Colici la bebelusi: TOP 10 metode de a calma nou-nascutul

Colici la bebelusi: TOP 10 metode de a calma nou-nascutul

Este normal ca bebelușii să se agite și să plângă des. Dar, dacă un nou-născut are episoade intense de plâns care durează trei ore sau mai mult, atunci este posibil ca el să sufere de o problemă comună cunoscută sub numele de colici.

Bebelușii care au colici plâng mai mult și mai intens, chiar dacă sunt perfect sănătoși. Pentru colici la bebeluși nu există o definiție medicală specifică, dar, în general, este o situație cauzată de sistemul digestiv imatur care produce balonare și crampe abdominale dureroase.

Este o manifestare frecventă, aproximativ 25% din copii sunt afectați de colici la bebeluși. Încep, de obicei, în jurul săptămânii a doua sau a treia din viața bebelușului și ating apogeul în jurul săptămânii a șasea până la a opta, tinzând să scadă după vârsta de 4-5 luni. 

Spre deosebire de plânsul obișnuit al sugarului, încercările de a opri manifestările cauzate de colici la bebeluși nu prea par a avea succes. Părinții neliniștiți încearcă o mulțime de remedii pentru colici pentru a-și calma bebelușii, cum ar fi plimbările cu mașina masajul, leagănele, aparatele cu zgomot, diverse medicamente. 

Cum calmăm colicii la bebeluși

Cauza colicilor rămâne încă un mister – și la fel, din păcate, este și tratamentul. Deși nu pot fi prevenite, există însă câteva metode prin care se pot calma aceste colici la bebeluși.

 

1. Hrănirea corectă a bebelușului

 

Există câteva lucruri legate de modul de hrănire al bebelușului, de care să ții cont pentru a evita sau preveni aceste colici la bebeluși.

 

Dacă alăptezi bebelușul:

 
  • Ține evidența a tot ceea ce mănânci și bei. Tot ceea ce consumi trece la copilul tău și îl poate afecta.

  • Evită alcoolul, grăsimile, cofeina, condimentele și ciocolata, care acționează ca stimulente sau care pot fermenta.

  • Evită produse la care copilul este alergic (de ex. lactate și nuci). 

  • Bea zilnic ceai de anason și chimen, acestea trec în lapte și ajută la calmarea colicilor sugarului.

  • Adresează-te medicului tău dacă constați că medicamentele pe care le iei ar putea cauza sugarului.

 

Dacă îți hrănești bebelușul cu lapte praf formulă:

 
  • Încearcă o altă marcă de lapte praf. Bebelușii pot fi sensibili la anumite proteine din laptele praf.

  • Încearcă să îți hrănești bebelușul cu porții mai mici, dar mai des. Respectă un interval de minimum o oră și jumatate între mese.

  • Evită hrănirea copilului prea mult sau prea repede. O hrănire cu biberonul ar trebui să dureze aproximativ 20 de minute. Dacă bebelușul mănâncă prea repede, încearcă să utilizezi un mamelon cu o gaură mai mică, care să încetinească hrănirea lor. Pe piață există biberoane cu tetine anticolici care pot fi utile.

  • Încearcă să încălzești laptele praf formulă la temperatura corpului.

  • Încearcă să ții bebelușul într-o poziție verticală când îl hrănești.

 

2. Rutina de masă

 

Pentru a evita acumularea de aer în tractul digestiv, după fiecare masă bebelușul trebuie să eructeze pentru a elimina gazele. Așază-l pe umărul tau și bate-l ușor și regulat pe spate, circa un minut și jumătate. Nu aștepta să termine de mâncat pentru a-l ajuta să eructeze. Fă acest lucru și când îi schimbi poziția în timpul alăptării sau după câteva minute în timpul mesei cu biberonul.

mama fericita care ii da bebelusului un biberon cu lapte

 

3. Ținerea copilului în brațe

 

Bebelușii care au colici pot răspunde uneori bine la diferite moduri de a fi ținuți în brațe sau legănați, inclusiv: peste braț sau poală în timp ce îi masezi spatele; în poziție verticală, dacă au gaze; legănarea bebelușului în brațe sau folosind un leagăn pentru sugari. 

 

Mișcările lente și line mențin bebelușii calmi. Nu-ți fie teamă că răsfeți copilul, de cele mai multe ori s-a constatat că bebelușii care sunt ținuți mai mult în brațe de părinți sau de alți îngrijitori plâng mai puțin decât cei care nu sunt.

 

4. Masaje abdominale

 

Încearcă pentru a calma copilul un masaj energic, cu mișcări în sensul acelor de ceasornic. Îndoaie-i apoi piciorușele, apăsând ușor pe abdomen pentru a-i elimina gazele. Încearcă și un masaj pe spate care ar putea ajuta la eliberarea tensiunii și încordării bebelușului, ceea ce va duce la liniștirea acestuia.

 

5. Centura anticolici

 
 

Centura anticolici reprezintă un remediu tradițional pentru anumite dureri abdominale. Proprietățile termice ale sâmburilor de cireșe au fost dovedite științific, fiind un vechi remediu naturist elvețian. Aceștia pot reține pentru mult timp căldura sau frigul, eliberându-l treptat în organism. Centura cu sâmburi de cireșe 100% naturali, de la BabyJem, oferită de Empria ca remediu pentru colici la bebeluși, poate fi folosită pentru relaxare și un somn cât mai liniștit. Datorită căldurii confortabile, centura oferă o senzație de relaxare. Se poate utiliza, în afară de colici la bebeluși, pentru răceală sau pentru ameliorarea durerilor cauzate de lovituri, contuzii, entorse sau mușcături de insecte.

bebelus care doarme linistit purtand o centura anticolici

6. Contact suplimentar piele-pe-piele

 

Întinde-te în pat și așază bebelușul pe burta ta, pentru a-i oferi contact cu pielea ta. Această senzație îi va aduce aminte de momentul petrecut în pântec și îi va calma colicii. Căldura și ritmul inimii mamei îl vor face să-și aducă aminte de perioada când era în siguranță în burtică.

 

7. Băiță caldă

 

Ameliorarea acestor colici la bebeluși se poate produce și cu o băiță caldă pe care o poți face în acel interval din zi când observi că plânsul este cel mai acut. Apa caldă îi va relaxa, iar crampele abdominale vor fi mai ușor de tolerat.

 

8. Sunete monotone sau muzică liniștitoare 

Copiilor le plac sunetele care le amintesc de bătaia inimii și de zgomotele fade pe care le auzeau în burtica mamei. Poți încerca să-i cânți chiar tu, sau să-l pui să asculte muzică de leagăn sau de relaxare. Experiența a demonstrat că de mare ajutor pentru liniștirea bebelușului este și zgomotul alb care poate fi dat de un ventilator, aspirator, mașină de spălat, uscător de păr sau mașină de spălat vase.

 

9. Purtarea în marsupiu sau în brațe

 

Mișcarea, gălăgia sau vibrațiile deplasează gazele din intestin și favorizează eliminarea lor. În momentele de apariție a colicilor poți purta bebelușul într-un marsupiu și-l poți plimba fie pe afară, fie prin casă. În plus, schimbarea decorului este bună și pentru mamă.

 

10. Ceaiuri de plante 

 

Colicile bebelușilor se pot ameliora și cu ajutorul ceaiurilor de plante: de chimen, de fenicul, de mentă, de mușețel și de coada-șoricelului, care pot fi oferite sugarului după vârsta de 2 luni. Au un afect antispastic, antiinflamator, îmbunătățesc digestia și calmează crampele abdominale. Acestea însă se vor da doar cu acordul medicului pediatru.


Fii printre primii care nu ratează ofertele și promoțiile magazinului nostru online. Asigură-te că ești abonat la newsletter-ul pe care noi îl trimitem săptămânal. Iar promisiunea noastră este că vom merge în același ritm ca până acum.
 

Suport clienti Program Call Center L-V: 07:00-22:00 | S-D: 10:00-20:00 / Punct de lucru L-V: 08:00-17:00

0371.230.387 contact@empria.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!