul bebelușilor și mai exact de care sunt diferitele poziții de somn pentru nou-născuți și care ar fi poziția corectă pentru un somn sănătos?

E normal să te întrebi ce poziții somn nou-născuți sunt cele mai bune, mai ales că până la vârsta de un an bebelușii dorm între 14 și 16 ore pe zi. În general, există o singură poziție sigură de somn pentru copiii sub un an: pe spate. dar, supravegheat bebelușul poate dormi și pe burtică sau într-o parte. După ce bebelușul a împlinit vârsta de 12 luni, lucrurile se diversifică și acesta va putea explora și alte poziții de somn. 

Cea mai sigură poziție de dormit pentru bebelușul tău

Recomandarea generală a medicilor cu privire la poziții somn nou-născuți, este că pentru siguranța lor, toți bebelușii ar trebui să doarmă pe spate în primul an de viață. Pozitia de somn pe spate îi ajută pe nou-născuți să respire mai bine, menținându-le nasul și gura neobstrucționate.

Dormitul bebelușului pe spate (cunoscută sub numele de poziția culcată) pentru fiecare somn, zi și noapte, este una dintre cele mai sigure acțiuni pe care le poți lua pentru a te asigura că bebelușul doarme cât mai sigur posibil. 

Practic, s-a dovedit că dormitul bebelușului pe spate la începutul fiecărui somn sau pui de somn (zi și noapte) reduce semnificativ riscul sindromului morții subite a sugarului Sudden infant death syndrome (SIDS) / Sindromul morții subite la sugar (SMSS).

  • Eventuale riscuri pentru poziția de somn pe spate
 

Plagiocefalia este dezvoltarea anormală a capului unui copil. Deoarece bebelușii au capete delicate care nu sunt încă pe deplin dezvoltate, medicii au constatat apariția acestei afecțiuni cauzată de somnul pe spate. 

Plagiocefalia nu este o afecțiune care pune viața în pericol, nu necesită niciun tratament și se rezolvă pe măsură ce bebelușii continuă să crească și să se dezvolte. Mai mult forma capului revine la normal după împlinirea vârstei de 1 an. Pentru a evita apariția plagiocefaliei există pernuțe speciale pentru bebeluși care protejează forma capului datorită spumei cu memorie.
 

bebelus care sta intins pe spate cu capul pe o perna anti-plagiocefalie

 

Unele temeri ale mămicilor legate de dormitul pe spate al bebelușilor, se leagă de eventualitatea regurgitărilor sau refluxului. Poziția pe spate nu crește riscul de asfixie și aspirație la sugari, nici chiar la cei cu reflux gastroesofagian, deoarece sugarii au autonomie a căilor respiratorii și mecanisme care protejează împotriva aspirației. 

tEste de știut și că, în cazul în care ai un bebeluș cu probleme de reflux, înclinarea saltelei pe care doarme copilul nu este recomandată. Mai mult înclinarea saltelei poate duce la alunecarea acestuia la baza patului și abea atunci se vor crea premise pentru compromiterea respirației.

Există și câteva tehnici de prevenire a plagiocefaliei legate de timpul oferit, în prezența unui părinte, pentru a sta regulat pe burtică, de schimbarea poziției capului pe altă parte decât cea în care doarme obișnuit, purtarea mai mult timp a bebelușului în baby wrap.

  • Alte poziții de somn pentru bebeluși

Medicii nu încurajează alte poziții somn nou-născuți decât dormitul pe spate. Dormitul pe burtică ar putea pune presiune pe maxilarul acestuia, restricționând respirația, iar dacă salteaua este moale există riscul de sufocare. În plus, copilul ar putea inhala microbii posibil existenți în saltea. De asemenea, nu este sigur nici ca nou-născuții să doarmă pe o parte, deoarece s-ar putea întoarce ușor pe burtă, crescând riscul SIDS.

Există însă și cazuri speciale când, din cauza unei afecțiuni medicale (reflux gastroesofagian sever), dormitul pe burtică ar putea fi recomandat. La fel, așezatul bebelușului pe burtică, la un timp după ce a mâncat, l-ar putea ajuta la eliminarea gazelor acumulate.

Până când micuțul tău va atinge pragul de 12 luni, va începe să se zvârcolească, să se răsucească, să lovească, să se târască și să se rostogolească. Acest lucru înseamnă că bebelușul va putea și să se întoarcă în somn în căutarea de alte posibile poziții somn nou-născuți.

Dacă mușchii bebelușului tău sunt suficient de dezvoltați pentru a se întoarce, atunci nu trebuie să-ți mai faci griji că doarme pe burtă. Dacă poziția devine inconfortabilă sau au probleme cu respirația, se vor rostogoli pur și simplu într-o nouă poziție.

Cu alte cuvinte, după prima aniversare a bebelușului, orice poziții somn nou-născuți devin sigure. Este încă recomandabil să îți pui micuțul pe spate, dar după aceea, îl poți lăsa să decidă ce poziție de somn este cea mai confortabilă. Nu este nevoie să îți faci griji sau îl aranjezi mereu pe spate dacă vezi că bebelușul doarme pe burtică.

Sfaturi pentru siguranța somnului bebelușului

Nimic nu este la fel de important ca siguranța copilului tău. În afara de grija pentru ce poziții somn nou-născuți sunt corecte, există o serie de mici obiceiuri pe care le poți adopta pentru a te asigura că micuțul doarme în siguranță. Aceste sfaturi se aplică pentru orice orice poziții somn nou-născuți.

  • Evită dormitul împreună, adică în pat cu tine și partenerul tău pentru că astfel riscul de SIDS va crește. În schimb îi poți permite să doarmă în dormitorul tău, dar în pătuțul lui. 
  • Alege o saltea fermă pentru bebelușul tău, aceasta îi va permite să doarmă confortabil, împiedicându-l în același timp să se rostogolească din greșeală pe stomac înainte de a fi pregătit pentru somnul pe burtă.
  • Păstrează pătuțul bebelușului liber fără pături moi, jucării, animale de pluș și perne speciale de poziționare, toate fiind pericole SIDS. Acestea pot bloca căile respiratorii ale bebelușului sau pot crește temperatura corpului copilului la niveluri nesigure.
  • Oferă-i bebelușului (dacă i-ai format acest obicei) suzeta  atunci cand îl culci, va reduce riscul de SIDS. Dacă bebelușul tău doarme deja, nu încerca să-i dai suzeta, iar dacă alăptezi așteaptă până la patru săptămâni după naștere pentru a-i oferi o suzetă. Acest lucru va preveni confuzia mamelonului.
  • Folosește o pernuță specială pentru capul bebelușului. Acestea sunt create în colaborare cu specialiști în pediatrie care au analizat beneficiile asupra somnului și prevenirii plagiocefaliei.
  • Păstrează un mediu curat, aerisit, fără fum de țigară și o temperatură constantă în jur de 21 grade. Folosește un umidificator pentru a menține aerul umed, astfel încât micuțul să poată respira cu ușurință.

Noi, la Empria, construim o comunitate de părinți informați înainte de toate, care crește de la an la an, asemenea puiul tău.

 Fii printre primii care nu ratează ofertele și promoțiile magazinului nostru online. Asigură-te că ești abonat la newsletter-ul pe care noi îl trimitem săptămânal. Iar promisiunea noastră este că vom merge în același ritm ca până acum.


 

Suport clienti Program Call Center L-V: 07:00-22:00 | S-D: 10:00-20:00 / Punct de lucru L-V: 08:00-17:00

0371.230.387 contact@empria.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!