Sindromul bebelusului scuturat: Cum se manifesta si ce repercursiuni are asupra copilului

Sindromul bebelusului scuturat: Cum se manifesta si ce repercursiuni are asupra copilului

Sindromul bebelușului scuturat, cunoscut în termeni medicali ca traumatism cranian abuziv, grupează o serie de leziuni la nivelul creierului, retinei, membrelor și coastelor. Leziunile apar în urma scuturării violente a copilului. Termenul a fost descris, pentru prima  dată, în anul 1970 de către dr. John Coffey, radiolog și dr. Grethkelch Norman, neurochirurg. 

 

Cei mai afectați sunt copiii sub doi ani, însă sindromul se poate întâlni și la copiii mai mari, care au vârsta de 4-5 ani. În urma loviturilor ritmice, pot să apară hemoragii, hematoame și edeme cerebrale care pot provoca chiar decesul bebelușului. 

 

De cele mai multe ori, părinții nu cunosc efectul negativ pe care îl are zgâlțâitul asupra copilului. Problema poate să apară atunci când micuțul are o criză de plâns, iar adultul, ajuns la limita răbdării, îl ține de subsuori și îl scutură cu putere. În cazurile ușoare, efectele acestui gest violent nu vor apărea imediat, dar în timp se pot dezvolta probleme de sănătate sau de comportament. 

 

Citește în rândurile următoare cum se manifestă sindromul bebelușului scuturat, ce consecințe are asupra celui mic și cum poate fi depistat la timp. 

 

Cum se manifestă sindromul bebelușului scuturat? 

 

În funcție de vârsta copilului și de gradul de severitate al traumatismului, pot să apară o serie de semne la scurt timp după incident, dar și după o perioadă mai lungă. 

 

Simptomele imediate ale sindromului bebelușului scuturat sunt următoarele: 

 
  • confuzie;
  • stare de agitație;
  • lipsa de răspuns la stimuli;
  • convulsii;
  • probleme respiratorii;
  • învinețire;
  • vărsături;
  • piele palidă;
  • stare de somnolență prelungită;
  • lipsa apetitului;
  • fracturi costale;
  • hemoragii retiniene.

bebelus ghemuit care pare sa sufere

Copiii care au avut acest sindrom se vor recupera foarte greu sau chiar nu se vor mai dezvolta normal, ci pot avea probleme întreaga viață, atât din punct de vedere cognitiv, cât și fizic. Aceștia pot rămâne cu tulburări de comportament, tulburări de vedere, abilități intelectuale limitate, probleme de limbaj, învățare și memorie, pierderea auzului și afectarea coloanei vertebrale.

 

De ce apare sindromul bebelușului scuturat? 

 

Agitarea violentă a copilului duce la apariția unui simptom care poate provoca traume pe viață, cunoscut în termeni medicali drept sindromul copilului scuturat. Deși poate părea că mișcările respective sunt inofensive pentru micuț, adevărul este că sunt periculoase fiindcă el nu are corpul suficient de dezvoltat.  

 

Capul unui bebeluș are aproximativ 25% din totalul greutății corporale, iar mușchii gâtului nu sunt suficient de dezvoltați pentru a susține capul în timpul mișcărilor bruște. În timpul scuturatului viguros, creierul este împins înainte și înapoi în interiorul cutiei craniene, astfel că pot să apară complicații precum: sângerări, hematoame, contuzii și altele de acest tip. 

 

Factorii de risc:

 

  • stres;
  • anxietate;
  • depresie;
  • consum în exces de alcool;
  • abuz de substanțe;
  • părinți tineri sau singuri;
  • violență domestică;
  • probleme în familie. 
 
 

Ce complicații apar când bebelușul este scuturat violent? 

 

Bebelușii care au fost scuturați violent, chiar și o perioadă scurtă, pot necesita tratament întreaga viață. Probleme precum orbirea parțială sau totală, întârzierile în dezvoltare, convulsiile și paralizia cerebrală vor necesita îngrijiri medicale complexe. 

 

Totodată, dificultățile de învățare sau problemele comportamentale sunt alte complicații care vor necesita atenție deosebită. În cazuri grave ale sindromului copilului scuturat se poate ajunge chiar la decesul bebelușului.

 

Adresează-te unui medic specialist dacă bebelușul a fost scuturat și observi unele dintre simptomele descrise mai sus. Îngrijirile medicale oferite la timp pot preveni multe probleme grave de sănătate. 

bebelus care plange in bratele mamei

 

Sindromul bebelușului scuturat - ce investigații sunt recomandate? 

 

Diagnosticul de sindromul copilului scuturat este o provocare chiar și pentru specialiști. Primul pas care trebuie făcut este internarea imediată și începerea investigațiilor paraclinice. Acest sindrom poate lăsa urmări pe viață, astfel că trebuie efectuate toate analizele necesare. Se recomandă investigații precum: teste de sânge, tomografie craniană computerizată, radiografii osoase (ale membrelor, costale, coloană vertebrală), examen oftalmologic (examenul fundului de ochi) și teste auditive.

 

Testele imagistice sunt extrem de importante în această situație fiindcă pot evidenția un posibil traumatism și pot indica locul. 

 

În funcție de simptomele sindromului copilului scuturat pe care le are micuțul, medicul specialist mai poate solicita analize suplimentare până la confirmarea diagnosticului. 

 

Sindromul bebelușului scuturat: Metode de prevenție

 

Cea mai importantă metodă de prevenție este informarea părinților de sindromul bebelușului scuturat, de simptomele lui și de complicațiile pe termen lung. Dacă părinții și bunicii conștientizează efectele nefaste ale zgâlțâielii bebelușului, nu vor  face acest lucru. 

 

Atunci când micuțul plânge în mod necontrolat, se poate apela la o mulțime de metode pentru calmarea lui. Spre exemplu, dacă el plânge din cauza colicilor, un motiv de frustrare pentru mulți adulți, se pot aplica comprese călduțe, se poate face masaj local ori se poate legăna. 

 

Jucăriile, fredonarea cântecelor de calmare, alinturile și plimbările în natură pot să liniștească bebelușul agitat. Este important ca responsabilitățile privind îngrijirea bebelușului să se împartă în mod egal între părinți. De asemenea, mai pot interveni și alți adulți din familie. Astfel părinții nu vor fi epuizați și nu își vor pierde răbdarea în timp ce îl îngrijesc pe cel mic. 

 

Părinții trebuie să îl cunoască pe cel mic și să îi știe nevoile, astfel încât să prevină crizele de plâns ori să știe să le calmeze la scurt timp. Odată ce vor învăța când vrea să mănânce, când are nevoie să îi fie schimbat scutecul, când stă inconfortabil, când este obosit ori plictisit, va fi mai ușor de calmat. Părinții vor ști cum să reacționeze în funcție de situație, făcându-l imediat fericit pe cel mic. 
 

Sindromul copilului zgâlțâit este o afecțiune complexă care îi poate afecta sănătatea copilului întreaga viață. Trebuie intervenit imediat pentru a putea minimiza eventualele sechele. 

Sperăm că ți-au fost de ajutor sfaturile noastre, te așteptăm în continuare pe blogul Empria.ro cu alte sfaturi utile!
 

Suport clienti Program Call Center L-V: 07:00-22:00 | S-D: 10:00-20:00 / Punct de lucru L-V: 08:00-17:00

0371.230.387 contact@empria.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!