CAT dureaza durerea de dinti la bebelusi si CE poti face

CAT dureaza durerea de dinti la bebelusi si CE poti face

Pe măsură ce pășești în rolul de părinte, te confrunți cu o serie de probleme ale micuțului tău, ale căror semne poți să le recunoști, însă nu neapărat să le previi, ci să le faci să fie mai ușor suportabile. Cel mai adesea, printre curiozitățile părinților se numără și cât durează durerea de dinți la bebeluși. 

 

Fiind inevitabilă, noi venim în ajutorul tău cu un set de informații îndelung documentat despre erupția dentară, precum și câteva sfaturi pentru ameliorarea durerilor gingivale ale copilașului tău. Înainte de a te îngijora, este bine să știi că apariția dinților este unul dintre cei mai buni indicatori de dezvoltare a copiilor.

 

Ce este erupția dentară?

 

Erupția dentară este un fenomen fiziologic prin care trece fiecare bebeluș, în jurul vârstei de 5-6 luni, când apar primii dințișori. Este o perioadă destul de agitată pentru familie, pentru unii dintre copilași durerea fiind mai acută, în vreme ce de alții este resimțită la o intensitate mai mică. Printre gângureli, mici reprize de plâns și stări de neliniște, micuțul va saliva mai mult (abundent sau chiar excesiv), iar pe lângă gingiile umflate și mai roșii, poate face febră sau chiar să aibă scaune moi. Vărsăturile pot fi și ele un semn al erupției dentare. 

 

Ce ar trebui să rețină părinții este că erupția dentară variază de la un bebeluș la altul, atât din punctul de vedere al instalării ei - oricând de la 4 până la 8 luni, sau chiar 1 an de zile, dar și prin prisma intensității durerii. Iar același raționament se aplică și când ne gândim la cât durează durerea de dinți la bebeluși, care dispare abia atunci când perioada de erupție este completă. De asemenea, unii copilași pot prezenta mai multe simptome, în timp ce alții vor avea unul singur sau deloc.

 

Ordinea de apariție a dințișorilor este după cum urmează: incisivii central inferiori, incisivii central superiori, lateralii superiori, lateralii inferiori, molarii și caninii. Însă, poate să nu se întâmple în această ordine, fără să însemne o problemă medicală.

 

Cât durează durerea de dinți la bebeluși?

 

Odată cu apariția primilor dințișori, cunoscuți ca fiind cei temporari sau „de lapte”, durerea persistă până în jurul vârstei de 2 ani și jumătate - 3 anișori, ameliorându-se treptat. Dacă la vârsta de 6 luni stările de nervozitate cauzate de lipsa somnului și a poftei de mâncare erau la ordinea zilei, pe măsură ce apar și restul dinților, bebelușul tău se va odihni mult mai bine pe parcursul nopții.

 
 

Însă, în tot acest timp, este vital ca părinții să urmărească erupția dentară și să asigure că ea se dezvoltă perfect normal. Totodată, asigurarea unei igiene a dințișorilor de lapte, încă de la primul apărut, se face prin curățarea ușoară a arcadei cu comprese sterile de tifon, înmuiate în ser fiziologic sau în mușețel. Igiena gingiilor și a dentiției temporare este la fel de importantă precum cea a adulților. Mai mult, se recomandă ca micuțul să nu adoarmă cu biberonul în gură, pentru a evita, astfel, dezvoltarea cariilor de biberon.

bebelus zambitor care ii dau dintii si tine manuta in gura

Cum poți să îl ajuți pe cel mic să treacă peste durerea de dinți?

 

Realitatea e că, oricât de mult ți-ai dori, ca părinte, să poți face o magie, iar durerea de dinți a micuțului tău să dispară ca prin minune, nu este de-ajuns. Știm că orice disconfort al copiilor îi afectează la fel de mult și pe părinți. Tocmai de aceea, rămâi bine informat cu ce anume poți face atunci când juniorul tău se confruntă cu erupția dentară.

 

Dacă temperatura ridicată (care depășește intervalul de 24 ore, de la subfebrilitate la 38-38,5°C) și gingiile inflamate ți-au confirmat sursa durerii, iată ce pași simpli poți urma pentru calmarea ei, dar și ce metode moderne poți folosi: 

 
  • Aplicarea unei lingurițe reci pe gingie. Senzația de rece amorțește durerea copilașului și senzația de mâncărime.
  • Masarea cu un tifon cu apă rece. Astfel, micuțul tău nu va mai ține atât de des degetele în guriță și nici alte obiecte mai dure și mai tari.
  • Administrarea de fiole sau geluri special destinate acestor dureri, recomandate numai  în urma consultului medicului pediatru. De obicei, fiolele se găsesc cu o compoziție pe bază de mușețel, iar gelurile conțin lidocaină, ambele pentru liniștirea bebelușului.
  • Optarea pentru jucării din silicon sau suzetele. Alte opțiuni pentru a calma durerea sunt inelul gingival sau suzetele care se răcesc la frigider, bineînțeles dezinfectate minuțios înainte de utilizare. Pe Empria.ro vei găsi o gamă variată de accesorii pentru dentiție, utile atât pentru igiena dințișorilor, cât și pentru calmarea durerilor de dinți la bebeluși.
 

Acum ești mult mai pregătit să urmărești evoluția dentiției temporare a micuțului tău, să ții din scurt durerile și să le menajezi prin soluții eficiente și la îndemână. Nu uita nici că momentul apariției primilor dinți nu constituie un motiv de îngrijorare. În cazul unor bebeluși poate fi un proces destul de timpuriu, iar pentru alții să se întâmple cu întârziere.

 

Copilașul este centrul universului tău mai ales în perioada de creștere și de dezvoltare. Sperăm că ghidul nostru te va ajuta să treci mult mai ușor și cu multă răbdare peste episoadele mai dificile, de agitație ale micuțului tău. De la ce înseamnă erupția dentară, la cât durează durerea de dinți la bebeluși, până la pași concreți pe care îi poți face să îi calmezi durerea. 

 

Noi, la Empria, construim o comunitate de părinți informați înainte de toate, care crește de la an la an, asemenea puiul tău.

Fii printre primii care nu ratează ofertele și promoțiile magazinului nostru online. Asigură-te că ești abonat la newsletter-ul pe care noi îl trimitem săptămânal. Iar promisiunea noastră este că vom merge în același ritm ca până acum.
 

Suport clienti Program Call Center L-V: 07:00-22:00 | S-D: 10:00-20:00 / Punct de lucru L-V: 08:00-17:00

0371.230.387 contact@empria.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!