Oricare au fost preocupările noastre înainte de a fi părinți, dezvoltarea normală și armonioasă, precum și afecțiunile de sănătate ale copiilor devin o prioritate pentru noi. Încă din primele zile de viață, corpul micuților va trece prin mai multe schimbări. Pentru că nu este neapărat un interval de timp care coincide pentru toți copiii, o etapă care ridică foarte multe semne de întrebare pentru adulți este fontanela la bebeluși.
Dacă pe timpul sarcinii, bebelușul era protejat de placenta mamei, după naștere, corpul lui trece printr-un proces firesc de adaptare și încearcă, deopotrivă, să își creeze un mecanism propriu de apărare al organismului.
Din interacțiunile noastre cu nou-născuții, cu siguranță ne sunt foarte familiare momentele în care îi luam pentru prima dată în brațe și trebuia să acordăm o atenție sporită modului în care le sprijineam partea superioară a corpului, dar mai ales a capului micuților. Acesta ar fi, pe scurt, unul din principalele motive care generează o serie de temeri adulților.
Uneori, poate ne vine greu să credem sau să îi înțelegem, însă le vom conștientiza pe măsură ce trecem prin toate stările de proaspăt părinți. Iar dacă în ultima perioadă te confrunți cu astfel de îngrijorări, ai ajuns la fix, pentru că noi îți vom răspunde tuturor curiozităților.
Ce este fontanela la bebeluși?
Fontanela la bebeluși este o zonă foarte moale a capului, ce ușurează nașterea copiilor pe cale naturală, prin bazinul mamei, când oasele micuțului sunt încă moi și pot fi modelate. Fiind cea în care se creează contactul și în care se sudează oasele craniului, este important să o protejăm pe cât de mult posibil de traumatisme sau fracturi, pentru a asigura dezvoltarea creierului micuțului în condiții optime. În timpul rutinei de îngrijire a copilului (spălat, pieptănat, tuns, masat), putem atinge zona, însă fără a acționa prin mișcări bruște.
Fontanela la bebeluși. Clasificare
- Fontanela anterioară este cea din creștetul capului, sub forma unui romb și se închide cel mai târziu (1-2 ani) pe măsură ce osul frontal și cele două parietale se sedimentează.
- Fontanela posterioară (sau fontanela mică) se află în partea din spate a capului și este de forma unui triunghi. În primele 2-3 luni de la naștere, ea ar trebui să se închidă fără probleme.
- Fontanele laterale (sau fontanele temporare), în schimb, sunt în număr de 4 și sunt cele care se închid chiar în primele săptămâni de viață ale micuțului, având cele mai mici dimensiuni.
În continuare, ne vom îndrepta atenția asupra perioadei în care fontanela se închide, cum este evaluat acest proces și ce anume ne indică întârzierea ei.
Fontanela la bebeluși. Când și de ce este important să se închidă?
În mod normal, fontanela la bebeluși se poate închide începând cu primele 3-6 luni de viață, cum este cazul fontanelei posterioare. Când vorbim de fontanela anterioară, la cei mai mulți dintre copii se întâmplă în jurul vârstei de 1 an. La alții, în schimb, poate întârzia până aproape de împlinirea a 2 ani. Acest moment variază în funcție de dimensiunile fontanelei de la naștere, precum și de ritmul de creștere al capului bebelușului.
Factorul genetic are și el un rol definitoriu. Fontanela la bebeluși constituie cu adevărat un motiv de îngrijorare dacă ea nu s-a închis până la vârsta de 2 ani. Sunt mici șansele să se ajungă în acest punct pentru că micuțul este în permanență monitorizat de medicul pediatru.
Deși la o primă impresie am spune că totul ar trebui să decurgă firesc, mai ales dacă cel mic a fost supravegheat în permanență și nu a trecut prin mici accidente nici măcar din joacă, fontanela la bebeluși se poate închide uneori cu întârziere, pe fondul unor afecțiuni genetice sau congenitale.
Ritmul în care fontanela la bebeluși se închide este destul de important pentru dezvoltarea copilului, motiv pentru care medicul pediatru va monitoriza evoluția ei, prin palparea și măsurarea cutiei craniene la fiecare control medical.
Putem vorbi de o închidere prematură atunci când zona craniană nu s-a dezvoltat îndeajuns. În schimb, dacă când fontanela este prea mare, ea poate sugera boli precum rahitismul, mai ales dacă anterior au fost depistate și alte semne ale acestei afecțiuni.
Pe această cale, vă reamintim că numai medicul pediatru poate pune acest diagnostic cu exactitate, administrând ulterior și tratamentul adecvat. În prevenția rahitismului la copii, sunt esențiale alimentația mămicii atât pe timpul sarcinii, dar și în momentul alăptării și, ulterior, în dieta copilului, când începem diversificarea.
E bine ca hrana să fie cât mai bogată în fructe, legume și pește, alături de produsele lactate. Pe perioada verii, expunerea la soare pentru cel puțin 30 minute pe zi, dimineața, în intervalul 6:00 - 9:30 și după-amiază, după orele 17:00-18:00 este necesară pentru un aport semnificativ de vitamina D.
De altfel, nici administrarea de vitamina D sub formă de picături, recomandată de medicul pediatru în primii 2 ani de viață ai copilului, nu este nicidecum degeaba sau întâmplătoare. Astfel, închiderea timpurie a fontanelei nu este un factor care să ne determine să stopăm administrarea vitaminei D.
Are scopul de a acoperi deficitul din corpul micuțului și nu trebuie întreruptă sub nicio formă, decât dacă sunt semne care anunță un exces de vitamina D. Acesta reiese, de regulă, prin simptome precum greață, vărsături, deshidratare, diaree sau constipație. Atât rahitismul, cât și excesul de vitamina D sunt determinate pe baza unui consult medical și a unor investigații suplimentare.
Dacă am reușit să îți venim în ajutor cu tot ce ți-ai dorit să afli despre fontanela la bebeluși, ce implicații aduce în dezvoltarea copilului, precum și de ce este important să se închidă la timp, ne-am bucura mult să dai și tu mai departe informațiile în grupul tău de prieteni părinți.
Noi, la Empria, construim o comunitate de părinți informați înainte de toate, care crește de la an la an, asemenea puiul tău.
Fii printre primii care nu ratează ofertele și promoțiile magazinului nostru online. Asigură-te că ești abonat la newsletter-ul pe care noi îl trimitem săptămânal. Iar promisiunea noastră este că vom merge în același ritm ca până acum.