Cum se calculeaza data nasterii si ce factori o pot influenta

Cum se calculeaza data nasterii si ce factori o pot influenta

Orice viitoare mămică își dorește să cunoască și să calculeze data nașterii bebelușului ei, acea zi minunată în care îl va ține în brațe pentru prima oară. Deși în prezent, grație echipamentelor moderne, părinții pot afla încă din primul trimestru de sarcină, cu ajutorul unei ecografii, vârsta sarcinii și prezicerea datei probabile a nașterii, totuși micuțul poate face surprize. 

 

De regulă, prima ecografie, cea care confirmă sarcina, se face în general între 6 și 8 săptămâni de sarcină. Medicul observă bătăile inimii bebelușului, verifică poziționarea embrionului și îi măsoară lungimea. 

 

Astfel se apreciază vârsta gestațională și se calculează data probabilă a nașterii, care îți va fi de mare folos pentru pregătirile necesare. Pe perioada sarcinii se vor mai face și alte ecografii pentru a depista atât data nașterii, dar și starea de bine a micuțului. 

 

Citește cum se calculează data nașterii bebelușului, ce factori o pot modifica și alte informații interesante. 

 

Cum calculează medicii data nașterii bebelușului? 

 

Mulți medici calculează data nașterii bebelușului ținând cont de cele 40 de săptămâni sau 280 de zile de la prima zi a ultimei menstruații. Ei adaugă 7 zile la data ultimei menstruații și scad 3 luni.

Spre exemplu, dacă ultima menstruație a fost pe 20 octombrie, adăugă 7, deci ziua va fi 27. Și scad 3 luni din octombrie, iar rezultatul este 27 iulie anul următor. Aceste calcule se pot face ușor în prezent cu ajutorul aplicațiilor de telefon ori al calculatoarelor online. 

 

Formula datei nașterii bebelușului: Prima zi a ultimei menstruații + 7 zile − 3 luni 

 

Această formulă pentru calculul datei nașterii bebelușului a fost dezvoltată de medicul german Franz Naegele. Deși această metodă de calcul pentru data nașterii bebelușului pare exactă și corectă, totuși statisticile spun că doar 5% dintre micuți vin pe lume exact la data estimată. 

 

Trebuie luat în considerare faptul că această metodă este utilă în cazul în care mama are un ciclu menstrual regulat, adică de 28 de zile, cu ovulația în ziua a 14-a. De asemenea, metoda nu reflectă realitatea fiindcă nu toate lunile anului au aceeași durată. În plus, nu ia în considerare nici anii bisecți. 

gravida cu mainile pe burta mare

Altă metodă de calcul pentru data nașterii bebelușului este cea a lui Parikh. Aceasta presupune adăugarea a nouă luni de la prima zi a ultimei menstruații, după care se scad 21 de zile, apoi se adună durata ciclurilor menstruale anterioare. Această metodă nu este recomandată pentru femeile care au avut mereu un ciclu regulat, ci celor care au un interval fie mai mic de 22 de zile, fie peste 35 de zile. 

 

Totuși, medicii pun mai mult accent pe măsurătorile ecografice ale fătului. Dacă între data stabilită la ecografie și cea calculată după ultima menstruație există o diferență mai mare de o săptămână, se ține cont de termenul determinat ecografic. Bineînțeles, se iau în considerare și informațiile ulterioare pe care le vor indica ecografiile din următoarele trimestre de sarcină. 

 

În cazul în care sarcina a fost obținută prin fertilizare în vitro (FIV), medicul specialist ține cont de vârsta embrionului și de data transferului. 

 

Așadar, doi factori importanți care ajută la calcularea datei nașterii bebelușului sunt ultima menstruație (atunci când mama are ciclu regulat) și examenul ecografic. 

 

Ce factori pot influența data nașterii bebelușului?

 

Există anumiți factori care pot influența data nașterii bebelușului fie prin scurtarea, fie prin prelungirea termenului de 40 de săptămâni. 

 
  • Sarcina multiplă. Atunci când o mămică are gemeni ori tripleți, sunt șanse mari ca travaliul să se declanșeze înaintea celor 40 de săptămâni de gestație. 
  • Stilul de viață. Nașterea prematură se poate declanșa în cazul în care există vicii (tutun, alcool ori droguri). De asemenea, același efect îl poate avea și oboseala cronică, stresul excesiv sau statul prelungit în picioare. 
  • Afecțiunile materne. Probleme precum diabetul gestațional, infecțiile genitale, hipertensiunea indusă de sarcină, insuficiența cervico-istmică și malformațiile uterine pot declanșa o naștere prematură. 
  • Uterul infantil. Uterul nu este suficient de dezvoltat, având o mărime mai mică decât normală pentru o femeie de vârstă reproductivă. Cauzele uterului infantil sunt diverse: deficitul de vitamine și minerale, dietele în perioada pubertății, efortul fizic intens, stresul frecvent ori factorul genetic. 

gravida care isi tine mainile pe burta

  • Ruperea prematură a membranelor. Aceasta este unul dintre principalii factori care influențează data nașterii. Fenomenul este mai cunoscut drept „ruperea apei”. Pe perioada sarcinii, fătul este înconjurat și protejat de un sac care se numește lichid amniotic. Deși membranele acestei structuri sunt subțiri, se dovedesc rezistente pe parcursul celor nouă luni de sarcină. Este nevoie de o presiune crescută pentru ca acestea să se rupă. În cazul în care apa se rupe prea devreme, adică înainte de săptămâna 37 de sarcină, poate fi vorba de următoarele situații: indice de masă corporală scăzut, infecție de tract genital, sângerări vaginale, placenta abruptio (dezlipirea placentei de pe peretele uterin).
  • Hemoragiile uterine. Deși sângerările în sarcină nu sunt anormale, totuși cele apărute în trimestrul al doilea și al treilea pot fi semne că sarcina este în pericol. Inflamația ori ruptura colului uterin sunt două dintre principalele cauze care pot provoca aceste sângerări. Indiferent de cantitatea și culoarea sângerărilor, ia legătura cu un medic specialist pentru a te asigura că totul este în regulă cu sarcina ta. 
  • Vârsta. În unele cazuri și vârsta mamei poate fi un factor care are efecte asupra datei nașterii bebelușului. Femeile care au fie sub 18 ani, fie peste 40 de ani pot să nască înainte de termen. 
  • Creșterea cantității de lichid amniotic. Acest fenomen provoacă o presiune mare asupra colului uterin. 
 
 

Așa cum există factori care pot conduce la o naștere înainte de termen, la fel sunt și cauze care pot provoca o naștere întârziată. Sarcina prelungită poate avea următoarele particularități: cantitate de lichid amniotic scăzută, făt masculin, prima sarcină, istoric familial de nașteri peste termen, colul uterin nepregătit pentru naștere, capul fătului nu este poziționat fix pe intrarea în bazinul mic, antecedente a altor sarcini prelungite, obezitatea mamei. 


Data nașterii bebelușului nu trebuie fixată în calendar cu roșu, fiindcă cel mic va veni pe lume atunci când este el pregătit să vă întâlnească. Prin urmare, nu trebuie să te impacientezi dacă alege să vină mai devreme cu câteva zile ori mai târziu, mai ales dacă analizele medicale nu indică complicații. Dacă înainte de naștere faci o colecție de ecografii care îți vor arăta evoluția bebelușului, după naștere primele luni pot fi imortalizate pe o păturică pentru fotografii memorabile.
 

Suport clienti Program Call Center L-V: 07:00-22:00 | S-D: 10:00-20:00 / Punct de lucru L-V: 08:00-17:00

0371.230.387 contact@empria.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!