Acid folic in sarcina: De ce este important si cat timp se ia

Acid folic in sarcina: De ce este important si cat timp se ia

Fie că îți dorești să rămâi gravidă în viitorul apropiat, fie că tocmai ai aflat că vei aduce pe lume un copil, cu siguranță știi deja că este important acidul folic în sarcină. Viața care se dezvoltă în uterul tău are nevoie de o îngrijire atentă încă de la debutul sarcinii, iar vitaminele sunt aliați importanți în dezvoltarea bebelușului, dar și în prevenirea anumitor afecțiuni. 

Doctorii recomandă femeilor însărcinate să ia suplimente cu acid folic atât înainte, cât și pe perioada sarcinii, fiind una dintre cele mai importante vitamine. Citește în continuare ce este acidul folic, care este rolul lui și cât timp se ia în sarcină. 

Ce este acidul folic? 

Acidul folic reprezintă forma sintetică a vitaminei B9, o substanță esențială din grupul vitaminelor B. Poate fi procurat din alimentele fortificate (precum anumite cereale pentru micul dejun) și din administrarea suplimentelor de vitamine. 

În schimb, folatul este forma naturală de vitamina B9 și poate fi procurat din diverse alimente, însă este mai greu de asimilat de corp. Cele mai bune surse de acid folic (folat) sunt: avocado, broccoli, kale, mazăre, spanac, fasole, năut, ciuperci, ficăței de vită, kiwi, portocale, banane, ouă, cereale integrale, migdale, nuci. 

Doza zilnică recomandată de acid folic nu se poate obține numai cu ajutorul dietei alimentare, așa că este esențială administrarea de suplimente, mai ales în sarcină. În această perioadă a vieții, femeile au nevoie de o cantitate mai mare de acid folic decât în mod normal. 

De ce este important acidul folic în sarcină? 

Importanța acidului folic în sarcină a ajuns la urechile fiecărei femei care își dorește un copil, însă este esențial să prezentăm și beneficiile acestei vitamine minune. 

Acidul folic are rolul de a reduce riscul de apariție a defectelor de tub neuronal la făt. Această vitamină este necesară pentru formarea celulelor, așadar pentru dezvoltarea fătului în primele luni de sarcină, fiind implicată în formarea globulelor roșii, dar și a sistemului nervos. De asemenea, contribuie la formarea ADN-ului. 

gravida care se uita la rezultatul ecografiei

Este extrem de important să fie prevenită carența de acid folic în sarcină pentru ca evoluția fătului să nu fie afectată. Deficiența poate duce la defecte ale tubului neural. Mai exact, această vitamină previne malformațiile congenitale la nivelul coloanei vertebrale și al creierului. Totodată, acidul folic, administrat înainte ori pe perioada sarcinii, mai protejează fătul și de următoarele boli: cheiloschizis (buza de iepure), palatoschizis (despicătura vălului palatin) și malformații ale inimii. 

Suplimentele pe bază de acid folic pot reduce riscul de avort spontan, naștere prematură ori greutate redusă la naștere. Conform unei cercetări efectuate în anul 2009 de către specialiști din Irlanda și S.U.A, femeile care iau acid folic cu un an înainte de a concepe un copil au un risc cu 50-70% mai mic de a naște bebeluși prematuri. 

Acidul folic nu este important numai în sarcină, ci oferă beneficii corpului în fiecare etapă a vieții. Câteva dintre avantajele acestei vitamine sunt: îmbunătățirea imunității, limitarea riscului de dezvoltare a afecțiunilor cardiovasculare, reducerea riscului de cancer și contribuirea la funcționarea sănătoasă a sistemului nervos.  

Doza optimă de acid folic: de cât au nevoie femeile însărcinate? 

 
 

Doza optimă de acid folic depinde mai mulți factori precum vârsta și nevoile organismului. În cazul femeilor care doresc să rămână gravide, doza zilnică recomandată este de 400 mcg, iar pe perioada sarcinii doza recomandată de acid folic crește la 600 mcg. În funcție de rezultatele analizelor de sânge, medicul care urmărește sarcina poate recomanda și o doză mărită de 800mcg. 
gravida care pregateste o salata verde

 

Cât timp se ia acid folic în sarcină?

Specialiștii recomandă ca suplimentele cu acid folic să fie luate chiar înainte de a rămâne însărcinată, adică din perioada în care îți dorești să aduci pe lume un copil împreună cu partenerul tău. 

Dacă sarcina nu a fost planificată și afli că aștepți un copil, suplimentele cu acid folic pot fi luate imediat ce primești recomandările medicului ginecolog. Cu siguranță îți dorești să știi cât timp se ia acid folic în sarcină. Ei bine, suplimentele se iau până în săptămâna 12 de sarcină, însă unii specialiștii le recomandă până la naștere și chiar pe perioada alăptării. Din săptămâna 13 de sarcină medicul îți va prescrie să continui cu vitamine prenatale, produse ce au de multe ori pe lista de ingrediente și acid folic. 

Carența de acid folic: cum se manifestă? 

Semnele care îți indică o carență de acid folic în organism sunt următoarele: 

  • Stare de oboseală frecventă;
  • Dificultăți de concentrare;
  • Dureri de cap;
  • Iritabilitate;
  • Palpitații;
  • Umflarea limbii;
  • Dificultăți de respirație. 

În cazul femeilor gravide riscul de a avea o carența de acid folic este crescut, așadar nu este indicată amânarea administrării lui. 

Este important de menționat că în unele cazuri poate fi constatată o absorbție deficitară a acidului folic. Acest lucru se poate întâmpla din mai multe cauze cum ar fi boala inflamatorie intestinală, boala celiacă ori afecțiunile renale. De asemenea, consumul excesiv de alcool ori fumatul pot duce la scăderea nivelului de acid folic din corp. 

Efectele secundare grave asociate cu consumul ridicat de acid folic sunt extrem de reduse fiindcă această vitamină este solubilă în apă. Așadar, un posibil exces poate fi eliminat în mod natural prin urină. Persoanele care sunt predispuse la alergii se pot confrunta cu reacții alergice și la suplimentele cu acid folic. De aceea este indicat să se observe dacă apar iritații ale pielii, roșeață, mâncărimi ori dificultăți de respirație. 
Vrei mai multe sfaturi utile? Urmărește blogul Empria iar când vrei să te pregătești pentru venirea celui mic cu cele necesar intră în magazinul online.

Suport clienti Program Call Center L-V: 07:00-22:00 | S-D: 10:00-20:00 / Punct de lucru L-V: 08:00-17:00

0371.230.387 contact@empria.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!