Acomodarea la cresa: Cat dureaza si cum putem ajuta copilul

Acomodarea la cresa: Cat dureaza si cum putem ajuta copilul

Începuturile nu sunt niciodată ușoare, mai ales atunci când ne gândim la cei mici, care, la fiecare schimbare drastică a mediului, sunt cuprinși de teama de abandon din partea părinților. Un subiect delicat și sensibil este acomodarea la creșă, un proces care, pe mulți dintre copii, cât și pe părinți, îi trece printr-un carusel de emoții și sentimente.

 

Înainte de alegerea creșei, este foarte importantă pregătirea și documentarea părinților. De la cât durează această etapă, când este momentul oportun pentru ea, care sunt pașii pregătitori, până la cum poți veni în ajutorul copilului tău în procesul de acomodare în colectivitate și care sunt avantajele mersului la creșă, noi suntem aici tocmai ca să răspundem curiozităților tale.

 

În aceeași măsură, există o serie de factori precum: metodele de disciplină, disponibilitatea educatoarelor, suprafața spațiilor interioare, numărul de copii din grupă, temperamentul și personalitatea copilului, relația cu părinții și stilul de atașament, care au o influență majoră în acest parcurs de acomodare la creșă.


Cât durează acomodarea la creșă?

 

Tranziția de la foarte mult timp petrecut în sânul familiei la adaptarea într-un mediu cu totul nou, cu adulți și copii necunoscuți până în acel moment, poate dura până la 1 an, iar minimul este de 3-6 luni. Ca urmare a locului de muncă mai puțin permisiv, mulți dintre părinți sunt nevoiți să își înscrie copiii la creșă chiar mai devreme de a împlini 1 an. Conform legislației, acest lucru este posibil începând cu vârsta de 11 luni.

 

Însă, recomandarea psihologilor ca fiind momentul oportun de înscriere la creșă sau grădiniță este de cel puțin 2 ani împliniți, atunci când copilașul nu mai poartă scutec, poate mânca și reușește să se încalțe singur. Astfel, pentru mămicile care se reîntorc în câmpul muncii, este esențial să ia în calcul o perioadă de adaptare de 6 luni pentru micuții lor, mai ales dacă mediul de lucru nu este unul flexibil. O variantă pentru care pot opta este o creșă cu program scurt sau acordarea unui interval de 1-2 săptămâni / o lună pentru a îl prelua, în caz de necesitate.

 

Acomodarea la creșă este susținută și de timpul petrecut anterior cu alți copii de aceeași vârstă, fie ei, vecini, frați, verișori sau chiar prieteni de la locul de joacă. Însă, în cele ce urmează vom vedea ce pot face părinții pentru o trecere cât mai lină, care să ajute copilul să se adapteze într-un timp cât mai scurt cu ideea de a merge la creșă.

 
 

Cum putem ajuta copilul în procesul de acomodare la creșă?

 

Dacă te-ai întrebat ce poți face pentru copilul tău astfel încât acomodarea la creșă să fie o perioadă ușoară și frumoasă, noi ne-am făcut temele mai din timp, tocmai ca să venim în ajutorul tău, și am pregătit câțiva pași care să faciliteze procesul.

 
  1. Creează un program. Astfel, trebuie să ții cont de o etapă de pregătire a micuțului, să îi creezi un nou program de masă-somn-joacă, care să se transforme într-o rutină și care să se plieze pe orarul pe care îl va avea la creșă.

  2. Oferă-i libertatea să devină independent (când face primii pași, când preia inițiativa la joc) și nu îi îngrădi dezvoltarea. Numai explorând, văzând și făcând un copil poate deveni sigur pe el.

  3. Fii cât se poate de sociabil în preajma lui pentru că sigur va conta în ușurința cu care va interacționa odată ajuns la creșă, atât cu doamnele educatoare, cât și cu restul colegilor.

  4. Un pas firesc este pregătirea copilului tău prin povești, joculețe, imagini despre activitățile pe care le va desfășura la creșă. Dacă simți că îl ajută, poate lua jucăria preferată cu el.

  5. Acordă-i tot timpul și răbdarea ta pentru exprimarea emoțiilor. Ascultă-l, îmbrățișează-l și nu-l minți. Este normal să fie nervos acasă și să nu mănânce la creșă.

  6. La fel de important este să setezi limite. Dacă refuză să meargă la creșă, nu ar fi bine să cedezi, însă atitudinea ta trebuie să îi inspire siguranță că te întorci după el, oferindu-i un reper temporal clar (ex: după somnul de după-amiază).

  7. Dă-i voie să preia controlul atunci când este acasă - să își aleagă hăinuțele și rucsacul pentru a doua zi, iar fetițelor să decidă cum vor să își aranjeze părul.

  8. Stabiliți de care dintre părinți este mai puțin atașat pentru ca rutina de despărțire la creșă să fie mai ușoară. Așteptați-vă ca după zilele de weekend, când petreceți mai mult timp cu copilul, să nu fie atât de simplu.

copil mic care sta la masuta si se joaca cu o tableta de jucarie

Care sunt avantajele mersului la creșă?

 

Poate părea greu de crezut, dar sunt mai multe avantaje decât ne-am fi gândit. În același timp, nu ne e deloc străin faptul că mulți dintre părinți au o reținere destul de mare față de colectivități. Iar în contextul pandemiei, a virozelor sezoniere, precum și a bolilor contagioase ale copilăriei (varicelă, pojar, rubeolă, rujeolă), nu este un lucru de neînțeles.

 

Însă, acum ne reîntoarcem la avantajele mersului copiilor la creșă:

 

  • vor intra în contact cu omuleți de vârsta lor, devenind astfel și mai sociabili
  • își vor crea o rutină și vor deveni independenți
  • vor învăța să ceară ajutorul atunci când nu se descurcă
  • vor răspunde mult mai ușor la stimulii externi
  • vor reuși să aibă grijă de ei prin puterea exemplului (copilul vede și percepe ce fac ceilalți copii)
 

Pe lângă toate acestea, perioada din timpul creșei este benefică întrucât precede și face trecerea mult mai ușor la etapa de grădiniță.

 

Care sunt semnele acomodării la colectivitate?

 
  • copilul merge cu drag, se bucură dimineața când îi vede pe restul copiilor
  • îi inspiră liniște, neavând un somn agitat pe timpul nopții
  • copilul împărtășește familiei despre activitățile de la creșă, atât cât poate la 2-3 anișori
  • este încântat când vorbește despre doamna educatoare
 

Dacă recomandările noastre te-au condus către drumul spre emoțiile și amintirile din copilărie, îți reamintim că atâta vreme cât părinții nu se eliberează de grijile privind acomodarea la creșă, nici copiii nu vor îmbrățișa pe deplin această etapă. Ne-am fi dorit să spunem că există o rețetă perfectă de pregătire, cu un gramaj gata dozat pentru fiecare ingredient, însă nu pentru toți copiii funcționează aceleași mixuri. Nu uitați că întreg procesul presupune o desprindere treptată a copilului de voi, părinții.
 

Suport clienti Program Call Center L-V: 07:00-22:00 | S-D: 10:00-20:00 / Punct de lucru L-V: 08:00-17:00

0371.230.387 contact@empria.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!