Temperatura ridicată a corpului este foarte frecventă la copiii mici. Însă, febra la copii poate fi înfricoșătoare pentru părinți, în special pentru cei începători. În momentul în care copilului îi crește temperatura corpului, cei mai mulți părinți intră în panică mai ales dacă vorbim de febră la copii fără alte simptome.
Ei bine, nu întotdeauna febra este un motiv de îngrijorare. Dacă vorbim de un nou-născut sau un copil sub 1 an și implicit de primul episod de febră, atunci cel mai bine este să întrebi medicul pentru a te liniști și pentru ați explica pașii corecți pe care trebuie să-i faci pentru a gestiona corect temperatura la copii.
Dar, nu toate episoadele de febră la copii sunt ceva de care să te îngrijorezi. Există situații când apare febra la copii fără alte simptome. Și cunoașterea diferenței dintre o febră care necesită tratament și o febră care poate fi lăsată să-și urmeze cursul poate ajuta copilul să se refacă mai repede, iar părinții să se streseze mai puțin.
Orice copil va avea la un moment dat febră, indiferent cât de atent și grijuliu este părintele. Și este important ca părinții să știe ce să facă atunci când se întâmplă acest lucru. Despre cum să depistezi o febră îngrijorătoare la copii și ce să faceți când copilul are febră fără alte simptome vom povesti în rândurile următoare.
Sfaturi pentru a lua temperatura la copii
Să o luăm în primul rând cu începutul. Pentru a ști dacă copilul are febră, va trebui să iei temperatura la copii. Există o mare varietate de termometre disponibile, de la termometre orale standard până la termometre digitale cu infraroșu pentru frunte.
În cazul copiilor mici de sub 1 an sau chiar 2, termometrul digital rectal este cea mai bună opțiune. La copiii mai mari se folosește termometrul digital pentru axilă sau termometrul cu infraroșu pentru ureche sau frunte.
Ce înseamnă febră sau temperatură la copii ridicată?
O temperatură normală la bebeluși și copii este de aproximativ 36,4 grade Celsius, dar aceasta poate varia ușor de la copil la copil. Temperatura ridicată la este de 38 grade Celsius sau mai mult. Aceasta fiecăruia poate varia puțin pe parcursul zilei. De asemenea, poate diferi în funcție de vârstă, nivelul de activitate și alți factori.
O temperatură ridicată este răspunsul natural al organismului la combaterea infecțiilor precum răceala sau gripa. Dar, multe alte lucruri pot provoca o temperatură ridicată la copii, de la boli comune ale copilăriei, cum ar fi varicela și amigdalita, până la vaccinări sau infecții.
Febra la copii fără alte simptome se poate manifesta prin:
- Copilul are pieptul sau fruntea foarte caldă, iar extremitățile reci (mâinile și picioarele)
- Transpiră mult
- Are o stare de rău și apatie
Un părinte trebuie să știe că febra nu este întotdeauna rea. Este adevărat că e foarte dificil să-ți vezi copilul chiar și o febră ușoară. Dar adevărul este că febra este de fapt un semn că organismul copilului luptă împotriva germenilor. Temperatura la copii fără alte simptome nu este o boala, ci apare ca un răspuns la numeroase cauze: infecție, leziune sau inflamație.
Febra este un semnal pozitiv că organismul copilului luptă cu agenții patogeni, prin activarea sistemului imunitar (stimulează globulele albe, care atacă și distrug virusurile sau bacteriile). Și acesta este un lucru bun, mai ales dacă vorbim de o perioadă scurtă de timp de 1- 2 zile și de o febră moderată.
Când nu ar trebui să-ți faci griji pentru febra copilului tău?
Medicii sunt de părere că un părinte nu trebuie să-și facă griji cu privire la febră dacă este ușoară, durează mai puțin de cinci zile și nu afectează activitățile de zi cu zi ale copilului.
Febra la copii trebuie monitorizată, iar copilul supravegheat, și dacă este necesar, se tratează cu:
- Medicamente care scad febra, recomandate de medicul pediatru.
- Comprese reci.
- Multe lichide pentru a preveni deshidratarea.
- Odihnă.
Dacă starea și comportamentul copilului tău sunt relativ normale, mănâncă și se joacă, nu trebuie să fii îngrijorat. Monitorizează-l și observă dacă continuă să fie jucăuș și mănâncă și bea lapte, chiar dacă nu la fel de mult ca de obicei. Un copil cu febră poate părea mai obosit decât este de obicei, dar dacă altfel se comportă normal și se hidratează, nu există motiv de îngrijorare.
Când mergem la medic pentru febră la copii
Bineînțeles că orice părinte își adresează întrebarea: Când ar trebui să mă îngrijorez din cauza febrei copilului? Specialiștii recomandă că este necesar să sunați medicul sau să vă prezentați la camera de gardă dacă:
- Bebelușul are sub 3 luni. Mai ales la nou-născuți, o temperatură mare poate fi, de asemenea, un semn de infecție.
- Febra copilului durează mai mult de cinci zile.
- La bebeluși și copiii mici febra copilului este mai mare de 40 C sau dacă febra nu scade cu un medicament care reduce febra. Medicamentele ar trebui să acționeze rapid pentru a reduce febra copilului. Contactați un medic dacă febra copilului continuă chiar și după ce ați folosit un medicament pentru a reduce febra.
- Copilul este foarte apatic și refuză laptele.
Dacă bebelușul cu febră manifestă aceste simptome, este cazul să mergeți la spital:
- Este greu de trezit.
- Nu bea lapte sau apă.
- Nu udă cel puțin patru scutece pe zi.
- Copilul mai mare nu urinează la fiecare opt până la 12 ore.
- Ești foarte îngrijorat și nu știi cum să procedezi.
Nou-născuții și bebelușii sub 3 luni sunt în categoria ridicată de risc, fiindcă sistemul lor imunitar nu este dezvoltat complet. Febra la copii fără alte simptome nu necesită neapărat un tratament medicamentos. Totusi, antipireticele scad temperatura și îmbunătățesc starea. Medicul pediatru este cel care indică acest tratament și stabilește dozele potrivite, în funcție de vârstă, greutatea și starea copilului.