Rahitismul la copii: Primele semne si cum poate fi prevenit

Rahitismul la copii: Primele semne si cum poate fi prevenit

Știai că 1 din 5 copii din România prezintă simptome de rahitism? Încă de la vârste fragede, corpul este o oglindă a stării noastre de sănătate, motiv pentru care nu ar trebui să evităm, nicidecum, semnalele pe care acesta ni le transmite. Prevenția și tratarea la timp a diverselor afecțiuni conduc, negreșit, către o dezvoltare armonioasă, tocmai pentru că ne cunoaștem carențele și acționăm în consecință. 

 
 

Ce este rahitismul la copii?

Rahitismul la copii este o boală ce împiedică evoluția normală a sistemului osos, ca răspuns al deficitului de vitamina D și de calciu. Vitamina D asigură pătrunderea calciului în sânge, depunerea lui în oase și, ulterior, contribuie la procesul de formare a oaselor. Practic, oasele nu se sedimentează așa cum ar trebui, prezentând unele deformări.

Primele semne ale rahitismului la copii apar la 3 luni de viață și se prelungesc până în jurul vârstei de 2 ani, expunerea redusă la ultraviolete fiind principala cauză. De asemenea, copiii născuți prematur, gemenii, cei care locuiesc în orașe poluate sau în zonele de climă rece sunt cei mai predispuși acestei afecțiuni. 

Alimentația neadecvată sau dieta vegetariană, precum și intoleranța la lactoză subliniază un risc ridicat al deficitului de vitamina D. Ce putem face noi, părinții, este să acoperim deficitul prin suplimente naturale sau recomandate de către medic, altfel el derivă în osteomalacie la vârsta adultă.

Rahitismul la copii. Simptome

 

Dacă ți-ai creat un obicei din a căuta cauzele simptomelor copilașului tău, vei descoperi cu certitudine că o parte din ele vor fi enumerate și în rândurile următoare:

 
  • durerile osoase pe care micuții le resimt mai ales atunci când le schimbăm hăinuțele
  • tendința de fracturare a oaselor, mici accidente la care cei mici se expun uneori din joacă
  • apariția tardivă a dentiției, dar și creșterea cariilor dentare sunt și ele tot semne ale rahitismului la copii
  • pierderea poftei de mâncare
  • micșorarea tonusului muscular și spasmele musculare le putem observa atunci când copiii merg deja în picioare, însă nu își pot păstra atât de bine echilibrul
  • oprirea creșterii și slăbirea progresivă sunt cele mai vizibile la măsurătorile săptămânale ale bebelușului
  • imunitate scăzută datorată lipsei de anticorpi
  • tulburări ale somnului (transpirații abundente și febră)
  • tulburări în comportamentul copilului sesizate mai ales în colectivități
  • deformarea claviculei, a coloanei vertebrale și a bazinului, curbarea membrelor inferioare, forma diferită a capului (și fruntea bombată) pot fi, de asemenea, tot semne ale acestei afecțiuni și sunt corectate prin masaj, gimnastică și tratamente ortopedice
 

Însă, incidența rahitismului se recunoaște abia după un consult medical (cu ajutorul unei radiografii). Adesea, rahitismul la copii este asociat cu o greutate corporală mai mică decât cea normală și rareori se iau în calcul simptomele asociate.

rahitism la copii

Rahitismul la copii. Metode de prevenție

 

În speranța că micuțul tău nu se confruntă cu o astfel de afecțiune, am pregătit câteva sfaturi practice care să te ajute în prevenirea rahitismului la copii.

 
  1. Alimentație bogată în legume, fructe și produse lactate a mămicii în timpul alăptării, dar și a bebelușului în timpul diversificării este o rețetă sigură pentru o viață sănătoasă în general, iar în cazul acestei afecțiuni cu atât mai mult.

 
  1. Pe cât de importante sunt alimentația și alăptarea, pe atât de necesară este diversificarea începând cu vârsta de 6 luni. Alăptarea poate deveni un factor favorizant al deficitului de calciu și vitamina D.

 
  1. Pe perioada verii, expunerea la razele solare este mai mult decât necesară (atât pentru copii, dar și pentru adulți). Specialiștii recomandă că e bine să te vadă soarele în fiecare zi, cel puțin 20-30 minute. De aceea cele mai multe dintre mămici ies cu bebelușul la plimbare chiar de două ori pe zi când vremea le permite. Iar în celelalte anotimpuri, puteți preveni deficitul de vitamina D al micuțului prin suplimente.

 
  1. Suplimentele de vitamina D i se administrează micuțului la recomandarea medicului, sub formă de picături, din primele săptămâni de viață până la 1 an jumătate, sau chiar 2 ani. Să nu uităm, însă, că prevenția trebuie făcută ponderat. Excesul de vitamina D atrage după sine greață, vărsături, deshidratare, diaree, constipație.

 

E important să acordăm atenție corpului nostru și să fim mereu conștienți de ce îi lipsește. În caz contrar, am văzut ce efecte pe termen lung atrage rahitismul la copii, la ce complicații duce în viața adultă sau atunci când ne așteptăm mai puțin. Dacă micul nostru ghid ți-a fost de ajutor, înseamnă că ne-am îndeplinit scopul, iar acum deosebești mult mai bine simptomele, dar știi și cum poate fi el prevenit sau tratat. 

 

Noi, la Empria, construim o comunitate de părinți informați înainte de toate, care crește de la an la an, asemenea puiul tău.


Fii printre primii care nu ratează ofertele și promoțiile magazinului nostru online. Asigură-te că ești abonat la newsletter-ul pe care noi îl trimitem săptămânal. Iar promisiunea noastră este că vom merge în același ritm ca până acum.

 

Suport clienti Program Call Center L-V: 07:00-22:00 | S-D: 10:00-20:00 / Punct de lucru L-V: 08:00-17:00

0371.230.387 contact@empria.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!