Ingrijirea dintilor la bebelusi: Cum se face igiena corecta

Ingrijirea dintilor la bebelusi: Cum se face igiena corecta

Gingiile inflamate, saliva abundentă și stările de agitație sunt semne care îi anunță pe părinți că trebuie să afle mai multe informații despre îngrijirea dinților la bebeluși. Primii dințișori apar în jurul vârstei de 6-12 luni, însă nu este o regulă pentru fiecare micuț în parte. La unii prichindei primii dinți la bebeluși încep să apară de la 3-4 luni, în timp ce la alții erupția poate să înceapă chiar și după un an de zile. 

 

Indiferent de perioada în care încep să îi iasă dinții micuțului tău, este indicat să te informezi din timp despre igiena gurii la bebelusi. Deși dinții de lapte sunt temporari, totuși trebuie îngrijiți corespunzător pentru a preveni apariția afecțiunilor gingivo-dentare. 

 

Citește în continuare tot ce trebuie să știi despre îngrijirea dinților la bebeluși. 

 
 

Apariția primilor dinți: care sunt simptomele? 

 

Apariția primilor dinți reprezintă o perioadă dificilă atât pentru bebeluși, cât și pentru părinți. Erupția dentară este însoțită de mai multe simptome specifice acestei perioade. Principalele semne pe care le vor observa părinții sunt gingiile inflamate și starea de agitație, însă acestea nu sunt singurele. 

 
  • salivare abundentă
  • gingii roșii și inflamate (doar acolo unde apare dintele)
  • durere gingivală
  • tendința de a introduce mâinile în gură
  • obiceiul de a roade jucării sau alte obiecte din jur
  • lipsa poftei de mâncare
  • stare de agitație
 

De ce este importantă îngrijirea dinților la bebeluși? 

 

Este important ca copiii să aibă o igienă orală adecvată încă de la o vârstă fragedă pentru a se bucura de un zâmbet sănătos toată viața. Cei care au probleme cu cariile la primii dinți la bebeluși (de lapte) se pot confrunta cu aceeași problemă și la dinții permanenți. Și este cunoscut faptul că dinții de lapte sunt mai predispuși la apariția cariilor, astfel că nu trebuie neglijat ritualul zilnic de îngrijire. 

 

Medicii atrag atenția asupra afecțiunii numite „caria de biberon” despre care se spune că poate să apară dacă cei mici stau în contact pentru o perioadă îndelungată cu lapte, ceai îndulcit ori sucuri de fructe. 

mama care periaza gingiile bebelusului

De regulă, apare la bebelușii care sunt obișnuiți să adoarmă cu biberonul în gură. Acizii atacă dinții încă din primele 30 de minute după masă, afectând astfel smalțul în timp. 

 

Dacă dantura din copilărie este sănătoasă, atunci micuțul va putea să mănânce fără probleme și să vorbească fără dificultăți. În plus, primii dinți la bebeluși sunt importanți fiindcă ghidează o poziție corectă a celor permanenți. 

 

Curățarea dinților și a gingiilor copilului și menținerea lor curate reprezintă pașii principali pentru o dantură sănătoasă. Este indicat ca după erupția dentară să faci o vizită la medicul stomatolog atât pentru stabilirea unei rutine corespunzătoare, cât și pentru un control. Specialistul poate depista precoce eventuale anomalii de structură ale dinților, care pot fi corectate mai ușor la momentul potrivit.
 

Sfaturi privind igiena gurii la bebeluș

 

Specialiștii recomandă ca igiena gurii la bebeluș să înceapă chiar înainte de apariția primilor dinți fiindcă există riscul distrugerii țesutului dur al dintelui mai devreme decât se credea până acum. Așadar, nu aștepta erupția dentară, ci curăță-i gingiile micuțului cu ajutorul unei comprese sterile, umezite cu apă plată, înfășurate pe deget. 

 

De asemenea, poți curăța și interiorul obrajilor, limba și cerul gurii. Acest procedeu trebuie făcut de două ori pe zi: dimineața și seara. 

 

Totodată, există în comerț periuțe gingivale care se introduc pe deget, având forma unui degetar. Asigură-te că modelul ales este fabricat din materiale moi, precum siliconul, astfel încât să nu îi provoace disconfort micuțului. 

 

Îngrijirea dinților la bebeluși: pași de urmat

 

Dacă ai curățat zilnic gingiile micuțului tău, va fi complet pregătit și pentru periajul primilor dinți. Totuși, dacă prichindelul încă nu tolerează periuța și pasta de dinți, folosește în continuare tifon curat pentru a curăța suprafața fiecărui dinte (față și spate). 

 

Folosește o periuță moale și o pastă de dinți pentru sugari, concepută pentru copii care au până în doi ani. 

mama si fetita ei se spala pe dinti zambind

Iată care sunt pașii pentru îngrijirea dinților la bebeluși: 

 

1. Ține bebelușul într-o poziție confortabilă, dar care să îți permită să îi vezi cavitatea bucală și să îi cureți ușor dinții.

2. Fă mișcări circulare moi și vorbește cu el, astfel încât activitatea să devină una plăcută pentru micuț. Pentru început aplică pe periuță o cantitate mică de pastă de dinți, cam de dimensiunea unui bob de orez. Poți să mărești cantitatea pe măsură ce apar mai mulți dinți de lapte. 

3. Începe cu dinții frontali și deplasează-te spre cei laterali. 

4. Verifică dacă fața și spatele fiecărui dinte sunt curate.

5. Nu neglija gingiile, obrăjorii și cerul gurii.
 

Îngrijirea dinților la bebeluși: cum alegi prima periuță de spălat

 

Prima periuță de dinți a bebelușului este aleasă în jurul vârstei de 6-12 luni, atunci când începe erupția dentară. Obiectul pentru igienă dentară trebuie să fie special conceput pentru copii, să aibă un cap mic și peri moi, astfel încât să nu îl incomodeze pe micuț. Gâtul periuței trebuie să fie ușor îndoit pentru a ajunge ușor în zonele mai greu accesibile. 

 

La fel ca în cazul adulților, periuța de dinți trebuie înlocuită după 3-4 luni și imediat după o boală infecțioasă sau o afecțiune contagioasă localizată la nivelul gurii. 


Igiena orală la bebeluși este esențială pentru menținerea sănătății dentare. Primele afecțiuni pot să apară încă din timpul perioadei de formare a dinților, așa că pașii de curățare trebuie respectați în fiecare zi.



 

Suport clienti Program Call Center L-V: 07:00-22:00 | S-D: 10:00-20:00 / Punct de lucru L-V: 08:00-17:00

0371.230.387 contact@empria.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!