Primii dinti la bebelusi: TOT ce trebuie sa stii

Primii dinti la bebelusi: TOT ce trebuie sa stii

Îngrijirea dinților bebelușului este una din cele mai ușoare modalități de a-ți ajuta copilul chiar de la început. Ea trebuie să înceapă încă de când ești gravidă. De aceea, este important ca alimentația ta să fie corespunzătoare și să conțină toți nutrienții necesari pentru tine și viitorul micuț. 

În plus, deprinderile sănătoase și igiena dentară corectă a bebelușilor începe de la primii dinți la bebeluși.

Rutina orală a nou-născutului pentru cel mai bun start

O bună îngrijire dentară începe înainte de apariția primului dinte al copilului. Doar pentru că nu poți vedea de la început primii dinți la bebeluși nu înseamnă că nu sunt acolo. Ei sunt, de fapt, ascunși sub gingii. Aceștia încep de fapt să se formeze în al doilea trimestru de sarcină. La naștere, bebelușul are 20 de dinți primari, dintre care unii sunt complet dezvoltați în maxilar. 

Pentru un start bun asigură-te că ai grijă de primii dinți la bebeluși chiar de la început:

  • Șterge gingiile de două ori pe zi cu o bucată de tifon, un un prosop curat și umed, dimineața după prima hrănire și chiar înainte de culcare. Acest lucru ajută la eliminarea bacteriilor și zaharurilor care pot provoca carii.
  • Odată ce apar primii dinți la bebeluși, periază-i cu o periuță de dinți pentru sugari. Folosește apă și puțină pastă de dinți cu fluor (aproximativ de mărimea unui bob de orez), recomandată de medicul pediatru sau dentist.
  • Când doi dintre dinții bebelușului se ating, poți începe să folosești ața dentară între ei.
  • Du copilul la dentist înainte de prima lui aniversare. Este cel mai bun mod de a detecta semnele unor eventuale probleme. 
 

Majoritatea bebelușilor vor avea primii dinți între 6 și 12 luni

Perioada în care pot apărea primii dinți la bebeluși este foarte diferită. Nu există o dată fixă, unii copii pot să nu aibă dinți până la prima lor aniversare. Totuși, în jurul vârstei de 3 luni, bebelușii vor începe să exploreze lumea cu gura și vor saliva abundent. Mulți părinți se întreabă, dacă acest lucru înseamnă sau nu, că bebelușului îi cresc dinții, dar primul dinte erupe de obicei în jurul vârstei de 6 luni. Oricum fiecare copil este diferit, pentru unii dinții pot erupe pe rând, unul câte unul, pentru alții pot să apară în perechi.

De obicei, primii dinți la bebeluși care apar sunt aproape întotdeauna dinții frontali inferiori (incisivii centrali inferiori) și apoi, cei superiori. Ulterior, vor apărea incisivii laterali, premolarii și molarii, până când toți cei 20 de dinți (10 pe maxilarul inferior și 10 pe maxilarul superior - 8 incisivi, 8 molari și 4 canini) cresc în totalitate. Apariția dinților de lapte e un proces de durată iar străpungerea gingiei va fi o perioadă în care cel mic va fi mai agitat ca de obicei.

Primii dinți la bebeluși se numesc dinți de lapte pentru că sunt temporari. Majoritatea copiilor vor avea, de obicei, toti dinții de lapte până la vârsta de 2 - 3 ani, iar căderea lor începe să se producă în jurul vârstei de 6-7 ani.

bebelus fericit pe burta care musca dintr-o jucarie

Simptomele apariției primilor dințișori la bebeluși

Primii dinți la bebeluși nu provoacă prea mult disconfort copiilor, cu toate acestea, mulți părinți își pot da seama când bebelușului lor îi cresc dinții. Bebelușii pot prezenta semne de disconfort în zona în care intră dintele, gingiile din jurul dintelui pot fi umflate și sensibile, iar bebelușul poate saliva mult mai mult decât de obicei. 

Mai mult, bebelușul este mai agitat ca de obicei, își duce mânuțele la gură și încearcă să muște, poate face febră iar scaunele sunt mai moi ca de obicei. În plus, copilul va plânge mai mult ca de obicei și aparent fără motiv.

Părinții pot ajuta la ameliorarea durerii de dinți prin masarea gingiilor bebelușului cu degete curate, cu un prosop umed, cu jucării de dentiție, cu multe mângâieri pentru un confort mai mare.

Temperatura corpului poate crește ușor atunci când apar primii dinți la bebeluși, cu toate acestea febra asociată cu dentiția nu este o febră adevărată asociată unei boli sau infecții care poate necesita tratament. Dacă bebelușul, totuși, este în mod clar inconfortabil, discută cu medicul pediatru despre administrarea unei doze adecvate greutății de medicamente care conțin o substanță analgezică (paracetamol sirop sau supozitor).

Prima vizita la dentist a bebelușului

Având în vedere că primii dinți la bebeluși sunt temporari, mulți părinți consideră că îngrijirea acestora nu este o prioritate. Totuși, prima vizită la dentist a bebelușilor ar trebui făcută în jurul vârstei de 1 an. La această primă vizită, medicul dentist va explica tehnicile adecvate de periaj și folosirea aței dentare și va face o examinare în timp ce bebelușul stă în brațele tale.

Aceste vizite pot ajuta la găsirea timpurie a problemelor și pot ajuta copiii să se obișnuiască să viziteze medicul dentist, astfel încât să aibă mai puțină teamă de a merge pe măsură ce cresc. Ia în considerare un dentist specializat în tratarea copiilor. 

Stomatologii pediatri sunt instruiți să se ocupe de o gamă largă de probleme asociate cu sănătatea dentară a copiilor. Dacă un copil pare să fie expus riscului de carii sau alte probleme, medicul dentist poate începe să aplice fluor topic chiar înainte ca toți dinții să apară. 

Grija pentru primii dinți la bebeluși începe prin protejarea viitorului său dentar. Fluorul este un mineral care ajută la prevenirea cariilor dentare prin întărirea smalțului dinților. Important este că fluorul este adesea adăugat în apa de la robinet. 

Dați-i copilului puțină apă într-o ceșcuță atunci când începe să consume alimente solide (aproximativ 6 luni). Vorbește cu medicul pediatru pentru a vedea dacă apa de la robinet conține fluor sau dacă copilul tau are nevoie de suplimente de fluor. Fluorul nu se găsește de obicei în majoritatea apei îmbuteliate. 
 

Suport clienti Program Call Center L-V: 07:00-22:00 | S-D: 10:00-20:00 / Punct de lucru L-V: 08:00-17:00

0371.230.387 contact@empria.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!