Tusea la bebelusi – Cand este cazul sa mergem la medic si cand nu

Tusea la bebelusi – Cand este cazul sa mergem la medic si cand nu

Tusea la bebeluși este un motiv de îngrijorare pentru mulți părinți și reprezintă una dintre cele mai frecvente cauze pentru care se merge la medic. Accesele de tuse pot deveni destul de supărătoare pentru micuț, atrăgând și stare de agitație și lipsa poftei alimentare. 

 

De cele mai multe ori nu este vorba despre o problemă gravă de sănătate atunci când bebe tușește în somn ori ziua. De altfel, tusea are efecte benefice: ajută la curățarea căilor respiratorii prin eliminarea de mucus și corpuri străine. Totuși, este important ca părinții să știe tipurile de tuse, cauzele ei, dar și când este nevoie să meargă la medic, astfel încât să fie administrat tratamentul potrivit.

 
Sponsorizat


Tipuri de tuse la bebeluși

 

Există mai multe tipuri de tuse la bebeluși pe care este indicat să le diferențiezi pentru a ști când este cazul să te prezinți cu cel mic la medic. 

 

Tusea acută la bebeluși durează în jur de două săptămâni și este provocată de infecțiile virale ale tractului respirator superior. Totodată, mai poate să apară și în cazul în care a pătruns un corp străin în căile respiratorii. Este indicat să consulți medicul pentru ambele cazuri pentru a găsi o soluție adecvată. 

 

Tusea cronică persistă mai mult de 8 săptămâni. În funcție de factorul declanșator, se poate împărți în mai multe subtipuri: 

 
  • tusea însoțită de febră;
  • tusea provocată de afecțiuni digestive;
  • tusea convulsivă (măgărească);
  • tusea nocturnă;
  • tusea iritantă (provocată de expunerea la fumul de țigară ori la alți iritanți);
  • tusea însoțită de vomă.
 

Acordă atenție oricărui tip de tuse care apare, în special la sugarii mai mici de șase luni. 

bebelus tinut pe umarul mamei

 

Tusea la bebeluși: cele mai frecvente cauze

 

Tusea la bebeluși nu este o boală, ci un simptom comun al mai multor afecțiuni. Cea mai frecventă cauză, în special în sezonul rece, este viroza respiratorie. 

 
  • Răceala ori gripa este acompaniată deseori de tuse uscată ori productivă, care se poate prelungi și după ce simptomele virozei s-au ameliorat. Dacă apare respirația șuierătoare, dificultățile în respirație și febra, este indicat să ceri sfatul unui specialist. 
  • Bronșiolita este o infecție respiratorie acută care este diagnosticată frecvent în rândul copiilor de vârstă mică, în special la cei care au intrat în comunitate (creșă, grădiniță). Factorul declanșator este contactarea virusului VRS (Virusul Respirator Sincițial). 
  • Alergiile. Altă cauză frecventă sunt alergiile. Există mai multe tipuri de alergeni care pot provoca tuse la bebeluși și copii, precum: polenul, praful, părul animalelor, etc. 
  • Refluxul gastro-esofagian la bebeluși apare din cauza unei închideri incomplete a sfincterului. Sucurile gastrice ajung astfel în esofag și pot provoca iritații. În acest caz este recomandat să ții bebelușul în poziție verticală timp de jumătate de oră după fiecare masă.
  • Aerul condiționat. Tusea la bebeluși mai poate fi provocată și de aerul condiționat, mai ales dacă aparatul este montat în camera în care doarme micuțul. Copilul trebuie ținut departe de fluxul de aer rece și îmbrăcat adecvat cu haine confortabile. O soluție practică pe care o folosesc multe familii cu copii mici este deflectorul pentru aer condiționat. Acesta este un produs inovator special conceput pentru a elimina senzația neplăcută ce apare în urma expunerii repetate la curenții de aer rece. Cu ajutorul acestuia, fluxul de aer este distribuit uniform, astfel că riscul ca cel mic să se simtă inconfortabil ori să dezvolte probleme de sănătate va fi redus semnificativ.
  • Salivare abundentă. Alt motiv pentru care bebe tușește în somn ar putea fi creșterea dinților, dacă micuțul are între 4-8 luni. În acest caz, tusea este un răspuns la salivarea abundentă care apare pe perioada erupției dentare. 
  • Obstrucționarea căilor respiratorii de un corp străin. Tusea celui mic ar putea fi un semn că a înghițit ori inhalat un obiect. Organismul încearcă să îl îndepărteze, astfel că este indicat să acționezi rapid și să ceri ajutor de specialitate.
  • Substanțe toxice. Expunerea la diverse substanțe iritante poate provoca tuse seacă. Factori precum fumul de țigară, mucegaiul, gazele de eșapament și produsele de curățenie folosite în exces îi pot face pe cei mici să tușească. 
 

De asemenea, aerul prea uscat sau prea rece poate avea același efect. Astfel de episoade de tuse trebuie urmărite cu atenție. Dacă durează de mai mult timp și bebe tușește în somn, ar putea fi vorba despre un episod de astm. Totodată, un sunet șuierător atunci când copilul inspiră și expiră, ar putea fi un simptom care necesită atenție. 

bebelus cu palma mamei pe frunte si termometru alaturi

 

Tusea la bebeluși: recomandări pentru ameliorare

 

Pentru a calma tusea la bebeluși, părinții pot lua câteva măsuri înainte de a merge la medic, care țin atât de mediul în care stă, cât și de alimentație. 

 
  • Asigură-te că în cameră este aer curat, fără substanțe iritante cum ar fi fum de țigară, miros de substanțe chimice. Nu este recomandat să pui odorizante în camera micuțului. 
  • Folosește un umidificator. În cazul în care aerul din încăpere este uscat, îi poate provoca tuse celui mic, astfel că este indicat să investești într-un umidificator. Băile de abur și picăturile saline pentru desfundarea nasului pot fi, de asemenea, de ajutor. De altfel, este important de știut că un nivel scăzut de umiditate a fost asociat cu frecvenţa apariţiei infecţiilor tractului respirator. 
  • Hidratarea (apă, ceaiuri, supe) ajută la subțirea și eliminarea secrețiilor nazale. Evident, în cazul bebelușilor sub șase luni, laptele matern este tot ce au nevoie.
 
Sponsorizat


 Tusea la bebeluși: când este momentul să mergi la medic
 

Dacă micuțul tău are probleme grave cu respirația, nu amâna momentul de a merge la urgențe. Fiecare clipă poate conta pentru bebelușul tău. 

 

În cazul unor simptome mai ușoare, poți suna medicul pediatru atunci când:

 
  • tusea persistă și micuțul are dificultăți la înghițire;
  • tusea se agravează și este însoțită de vomă;
  • tusea este severă și febra crește peste 38,5 grade Celsius;
  • tusea este seacă și apare frecvent pe timpul nopții;
  • copilul tușește tot mai rău, își pierde pofta de mâncare și este somnoros.
 

Starea de sănătate a bebelușului trebuie monitorizată cu atenție. Nu orice episod de tuse reprezintă un motiv de îngrijorare, însă în unele situații trebuie să te prezinți la medic înainte să se transforme într-o urgență. Dincolo de remediile naturiste recomandate de rude ori medicamentele indicate de farmaciști, cel mai important este să iei legătura cu medicul pediatru. Acesta este singurul în măsură să îți spună ce tratament trebuie urmat pentru tusea bebelușului tău. 


Suport clienti Program Call Center L-V: 07:00-22:00 | S-D: 10:00-20:00 / Punct de lucru L-V: 08:00-17:00

0371.230.387 contact@empria.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!