Reflux la bebelusi: Simptome, cauze si metode de prevenire

Reflux la bebelusi: Simptome, cauze si metode de prevenire

Una dintre provocările cu care se confruntă proaspeții părinți este refluxul gastroesofagian la bebeluși, care apare atunci când mâncarea din stomac refulează în esofag (tubul care transportă alimentele ingerate de la nivelul cavității bucale în stomac). 

 

În cazul nou-născuților, refluxul are mai multe episoade pe zi și se manifestă prin eliminarea unor cantități de lapte la finalul meselor. De obicei, regurgitarea este considerată normală în primul an de viață al micuțului, cât timp nu îi afectează dezvoltarea și sănătatea. 

 

Pe măsură ce tubul digestiv superior se maturizează, episoadele de reflux nu vor mai apărea. Însă dacă acestea continuă și după vârsta de 14 luni, copilul ar putea suferi de boala de reflux gastroesofagian, așa că este indicat să iei legătura cu un specialist care să te îndrume. 

 

Citește în rândurile următoare care sunt cauzele și simptomele refluxului gastroesofagian la bebeluși, dar și ce metode de prevenire există. 

 

Reflux gastroesofagian la copiii nou-născuți: cum recunoști simptomele? 

 

Refluxul la bebeluși este ușor de recunoscut încă de la primele semne. Conținutul stomacului se întoarce în esofag, iar micuțul regurgitează. De regulă, aceste episoade nu au efecte negative asupra copilului, însă trebuie monitorizate simptomele, fiindcă pot apărea complicații precum inflamația esofagului, anemie, pneumonia recurentă și laringita. 

 

Iată care sunt simptomele refluxului la bebeluși:

 
  • laptele din stomac revine în cavitatea bucală a bebelușului și este eliminat lent pe gură;

  • bebelușul nu ia în greutate;

  • stare de iritabilitate după masă;

  • refuzul mâncării;

  • scaune cu sânge;

  • tuse cronică;

  • dificultăți de respirație.


Este indicat să mergi la medic dacă micuțul tău prezintă complicații precum ultimele semne din listă. Multe afecțiuni pot cauza simptome similare, astfel că trebuie să acorzi atenție stării copilului. 

bebelus care doarme linistit invelit cu o paturica iepuras albastra

 

Care sunt cauzele refluxului gastroesofagian la bebeluși?

 

Principala explicație pentru care apare refluxul la bebeluși este dezvoltarea insuficientă a sfincterului esofagian. Acest mușchi are rolul de a bloca trecerea sucului gastric înapoi în esofag. Pe măsură ce acesta se va dezvoltă, frecvența episoadelor de reflux se va rări până la dispariția completă. 

 

Câțiva factori care contribuie la apariția regurgitării sunt: poziția culcată a bebelușului timp îndelungat, dieta preponderent lichidă, cantitatea de alimente ingerată la o masă și nașterea prematură.

 

Există și cazuri în care refluxul gastroesofagian la bebeluși este cauzat de anumite afecțiuni, precum următoarele:
 

  • boala de reflux gastroesofagian;
  • intoleranța la proteina din laptele de vacă;
  • esofagita eozinofilică (inflamație a esofagului care apare când se acumulează niște celule numite eozinofile, care rănesc pereții acestuia);
  • stenoza pilorică este cauzată de îngroșarea pilorului, un orificiu circular care face legatură dintre stomac și duoden.
     
 

Refluxul la bebeluș: cum pot fi diminuate simptomele? 

 

Orice părinte se gândește ce poate să facă pentru ca micuțul să se simtă cât mai bine și cum poate să prevină anumite afecțiuni la care copiii sunt mai predispuși. 

 

Deși simptomele de reflux gastroesofagian se ameliorează de la sine în primele 12 luni de viață ale prichindelului, poți aplica metode care să diminueze episoadele, ferindu-l astfel pe cel mic de disconfort. 

 

Iată câteva măsuri cu ajutorul cărora poți să previi simptomele de reflux la bebeluși: 

  • Evită supraalimentarea la o singură masă fiindcă poate favoriza vărsăturile. Mai bine oferă-i celui mic mese mici, dar mai dese.
  • Ține bebelușul în poziții de alăptat antireflux (vertical), timp de 20-30 minute, după fiecare masă și nu îl legăna imediat. Chiar dacă trebuie să îi schimbi scutecul, este recomandat să mai aștepți puțin până să îl așezi pe spate. Folosește perne pentru bebeluși care să îi țină capul ușor ridicat. 
bebelus care se rasfata in pat pe o perna mare
 
  • În timpul mesei, ia pauze mici și ajută-l pe cel mic să râgâie. Dacă alăptezi, poți face acest lucru atunci când schimbi sânul. 
  • Atunci când îl așezi la somn, culcă-l pe spate, nu pe burtă ori pe o parte.
  • Când vine vorba despre regurgitarea bebelușului, este recomadnat să schimbi formula de lapte praf pentru a observa dacă de aici este problema. Citește cu atenție conținutul și informează-te bine în privința ingredientelor.
  • Fă modificări în alimentația lui pentru a vedea dacă micuțul suferă de o alergie alimentară. Spre exemplu, unii copii pot dezvolta încă din primele luni de viață o sensibilitate la ouă, carne ori lactate.
  • Optează pentru modele de biberoane care au tetina concepută astfel încât să ajute copilul să înghită cât mai puțin aer. O astfel de tetină are rolul de a preveni formarea de aer pe măsură ce copilul bea laptele ori alt lichid, asigurând o hrănire continuă. Astfel, poți preveni nu doar refluxul gastroesofagian al bebelușului, ci și gazele intestinale.

Înainte de a face schimbări în alimentația bebelușului ori de a încerca diverse metode naturiste ori suplimente, consultă-te cu medicul pediatru și ține cont de fiecare recomandare pe care o face. 

Medicii nu prescriu medicamente pentru refluxul gastroesofagian la bebeluși, însă dacă observă anumite complicații precum aciditate gastrică, refuzul mâncării, inflamația esofagiană, astm cronic etc, atunci o pot face. 

 


În cazuri rare, s-a apelat la intervenția chirurgicală pentru a întări sfincterul esofagian inferior, astfel încât să fie prevenită refularea acidului înapoi către esofag. La această procedură se apelează doar dacă episoadele de reflux sunt severe și îi afectează sănătatea și dezvoltarea bebelușului (dificultăți de respirație, scăderea mare în greutate).

Cât timp micuțul tău ia în continuare în greutate, nu este agitat frecvent și nu are probleme de sănătate, refluxul nu reprezintă un motiv de îngrijorare. Fără să urmezi un tratament anume, simptomele se vor ameliora cu timpul.  

Totuși, dacă dorești să discuți cu medicul despre refluxul la bebeluși, notează-ți câteva informații înainte: simptomele micuțului și frecvența lor, cantitatea de lichid eliminată, istoricul medical al copilului. 

 

Suport clienti Program Call Center L-V: 07:00-22:00 | S-D: 10:00-20:00 / Punct de lucru L-V: 08:00-17:00

0371.230.387 contact@empria.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!