Unul din trei copii, cu vârsta mai mică de 3 ani, prezintă wheezing cu debut acut. Este o tulburare frecventă, aproximativ 50% dintre bebeluși având un astfel de episod de respirație șuierătoare în primul an de viață. Se estimează de asemenea că episoadele de respirație șuierătoare recurentă apare la o treime dintre copiii de vârstă preșcolară și poate duce la scăderea calității vieții, creșterea frecvenței utilizării serviciilor medicale și asociate cu alte probleme de sănătate chiar morbiditate.
Wheezing-ul este definit ca un șuierat care este emis pe măsură ce o persoană respiră. Se aude în principal atunci când persoana expiră. În cele mai multe cazuri, respirația șuierătoare este cauzată de sunetul aerului care încearcă să iasă prin tuburile respiratorii ale plămânilor.
Wheezing - Cauze. De ce apare?
Respirația șuierătoare la copiii cu vârsta sub 5 ani este adesea declanșată de infecții virale. Cea mai frecventă cauză a respirației șuierătoare la copii depinde de vârsta lor și de alte simptome și factori de risc, cum ar fi antecedentele familiale de astm.
Copiii predispuși să dezvolte o respirație șuierătoare sunt cei născuți prematur, cei expuși în medii aglomerate cu poluare și cei care a căror mamă a fumat în perioada sarcinii. Cele mai frecvente cauze pentru respirația șuierătoare la copii sunt:
-
Bronșiolita
Bronșiolita este cea mai frecventă cauză de respirație șuierătoare la copiii cu vârsta mai mică de 1 an. Bronșiolita este o infecție virală care afectează plămânii bebelușilor.
-
Virusuri
Această afecțiune apare, frecvent, în urma infecțiilor respiratorii virale (virus sincițial respirator). Respirația șuierătoare la copiii preșcolari este aproape întotdeauna cauzată de o infecție virală toracică. Până la două treimi dintre copiii care au episoade frecvente de hârâit în piept nu vor mai avea până la vârsta de 6 ani și nici nu vor dezvolta astm bronșic.
Infecțiile respiratorii virale provoacă inflamarea și acumularea de mucus în căile respiratorii. Acest lucru îngustează căile respiratorii și provoacă tuse și hârâit în piept la copii.
-
Alergii
Alergenii implicați frecvent sunt alergenii din aer, în special acarienii din praful de casă.
-
Astm
Respirația șuierătoare la copiii mai mari este cauzată adesea de astm.
-
Fum de țigară
Copiii mici care respiră fumul de țigară al membrilor familiei (fumatul pasiv) au un risc mai mare de a prezenta un hârâit în piept. Menținerea casei și a mașinii fără fum de țigară pe toată durata dezvoltării copilului este un pas esențial pentru a ajuta la prevenirea afecțiunilor respiratorii.
-
Inhalarea unui corp străin
Aceasta provoacă de obicei respirație șuierătoare care este observată după un episod de sufocare.
-
Afecțiuni congenitale rare
Respirația șuierătoare poate apărea și la copiii care suferă de afecțiuni grave precum fibroza chistică, despre care se știe că afectează plămânii sau căile respiratorii. Fibroza chistică (mucoviscidoza) este o boală care se manifestă prin probleme de respirație și infecții respiratorii de la acumularea mucusului.
De asemenea, este important să îți amintești cum arată și cum se comportă copilul atunci când are respirație șuierătoare, astfel încât să observi diferența dacă începe să aibă probleme mari de respirație. Bebelușii și copiii mici nu pot spune cum se simt, dar este posibil să mănânce mai puțin, deoarece le este dificil să respire și să mănânce în același timp. Dacă este vorba de copii mai mari, aceștia se pot plânge că au o respirație grea sau dureri în piept, pot fi mai puțin activi și mai somnolenți ca de obicei.
Oricare dintre următoarele semne arată că bebelușul necesită mai mult efort pentru a respira:
-
înfundarea exagerată a pielii și mușchilor la nivelul coastelor în timp ce inspiră
-
respirație sacadată sau accelerată
-
”fluturare” intensă a nărilor la expirație
-
respiraţie cu zgomot
-
tuse continuă.
Dacă bebelușul sau copilul mai mare prezintă oricare dintre simptomele de mai sus, este bine să consultați un medic cât mai curând posibil. De asemenea, reprezintă o urgență medicală dacă se observă schimbarea culorii pielii, care devine brusc palidă sau albastruie, din cauza lipsei de oxigen.
Cum se tratează wheezing la copii
Alegerea tratamentului potrivit depinde de mai multe aspecte. În primul rând, dacă fenomenul de wheezing este însoțit și de alte simptome. Dacă respirația șuierătoare provine în urma unei infecții respiratorii, unii copii pot avea și febră mare, tuse, dureri de cap sau alte simptome. În schimb, dacă micuțul suferă de astm sau alergie, poate avea și alte simptome precum lipsa de aer, tuse sau lăcrimare excesivă.
Medicul pediatru îți poate recomanda efectuarea unor teste care să depisteze dacă este vorba de această afecțiune sau despre o alta. Practic se va lua mucus din nasul copilului și va fi trimis la un laborator pentru analiză, pentru a depista o infecție respiratorie. Testele de respirație la copiii de peste 5 ani pot determina dacă există o obstrucție care poate fi cauzată de astm.
Antibioticele nu ajută la tratarea infecțiilor virale toracice, așa că în majoritatea cazurilor nu sunt necesare. Virusul va dispărea de la sine. La unii copii cu infecții respiratorii severe, poate fi nevoie de oxigen în spital pentru a le îmbunătăți respirația. Oxigenul este dat printr-o mască de față sau printr-un tub subțire care se află chiar în interiorul nasului.
Medicamentele pentru astm bronșic pot fi recomandate copiilor mai mari de 12-18 luni. Pentru copiii mai mici cu respirație șuierătoare cauzată de o afecțiune virală, medicamentele pentru astm sunt mai puțin probabil să ajute.
De asemenea, pe lângă administrarea unui tratament sub recomandarea medicului, schimbarea stilului de viață este importantă în cazul copiilor care suferă de wheezing:
-
Redu expunerea copilului la fumul de țigară și nu fuma în preajma copilului;
-
Păstrează camerele curate și aerisite;
-
Asigură-te că toată lumea din casă se spală des pe mâini pentru a preveni răspândirea infecțiilor;
-
Evită declanșatorii precum iarba, polenul, praful sau anumite alimente dacă observi că provoacă respirație șuierătoare copilului.
Proaspeții părinți sunt adesea îngrijorați de acest sunet pe care bebelușul îl scoate în timp ce respiră, dar este important de știut că în general nu indică o afecțiune gravă. Dar, este bine de știut când este necesar să mergi la medic, pentru a nu indica totuși o altă problemă gravă de sănătate.
Sperăm că ți-au fost de ajutor sfaturile noastre, te așteptăm în continuare pe blogul Empria.ro cu alte sfaturi utile!