Sughitul la bebelusi: DE CE apare si CUM il putem opri

Sughitul la bebelusi: DE CE apare si CUM il putem opri

Toți bebelușii sughiță din când în când. Este posibil să fi observat chiar că bebelușul sughiță când erai însărcinată. Acest lucru s-ar putea să se fi simțit ca niște tresăriri rapide și ritmice în uter. În orice caz, sughițul la bebeluș nu este de obicei, nimic de îngrijorat. De fapt, mulți bebeluși pot dormi printr-o criză de sughiț fără a fi deranjați, iar sughițurile rareori afectează respirația unui copil.

Nu este neobișnuit ca bebelușul tău să aibă sughițuri din când în când, mai ales că, sigur îți amintești, bebelușul sughiță încă de pe vremea când se afla în burtică. Majoritatea bebelușilor o fac. Sughițul la bebeluși nu este, de obicei, un motiv de îngrijorare și poți face câteva lucruri simple pentru a le preveni. 

Sughițul poate fi o parte tipică a dezvoltării la copii, care va dispărea de obicei de la sine după câteva minute. Dar dacă au anumite alte simptome, cum ar fi dificultăți de respirație, sughițul la bebeluși poate deveni un motiv de îngrijorare.

Ce cauzează sughițul la bebeluși?

Sughițul se întâmplă atunci când o forță bruscă de aer lovește corzile vocale. Ca răspuns, corzile vocale se închid rapid, făcând acel sunetul specific. Sughițurile sunt destul de normale și frecvente la nou-născuți și copii. Mai mult sughițul la bebeluși este un reflex normal cauzat de imaturitatea sistemului digestiv.

Sughițul la bebeluși este cauzat de diafragma care se mișcă într-un mod agitat sau are spasme atunci când este iritat. Diafragma este un mușchi în formă de cupolă în partea de jos a pieptului bebelușului, care se relaxează și se contractă pentru a-l ajuta să respire. Când diafragma devine iritată, s-ar putea contracta involuntar, determinând rapid aspirarea aerului puțin mai puternic decât o respirație obișnuită. Cand aceasta forță de aer lovește corzile vocale ale bebelusului, acestea se închid brusc. 

Diafragma bebelușului poate deveni iritată:

 
  • Dacă bebelușul mănâncă prea repede sau prea mult și astfel o cantitate mare de alimente ajunge prea repede în stomac și determină o presiune suplimentară în interiorul tractului digestiv.
  • Dacă la nivelul tractului digestiv se acumulează un volum de gaze, acesta putând fi provocat și de înghițirea aerului în timpul meselor.
  • Dacă există variații de temperatură ale alimentelor, de exemplu administrare de lapte rece după alimente fierbinți, sau invers.
  • Dacă bebelușul este agitat sau nervos în legătură cu o situație nouă.
bebelus in balansoar, cu suzeta in gura, supravegheat de mama lui


Cum oprești sughițul bebelușului tău

Când micuțul tău sughiță, probabil că nu îl va deranja prea mult. Studiile au indicat că sughițul la bebeluși poate fi important pentru dezvoltarea creierului și respirația acestuia. Sughițul la bebeluși este probabil un alt instrument de dezvoltare - și unul dintre primele pe care le dezvoltă în uter. 

Atâta timp cât bebelușul nu vomită în timpul sughițului, nu plânge, nu pare deranjat și este sub vârsta de 1 an, sughițul reprezintă o parte obișnuită a dezvoltării. Îți poți ajuta copilul să se simtă relaxat și cât mai confortabil posibil, având un timp de joacă, legănându-l ușor și asigurându-te că scutecul este curat:

  • Dacă bebelușul sughiță în timpul hrănirii, oprește-te, ajută-l să eructeze (râgâie) și încearcă să-i schimbi poziția. Ridicarea sau pozitionarea cu capul mai sus poate ajuta.
  • Încearcă să încetinești hrănirea și să-l ajuți să se simtă calm. Râgâitul îl poate scăpa de excesul de gaz care a provocat sughițul, mai ales dacă se manifestă și în timpul hrănirii, nu doar la finalul mesei. În general, încearcă să îl ajuți pe micuț să se relaxeze. Freacă sau mângâie ușor spatele bebelușului atunci când sughiță. Bătăile foarte ușoare pe spate îl pot ajuta pe bebeluș să elimine surplusul de lapte.
  • Bebelușii sub 1 an vor sughița destul de des, fiind un lucru absolut firesc. Sughițul la bebeluși dispare de obicei de la sine, dar dacă nu a dispărut după aproximativ 5 sau 10 minute, îl poți alăpta sau îi poți da să bea puțin lapte. Dacă folosiți suzeta, această metodă va ajuta la relaxarea diafragmei și poate ajuta la oprirea sughițului.
  • Dacă copilul are mai mult de 6 luni, încearcă să îi dai puțină apă, acest lucru va calma diafragma.
Foarte rar, este posibil ca sughițul să fie un semn al unei probleme medicale mai grave.


Cum să previi sughițul bebelușului tău

Există câteva modalități de a ajuta la prevenirea episoadelor de sughiț. Cu toate acestea, este dificil să previi complet sughițul la bebeluși, deoarece cauzele nu sunt încă clare. Ele pot avea chiar unele beneficii, deși cercetările nu au confirmat încă acest lucru. 

În general, dacă bebelușul tău tinde să sughițe la orele de hrănire, asigură-te că este calm și nu îi este foame prea mare atunci când îl hrănești. Acest lucru scade de obicei șansele de sughiț în timpul meselor. Ce ai mai putea face?

  • Asigură-te că bebelușul este calm atunci când îl alăptezi sau hrănești. Acest lucru înseamnă să nu aștepți până când bebelușului îi este atât de foame încât este supărat și plânge înainte de a începe hrănirea.
  • Hrănește bebelușul frecvent cu cantități mici de lapte.
  • După hrănire, evită activitățile solicitante, cum ar fi săriturile sau jocuri solicitante.
  • Ține copilul în poziție verticală timp de 20 până la 30 de minute după fiecare masă.
  • Verifică modelul și forma biberonului folosit pentru hrănirea cu lapte, ceai sau apă.

Sughițul la bebeluși poate fi provocat de acumularea de aer în partea superioară, unde este tetina.

Sughițurile regulate ar trebui să dispară până când bebelușul ajunge la vârsta de 1 an. Cu toate acestea, dacă bebelușul sughiță persistent sau des și după aceea pare supărat sau neobișnuit de irascibil, discută cu un medic, deoarece unele afecțiuni medicale pot provoca sughițuri cronice. După 9 luni, sughițul la bebeluși prea des poate fi un semn de reflux gastroesofagian, laringită sau diverse afecțiuni ale sistemului nervos central.
 

Suport clienti Program Call Center L-V: 07:00-22:00 | S-D: 10:00-20:00 / Punct de lucru L-V: 08:00-17:00

0371.230.387 contact@empria.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!