Fertilitatea la femei: Ce inseamna si cum poti creste sansele de a avea un copil

Fertilitatea la femei: Ce inseamna si cum poti creste sansele de a avea un copil

Cuvântul fertilitate poate să nu fie în vocabularul tău până când nu încerci să rămâi însărcinată, mai ales când descoperi că nu este atât de ușor pe cât ai sperat. Dacă nu poți rămâne însărcinată, este posibil să te confrunți cu infertilitatea - situație destul de comună printre femeile din ziua de azi. 

 

Dar ce înseamnă fertilitatea mai exact, și de unde știi dacă ai de-a face cu o problemă de concepție? În acest articol îți explicăm ce este fertilitatea la femei și ce ar trebui să știe orice femeie care își dorește să aibă un copil.

 

Ce este fertilitatea?

 

Definiția fertilității este capacitatea de a obține o sarcină sau mai concret spus: capacitatea unei femei de a concepe biologic. Acest lucru este diferit de fecunditate, care este capacitatea de a se reproduce. 

 

Potrivit medicilor specialiști obstetricieni și ginecologi, anii fertili de vârf ai unei femei sunt între sfârșitul adolescenței și sfârșitul anilor douăzeci (29 de ani). În jurul vârstei de 30 de ani, fertilitatea la femei începe să scadă, scăzând mult mai rapid în jurul vârstei de 40 de ani. 

 

Deși se știe că bărbații au o fereastră de perioada de fertilitate mai lungă decât femeile, cercetările arată că îmbătrânirea are un impact asupra funcției sexuale masculine, asupra parametrilor spermatozoizilor și asupra fertilității.

 

Când este perioada de fertilitate la femeii?

 

O femeie nu poate rămâne însărcinată în fiecare zi a ciclului menstrual. De fapt, există doar câteva zile fertile în care poate rămâne gravidă. Perioada fertilă la femei durează aproximativ 6 zile, iar aceasta include ovulația și numărul de zile în care spermatozoizii supraviețuiesc (în medie 5 zile). Obținerea unei sarcini în timpul menstruației este puțin probabilă, dar nu imposibilă. Deoarece lungimea ciclurilor menstruale variază de la femeie la femeie, este dificilă predicția ovulației.

 

Ovocitul (celula feminină) începe să se deterioreze destul de repede după ovulație. În general, în maximum 24 de ore, ovocitul moare. De aceea, pentru a crește șansele de a obține o sarcină, este recomandat contactul sexual cu o zi înainte de ovulație. Dacă îți vine greu să calculezi și să ții minte, alternativa este contactul sexual la fiecare 2 - 3 zile. 

cuplu fericit de rezultatele testului de sarcina

 

De ce o femeie nu rămâne însărcinată? Cauzele infertilității feminine

 

Infertilitatea este definită ca incapacitatea de a rămâne însărcinată după un an de act sexual regulat, fără obținerea unei sarcini. Uneori, cauzele infertilității sunt ușor de identificat, alteori este mult mai greu. Infertilitatea poate fi o problemă a unuia dintre parteneri sau o combinație de factori care influențează apariția sarcinii.

 

Iată câteva dintre cele mai frecvente cauze ale infertilității, potrivit specialiștilor:

 
  • Tulburările de ovulație

 

Pentru a obține o sarcină, o femeie trebuie să ovuleze, adică ovarele să elibereze un ovul. O tulburare comună de ovulație este un dezechilibru hormonal numit sindromul ovarian polichistic (SOP). Acesta este un dezechilibru hormonal cu care se pot naște femeile și este o afecțiune foarte frecventă. Sindromul ovarelor polichistice face ca ovulația să fie neregulată, ceea ce scade fertilitatea.

 

Alte cauze ale problemelor de ovulație pot include excesul de greutate, subponderabilitatea, tulburări hormonale precum anomalii tiroidiene, stres fizic și emoțional excesiv.

 
  • Problemele uterine

 

Uneori, problemele de infertilitate sunt legate de uter. Orice anomalii structurale în interiorul uterului pot distorsiona cavitatea uterină (endometrioză, fibroame, sept uterin etc). 

 
  • Afecțiunile trompelor uterine

 

Afectarea sau înfundarea trompelor uterine este o problemă de fertilitate pentru femei. De asemenea, boala inflamatorie pelvină (BIP), de obicei provocată de o infecție cu transmitere sexuala (ITS) sau a intervențiilor chirurgicale pot fi cauze ale infertilității feminine.

medic ce ii explica unei femei despre fertilitate si sarcina

 
  • Menopauza timpurie

Când ovarele se opresc din funcționare și menstruația se încheie înainte de 40 de ani, femeia suferă de infertilitate. Menopauza timpurie poate apărea din cauza unor boli ale sistemului imunitar, anumite afecțiuni genetice precum sindromul Turner sau purtătoarele sindromului X Fragil, dar și din cauza radioterapiei și tratamentului chimioterapeutic.

  • Vârsta

Vârsta este o altă cauză importantă a problemelor de fertilitate la femei. Pentru cuplurile sănătoase în vârstă de douăzeci sau treizeci de ani, șansele ca o femeie să rămână însărcinată sunt de aproximativ 25% până la 30% într-un ciclu menstrual, iar acest procent începe să scadă după vârsta de 30 de ani și mult mai rapid după vârsta de 37 de ani. După 40 de ani, șansele unei femei de a rămâne însărcinată scad la mai puțin de 10%.

 

Infertilitatea nu este exclusiv femeilor. De fapt, 40% până la 50% dintre cazurile de infertilitate sunt considerate a fi masculine. Cea mai mare cauză a infertilității masculine sunt problemele legate de spermatozoizi, fie numărul redus, fie probleme de motilitate. 

 

De asemenea, atât pentru femei, cât și pentru bărbați, factorii stilului de viață, cum ar fi consumul de alcool și fumatul, pot avea un impact negativ asupra fertilității.

 
 

Obiceiuri sănătoase pentru a crește fertilitatea

 

Dacă te confrunți cu probleme de fertilitate, nu aștepta. Mergi la medic cât mai devreme, pentru a afla ce poți face pentru a stimula fertilitatea și pentru a rămâne însărcinată. 

 

Există câteva schimbări în stilul de viață pe care le poți face, iar acestea includ:

 
  • Fumatul. Fumatul scade semnificativ calitatea ovulelor. Tutunul are numeroase efecte negative asupra fertilității, fără a mai menționa despre starea generală de sănătate și dezvoltarea fătului.
  • Menținerea unui IMC sănătos. Un indice de masă corporală ridicat este asociat cu probleme de fertilitate la femei, deoarece influențează producția de hormoni. Pentru a avea o greutate cât mai bună, este recomandat să faci exerciții fizice, să ai o alimentație sănătoasă, care include o mulțime de fructe, legume și alimente puțin procesate.
  • Limitează consumul de alcool și cofeină. Femeile care își doresc să rămână însărcinate ar trebui să limiteze consumul de alcool și cafea, deoarece substanțele obținute de acestea pot influența calitatea de a concepe.
  • Gestionează stresul. Infertilitatea indusă de stres este des întâlnită în rândul familiilor din ziua de azi. Se știe că stresul reprezintă răspunsul organismului la împrejurări pe care le resimte ca fiind primejdioase, dăunatoare. În condiții de stres cronic, organismul secretă cantități mari de cortizol, un hormon steroid, cunoscut sub denumirea de "hormon al stresului" care influențează procesul de ovulație. Jocurile in familie sunt o cale excelenta de a scadea stresul iar cele in cuplu pot destinde atmosfera si duce la idei interesante.
 

Sperăm că ți-au fost de ajutor sfaturile noastre, te așteptăm în continuare pe blogul Empria.ro cu alte sfaturi utile!

Suport clienti Program Call Center L-V: 07:00-22:00 | S-D: 10:00-20:00 / Punct de lucru L-V: 08:00-17:00

0371.230.387 contact@empria.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!