Finger food in procesul de diversificare a bebelusului

Finger food in procesul de diversificare a bebelusului

Cea dintâi nevoie a bebelușilor este, fără dar și poate, conectarea profundă cu părinții, pe cât de mult posibil. Iar atunci când sunt mici, chiar și numai prezența noastră fizică le inspiră un sentiment profund de siguranță. Tocmai de aceea, etapa de înțărcare poate fi atât de dificilă uneori. Însă, pe măsură ce cresc, își vor dezvolta, pas cu pas, și celelalte simțuri (văzul, auzul, gustul, mirosul), fiind tot mai atenți la ce se întâmplă în jurul lor. Iar când vine vorba de diversificarea bebelușului, un pas important în acest proces îl au alimentele de tip finger food.

De multe ori avem tendința să fim hiperprotectori cu prichindeii noștri, însă nu facem decât să îi conducem în direcția greșită. Iar atenția lor se va îndrepta spre ce nu le este permis să facă. De exemplu, nu trebuie să le înfrânăm curiozitatea de teama că se vor murdări sau se vor lovi. Mai ales în primii ani, ei au o nevoie acută de explorare și ar fi bine să nu ne opunem, decât dacă se depășește o limită de siguranță.

Poate că te întrebi de ce micuțul tău are nevoie de această libertate, de la odihnă, prin crearea propriului ritm de somn și până la hrană, cu cât diversificarea bebelușului avansează? Adaptarea la viața extrauterină este o acțiune de durată, pentru că ea necesită acomodarea într-un mediu total nou. Iar tranziția de la alăptarea celui mic la încercarea de a îi oferi alimente semi-solide și până la cele aproape solide, din seria finger food reprezintă o provocare și pentru adulți. 

Noi, cei de la Empria, ne propunem să venim în ajutorul proaspeților părinți cu un set de informații utile care să îi însoțească în diversificarea bebelușului, alături de modul în care preparatele de tip finger food le influențează dezvoltarea celor mici. 

În același timp, și accesoriile pentru diversificare pot fi un bun aliat în stimularea curiozității copilașilor, iar ele își pot găsi foarte ușor locul atât acasă, în bucătărie, cât și în bagaje, în călătorii.

bebelus care rade pe un scaun de masa, cu bavetica la gat


Idei de finger food în procesul de diversificare a bebelusului

 

Sub lupa medicului pediatru care urmărește starea generală de sănătate a micuțului, masa corporală, dar și înălțimea, pe parcursul vizitelor, acesta te va îndruma, negreșit, și în diversificarea bebelușului tău. Așa că, nu este cazul să te temi dacă în familie sau în cercul de prieteni sunt copii care au acceptat mult mai repede finger food. 

În cele ce urmează, vom face o trecere în revistă a celor mai des întâlnite alimente din această categorie pe care i le poți oferi celui mic, însă nu înainte de a defini termenul de finger food. Pe scurt, ne referim la alimentele solide pe care bebelușul le poate mânca fără tacâmuri, direct cu mâna, după bunul plac. Mămicile le dau posibilitatea să aleagă ce își doresc ei din farfurie, sub formă de cubulețe, rondele sau fâșii de mâncare.

  • Surse de vitamine. Așa cum am procedat în prima - a doua lună de diversificare cu legumele, și fructelele vor gătite la aburi sau inclusiv coapte. Diferența este că în etapa de finger food, ele nu vor mai fi zdrobite. Iar cu cât ele sunt mai colorate, cu atât vor activa și mai intens papilele gustative ale micuților. 
  • Surse de fibre. Din seria legumelor, pe lângă morcov, păstârnac, dovlecel, cartof dulce, dovleac plăcintar, fenicul, din prima lună de diversificare, în următoarele două luni se mai pot adăuga: sfeclă roșie, conopidă, broccoli, mazăre, linte, țelină, iar ulterior: varză, urzici, ridichi, anghinare, fasole boabe. Alături de măr, pară, banană, în această fază de diversificare a bebelușului, vom mai putea adăuga caisă, piersică, nectarină, afine, pepene, avocado. Mai târziu, vom integra în dieta celui mic vișine, cireșe, struguri, mango, stafide. Orice fruct conține sâmburi, oricât de mici, trebuit decojit.
  • Surse de proteine și de fier. Proteina animală este esențială în dezvoltarea bebelușului tău, astfel că și ea trebuie să fie cât se poate de proaspătă. De preferat, carnea de pui, curcan, vită se va fierbe, în niciun caz nu se va prăji, iar cel mic o va putea mânca acum sub formă de fâșii. Din luna 10 de viață, le putem pregăti pește alb la cuptor, iar ulterior somon, macrou pentru a preveni deficitul de fier din organism.
  • Surse de carbohidrați. Pastele și tăițeii ar trebui și ele foarte bine fierte înainte de a le oferi celui mic. Iar în categoria carbohidraților mai intră pâinea, pe care la început le-o putem da prăjită, cea mai bună variantă fiind cea integrală, și nu albă.
  • Surse de calciu. Pe lângă iaurturile și brânzica calcică din prima lună de diversificare a bebelușului, vom mai adăuga cubulețele de brânză și de ou fiert. Oul va fi fiert tare și porționat în sferturi pentru a fi mai ușor de mâncat de către cel mic.
 

Urmărește inclusiv în etapa de finger food dacă este ceva care îi provoacă celui mic reacții alergice. Dacă un produs nu este tocmai potrivit pentru el, încearcă să îl elimini definitiv din dietă, nicidecum să îl păcălești. Îi poți asigura necesarul de nutrienți din alimente conexe. În continuarea etapei de diversificare, sursele de zahăr și cele de sare nu sunt recomandate copilașilor: fructe uscate, alune, nuci, jeleuri, chips-uri, covrigei.

scaun de masa pentru diversificare, de culoare gri

Cum știi că puiul tău este pregătit să pentru finger food?

 

Nu te îngrijora, pentru că ei au capacitatea de a sugera, singuri-singurei, când sunt gata să treacă la această nouă fază din diversificarea bebelușului. Dacă vrei, totuși, să ai un reper temporal, așteaptă-te ca la vârsta de 8-10 luni să își arate interesul pentru finger food. Iar numărul de mese și de gustări va crește și el odată cu vârsta.

 
  • Își menține echilibrul corpului. Bebe poate sta în șezut, cu capul, trunchiul și gâtul echilibrat și își coordonează mâinile (prinde obiectele și le strânge în pumn. Astfel, îți inspiră siguranța că nu se va îneca în timpul mesei.
  • Masticația este normală și i-au dat deja 1-2 dințișori. Dacă cel mic nu mai refuză deloc piureurile, este momentul să încercați și finger food. Cu toate acestea, nu îl lăsa niciodată nesupravegheat și fii pregătit să aplici metoda Heimlich dacă bebe este uneori prea pofticios.
  • Își arată interesul față de ce au în farfurie ceilalți membri ai familiei. Reține, însă, că el este în creștere și are nevoie de toate grupele de alimente pentru a se dezvolta armonios, să evite problemele digestive, precum și să le întărească imunitatea.
 

De la copii și până la tineri, adulți sau vârstnici, fiecare dintre noi funcționează într-un tempo diferit. Așa că nu îți face griji dacă primele alimente introduse în diversificarea bebelușului nu vor fi pe placul lui, pentru că gustul i se formează în timp. 

Atunci când simți că este momentul să strecori în meniu gustări și mese de tip finger food, asigură-te că cel mic stă foarte comod în scaunul de masă lui și că nu îi lipsește nici bavețica de protecție contra petelor de mâncare.

 

Noi, la Empria, construim o comunitate de părinți informați înainte de toate, care crește de la an la an, asemenea puiului tău.

Fii printre primii care nu ratează ofertele și promoțiile magazinului nostru online. Asigură-te că ești abonat la newsletter-ul pe care noi îl trimitem săptămânal. Iar promisiunea noastră este că vom merge în același ritm ca până acum.

 

Suport clienti Program Call Center L-V: 07:00-22:00 | S-D: 10:00-20:00 / Punct de lucru L-V: 08:00-17:00

0371.230.387 contact@empria.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!