Ce mananci cand esti gravida? Alimente permise si alimente interzise in sarcina

Ce mananci cand esti gravida? Alimente permise si alimente interzise in sarcina

Felicitări pentru sarcină! Odată cu toată emoția aflării veștii de a deveni mamă, vin o mulțime de întrebări pentru proaspăta gravidă, una dintre cele mai frecvente fiind: Ce am voie să mănânc în sarcină?

Este important să urmezi o dietă în sarcină sănătoasă în orice moment al vieții tale, dar fiind vorba de o nouă ființă care se dezvoltă în pântecul tău este cu atât mai important. O dietă echilibrată va ajuta copilul să primească toate vitaminele și mineralele de care are nevoie pentru a se dezvolta sănătos și pentru a avea o greutate sănătoasă la naștere.

Citește mai departe sfaturile noastre despre cum să adopți o alimentație sănătoasă în sarcină și află ce alimente interzise în sarcină există.

Alimente interzise în sarcină vs. alimente recomandate în sarcină

Sarcina este una dintre cele mai fericite etape din viața unei femei, dar poate veni cu stres mental și fizic. Menținerea unei alimentații sănătoase și echilibrate este foarte importantă în perioada sarcinii deoarece ajută atât mama, cât și copilul să rămână sănătoși.

În acest timp, organismul are nevoie de nutrienți suplimentari pentru a susține creșterea fătului. Dar nu înseamnă că trebuie să mănânci mai mult, ci mai degrabă mai sănătos. Este suficient să adaugi 400 de calorii în plus în fiecare zi în dieta ta în timpul trimestrului 2 și 3. Dar, este important să alegi alimente sănătoase și bogate în nutrienți și mai puțin bogate în grăsimi.

Așadar, am întocmit o listă cu 10 alimente extrem de sănătoase pe care este indicat să le consumi atunci când ești însărcinată:

1. Produse lactate

În timpul sarcinii, consumul de produse lactate pasteurizate este foarte important, datorită conținutului de proteine și calciu, care susțin dezvoltarea fătului. Bea cel puțin un pahar de lapte pe zi și consumă iaurt cu probiotice, pentru a avea un bebe sănătos și pentru a preveni constipația, frecventă în rândul gravidelor.

2. Fructe proaspete

Caisele, bananele, strugurii, merele sau căpșunile sunt câteva dintre fructele pline de vitamine pe care ar trebui să le consumi în sarcină. Fructele proaspete trebuie, întotdeauna, bine spălate pentru a elimina praful, resturile de pământ și pentru a nu transmite toxoplasmoza.
gravida cu frigiderul plin de fructe si legume alege un mar verde

3. Ouă

Ouăle sunt considerate super-alimente de mulți nutriționiști, deoarece sunt o sursă excelentă de vitamine, proteine și minerale. Proteinele din ouă sunt benefice pentru fătul în creștere, deoarece susține generarea de noi celule. În plus, ouăle au o cantitate mare de colină în ele, cnutrient esențial pentru dezvoltarea creierului și a sistemului nervos al fătului. Atenție însă, ouăle se consumă bine făcute, niciodată moi sau crude, deoarece pot conține salomenella, o bacterie care poate produce toxiinfecție alimentară cu vărsături și diaree severă.

4. Cartofi dulci

Cartofii dulci sunt o sursă foarte bună de beta-caroten, care este transformat în vitamina A în interiorul organismului și este esențial pentru creșterea celulelor și țesuturilor. Vitamina A ajută, de asemenea, la întărirea imunității și la îmbunătățirea vederii. Deci, consumul cartofilor dulci poate fi benefic atât pentru mamă, cât și pentru copilul din pântec.

5. Leguminoase

Leguminoasele sunt grupul de alimente uscate din care fac parte lintea, soia, mazărea, fasolea, năutul. Sunt o sursă excelentă de fibre vegetale, proteine, acid folic, calciu și fier și toate acestea sunt foarte importante pentru o femeie însărcinată. Având suficient acid folic, copilul tău se va naște sănătos și ceea ce îi asigură protecție împotriva multor boli și infecții după naștere.

6. Nuci

Nucile sunt delicioase și sunt pline de grăsimi sănătoase, ceea ce le face o alegere ideală pentru gustare în perioada sarcinii. Au acizi grași omega-3 care stimulează creierul, dar și proteine, fibre și alți nutrienți esențiali care sunt esențiali în dezvoltarea bebelușului.

7. Suc de portocale

Sucul de portocale este o sursă importantă de acid folic, potasiu și, bineînțeles, vitamina C care susține sistemul imunitar. Acești nuterienți sunt importanți pentru a preveni diferite tipuri de malformații congenitale. În plus, conținutul mare de vitamina C din sucul de portocale va crește capacitatea organismului fătului de a absorbi fierul. 

8. Plante cu frunze verzi

Spanacul, rucola, urzicile, salata verde, sparanghelul sunt câteva dintre plantele cu frunze verzi foarte bogate în nutrienți importanți și știm cu toții că pot ajută la protejarea organismului împotriva multor boli. Fiind o sursă bogată de antioxidanți, calciu, proteine, fibre, folați, vitamine și potasiu, plantele cu frunze verzi sunt un adaos grozav pentru alimentația în sarcină.

9. Somon

Somonul este bogat în acizi grași omega-3, ceea ce este foarte bun pentru sănătatea inimii. Aportul de omega-3 este esențial în alimentația gravidei, deoarece ajută la dezvoltarea creierului și a ochilor fătului. Somonul este, de asemenea, o sursă excelentă de vitamina D, care este importantă pentru sănătatea oaselor, precum și pentru sistemul imunitar.

10. Fulgi de ovăz

Fulgii de ovăz are diferite tipuri de beneficii pentru sănătate. Aportul de carbohidrați este necesar pentru noi toți, cu atât mai mult pentru femeile însărcinate, deoarece este o sursă mare de energie. Fulgii de ovăz este o sursă bună de carbohidrați, seleniu, vitamina B, fosfor și calciu. Așadar, reprezintă un mic dejun foarte sănătos pentru sarcină pentru a naște un bebe sănătos și isteț.

bol plin cu porridge, afine si migdale

Alimente interzise în sarcină 

 

Femeile însărcinate pot fi mai predispuse la anumite boli transmise prin diferite alimente, care pot duce la complicații ale sarcinii. Tocmai de aceea, există anumite alimente interzise în sarcină pe care este important să le eviți: 

 
  • Lapte crud, nepasteurizat și brânzeturi preparate din lapte nepasteurizat. Acestea pot conține Listeria, o bacterie care poate provoca o boală numită listerioză.

  • Produse din carne crudă sau insuficient gătită, cum ar fi friptura în sânge, biftec tartar sau cârnații și mezelurile afumate sunt alimente interzise în sarcină. Acestea pot conține paraziți precum Toxoplasma gondii sau bacterii precum Salmonella sau Listeria.

  • Pește și fructe de mare nefierte, deoarece pot conține un nivel ridicat de bacterii și paraziți. Pește afumat, dar nefiert, cum ar fi somonul afumat nu este bine să fie consumat în sarcină. De asemenea, unele soiuri de pește sunt bogate în mercur și ar trebui evitate. Din această categorie fac parte majoritatea peștilor răpitori, cum ar fi peștele-spadă, marlinul și macroul.

  • Ouăle crude sau insuficient preparate fac parte din alimentele interzise în sarcină, deoarece pot transmite bacteria Salmonella.

  • Ficat și alte organe. Deși ficatul este foarte bogat în fier, nu este recomandat pentru o femeie însărcinată să îl consume din cauza conținutului foarte mare de vitamina A și a riscului potențial de toxicitate.

 

Alimente interzise în sarcină. Cum pregătești corect mâncarea în timpul sarcinii?

 
  • Spălați-vă mâinile cu săpun înainte de a mânca;

  • Spălați bine toate ustensilele de mâncare după utilizare;

  • Gătiți bine carnea;

  • Spălați cu grijă legumele nefierte, frunzele de salată și fructele înainte de a le mânca;

  • Păstrați alimentele la temperatura corespunzătoare;

  • Consumați alimente imediat după gătire.

  • Citiți cu atenție eticheta alimentelor pentru a verifica perioada de valabilitate.

 

Multe femei se simt rău în timpul sarcinii, în special în primele 3 luni. Când vomiți destul de des, se poate să simți că nu oferi copilului nutriția potrivită. Încearcă însă să nu îți faci griji, deoarece nu există dovezi că greața și vărsăturile din sarcină afectează dezvoltarea bebelușului. Dacă însă te confrunți cu o stare mai gravă și vomiți extrem de des, discută cu medicul care îți supraveghează sarcina pentru a vedea cum poți trece de această perioadă cât mai bine.
Vrei mai multe sfaturi utile? Urmărește blogul Empria iar când vrei să te pregătești pentru venirea celui mic cu cele necesar intră în magazinul online.



 

Suport clienti Program Call Center L-V: 07:00-22:00 | S-D: 10:00-20:00 / Punct de lucru L-V: 08:00-17:00

0371.230.387 contact@empria.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!