Otita la bebelusi: Simptome, Cauze si Metode de tratament

Otita la bebelusi: Simptome, Cauze si Metode de tratament

Dacă ești părinte, cu siguranță știi cât de greu este să îți vei copilul bolnav, chiar și din cauza unei banale răceli. Însă, atunci când ești proaspătul părinte al unui bebeluș, fiecare moment de îmbolnăvire devine o mare provocare. 

Chiar dacă multe dintre bolile copilăriei sunt neplăcute, din fericire, de cele mai multe ori nu sunt grave, ci au nevoie de o îngrijire adecvată. Una dintre cele mai frecvente boli cu care se confruntă copiii mici este otita. Astfel, e important să cunoști cât mai multe lucruri despre otita la bebeluși și cum să faci față pentru o recuperare cât mai ușoară.

Ce este otita?

Otita este o inflamație a urechii, o infecție care se formează în spatele timpanului, ca urmare a răcelilor sau infecțiilor virale ale tractului respirator. Cel mai des întâlnită la bebeluși este otita medie internă, ce se instalează cu precădere în sezonul rece, datorită sistemului imunitar mai scăzut decât cel al adulților. 

Pentru a vă ajuta să faceți față cât mai ușor acestei afecțiuni, am pregătit o serie de sfaturi care să vă ajute să depistați din timp simptomele otitei la bebeluși, de unde vin cauzele acesteia și care sunt metodele de tratament. Administrarea antibioticelor se va face doar sub stricta supraveghere a medicului pediatru.

Otita la bebeluși. Cum recunoști simptomele?

 
 

Când vine vorba de semnalele pe care le anunță otita la bebeluși, acestea pot diferi de la o vârstă la alta. Cu cât bebelușul este mai mic, cu atât este mai dificil să îți dai seama care sunt cauzele disconfortului său.

 

De obicei, episoadele de febră (peste 38 grade Celsius), cele de tuse sau frisoane pot fi adesea confundate cu apariția primilor dinți sau cu simptomele provocate de colici. Secrețiile, înroșirea urechii sau durere la atingere, dar și diminuarea auzului sunt cele care trag un semnal de alarmă asupra otitei la bebeluși. 

 

De asemenea, bebelușul își poate duce mânuța frecvent în zona urechii sau plânge neconsolat. În plus, lipsa poftei de mâncare și tulburările somnului sunt și ele semne care îți pot semnala o problemă de sănătate.

 

Până la programarea unui consult medical, pentru a ușura disconfortul bebelușului putem aplica o compresă caldă. Este un remediu la îndemână pentru calmarea durerii, astfel poți încălzi un săculeț cu sare și îl poți poziționa la nivelul urechii. În cele din urmă, în funcție de gravitatea infecției, medicul va recomanda un tratament medicamentos în consecință.

bebelus in bratele mamei analizat de doctor pentru otita

Otita la bebeluși. Care sunt cauzele?

 

Atunci când ne gândim la motivele care pot cauza otita la bebeluși, acestea pot fi dintre cele mai diverse: de la expunerea micuților în colectivități (în funcție de vârstă - creșe, grădinițe), și intrarea în contact cu diverse virusuri sau germeni, până la alți factori de risc pe care este de dorit să îi evităm pe cât de mult posibil (umezeală, poluare, fum de țigară). 

 

Una dintre cele mai frecvente cauze ale otite la bebeluși sunt infecțiile respiratorii, adică răceala. Răcelile frecvente sau infecțiile respiratorii netratate provoacă persistența bacteriilor, iar dacă s-au instalat deja de un timp îndelungat, pot genera complicații. 

 

Aerul condiționat este, de asemenea, o altă cauză a otitei, în general vara, alături de bacteriile din apa din mare sau din piscină, fie de la cursuri de înot. 

 

Astfel, printre factorii favorizanți care cauzează otita la bebeluși se numără:

 
  • Disfuncția Trompei lui Eustachio;
  • Obstrucția nazală și rinofaringiană cauzate de infectii respiratorii virale, sinuzite sau alergii care determină stagnarea secrețiilor și migrarea acestora în urechea medie;
  • Sistem imunitar slăbit;
  • Colectivitățile;
  • Condiții nefavorabile de mediu: umezeală, expunerea la temperaturi scăzute, aer poluat, fumat pasiv.


Otita la bebeluși. Cum o putem preveni?

 

Din păcate, otita la bebeluși este o afecțiune ale cărei simptome nu pot fi observate cu așa mică ușurință față de copiii deja măricei care pot verbaliza și indica durerile. Din fericire, cauzele acesteia pot fi prevenite (prin vaccinare contra gripei, igienă nazală corespunzătoare, adoptarea unei alimentații sănătoase pentru întărirea imunității, dar și control medical periodic).

 

De asemenea, evitarea umezelii și a zonelor aglomerate, la fel și expunerea cât mai redusă la fumatul pasiv sunt modalități sigure de prevenție a otitei la bebeluși.

Otita la bebeluși. Ce metode de tratament poți folosi?

 

Cel mai important este ca aceasta să fie depistată în timp util și tratată; în caz contrar, pot apărea complicații ce pot duce la pierderea auzului. 

 

Tratamentul otitei la bebeluși administrat de către medici, este unul sigur și nu atrage după sine efecte adverse. Ce este și mai important de reținut este respectarea dozei tratamentului prescris, a perioadei și a intervalului orar indicate de către medic. Altfel, infecția poate persista și reapărea.

 

Dacă simptomele micuțului nu prezintă ameliorare, sfatul nostru este să consultați, din nou, medicul pediatru. Chiar mai bine decât atât este să apelați cu cea mai mare încredere la medicul de gardă sau la un medic specialistl ORL.


Pentru mai multe informații interesante abonează-te la știrile noastre, primind acces și la ghidul de siguranță Empria.

Suport clienti Program Call Center L-V: 07:00-22:00 | S-D: 10:00-20:00 / Punct de lucru L-V: 08:00-17:00

0371.230.387 contact@empria.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!