În timpul sarcinii, sistemul imunitar al gravidei este de obicei slăbit, ceea ce nu este neapărat un lucru rău, deoarece menține bebelușul protejat și transmite corpului femeii că fătul nu este o entitate străină. Dezavantajul acestei scăderi a sistemului imunitar este acela că organismul va fi mult mai susceptibil la îmbolnăvire, iar răceala în sarcină este una dintre problemele frecvente care afectează gravidele în sezonul rece.
Răceala este o infecție virală a tractului respirator superior, care se transmite foarte ușor pe calea aerului. În cazul unei gravide, organismul poate deveni mai vulnerabil, inclusiv simptomele obișnuite precum nas înfundat, dureri de cap, tuse și dureri în gât, pot fi resimțite mai acut.
Partea bună este că bebelușul nu se confruntă cu niciunul dintre simptome, pentru că mediul intrauterin îl menține pe bebeluș complet ferit. Dezavantajul este însă că, nu toate medicamentele de ameliorare a simptomelor de răceală sunt sigure de utilizat în sarcină.
Răceala în sarcină nu este deloc plăcută, într-adevăr. Iată ce trebuie să știi pentru a te simți mai bine și pentru a trece cât mai ușor peste această situație.
Care sunt simptomele de răceală în sarcină
Răceala începe de obicei cu o durere sau usturime în gât care durează o zi sau două, urmată de apariția treptată a altor simptome, dintre care:
-
Nas care curge și ulterior nas înfundat
-
Strănut
-
Senzație de oboseală
-
O tuse uscată, în special aproape de sfârșitul răcelii (care poate continua timp de o săptămână sau mai mult după ce alte simptome s-au diminuat)
-
Febră în sarcină
Ce cauzează răceala în sarcină și cât durează?
Răcelile sunt cel mai frecvent cauzate de un tip de virus cunoscut sub numele de rinovirus, care se transmite cu ușurință de la o persoană la alta. Există peste 200 de viruși ai răcelii, motiv pentru care orice persoană suferă cel puțin o dată de răceală în sezonul rece. Mai ales gravidele care au un sistem imunitar mai scăzut prezintă riscul de a contracta mai ușor virusul răcelii.
Și în cazul unei gravide, la fel ca în cazul majorității persoanelor, simptomele răcelii durează în general între 7 și 14 zile.
Tratament răceală gravide. Cum tratezi răceala în sarcină
Răceala în sarcină poate fi foarte neplăcută, dar nu este periculoasă pentru tine sau făt. În general, se ameliorează de la sine, fără niciun tratament specific. Dar, există lucruri pe care le poți face pentru a trata simptomele și pentru a te simți mai confortabil în timp ce corpul luptă împotriva virusului:
-
Dormi cât mai mult. Odihna oferă corpului mai multă energie pentru a lupta împotriva infecției iar o perna comoda, adaptata starii de graviditate poate fi minunata.
-
Consumă multe lichide. Acest lucru te va ajuta să ai o stare generală mai bună și este important mai ales în trimestrul 3 de sarcină, când te pregătești de naștere și de alăptare.
-
Evită deshidratarea, care poate fi periculoasă în timpul sarcinii. Băuturile calde cu miere sunt benefice pentru gâtul iritat și tuse.
-
Evită expunerea la fumul de țigară, care poate fi exrem de neplăcut pentru respirație și îți poate provoca tuse.
-
Folosește de mai multe ori pe zi spray-uri nazale cu apă de mare sau clătește cu ser fiziologic (apă sărată) pentru a curăța mucusul din nas și sinusuri.
-
Inspiră abur (folosind un vas cu apă fierbinte sau un nebulizator) pentru a vă curăța nasul și sinusurile. Poți folosi câteva picături de ulei esențial de mentă pentru a decongestiona și mai bine căile respiratorii. De asemenea, poate fi de mare ajutor un umidificator pentru a combate aerul uscat din cameră, care irită căile respiratorii și accentuează simptomele specifice răcelii.
-
Nu lua niciodată medicamente fără acordul medicului de familie sau al medicului ginecolog care îți supraveghează sarcina.
Răceala în sarcină: Restricții și contraindicații
Răceala în sarcină nu se tratează medicamentos. O mare parte dintre medicamentele pe care le luăm în mod normal pentru a trata răceala sunt contraindicate în sarcină. Dacă suferi de răceală în primul trimestru de sarcină, cel mai bine este să eviți toate medicamentele, deoarece este o perioadă critică pentru dezvoltarea organelor vitale ale bebelusului.
Remediile homeopate pentru răceală sunt și ele contraindicate în sarcină, deoarece nu se cunosc pe deplin efectele pe care acestea le au asupra dezvoltării fătului. Pentru a-ți proteja bebelușul, nu lua niciun medicament fără acordul medicului, altfel îți pui sarcina în pericol.
Ideal ar fi ca femeia să poată combate răceala în sarcină prin odihnă, hidratare, alimentație sănătoasă și, eventual, remedii naturiste precum ceaiurile, care să îi ușureze starea. În cazul în care simptomele sunt foarte neplăcute, medicul îți va recomanda tratamentul potrivit care să nu pună în pericol fătul.
Tratament răceală gravide. Cum previi răceala în timpul sarcinii
- Igiena și spălatul pe mâini sunt esențiale pentru a preveni răceala în sarcină, pentru că este o afecțiune transmisibilă pe care o iei atunci când intri în contact cu agentul patogen respectiv.
- Consumă fructe și legume proaspete. Adoptă o alimentație sănătoasă bazată pe legume proaspete și fructe bogate în Vitamina C.
- Consumă alimente bogate în zinc. Zincul este cunoscut că ajută la stimularea sistemului imunitar, de aceea femeile însărcinate ar trebui să consume alimente bogate în zinc din cât mai multe surse, inclusiv din vitaminele prenatale. Completează-ți meniul cu carne de curcan, vită, porc, stridii fierte, ouă, iaurt, germeni de grâu și fulgi de ovăz.
- Evită contactul cu persoanele bolnave. Expunerea la virusuri crește riscul de răceală pentru oricine. O femeie însărcinată care intră în contact cu persoanele răcite, mai ales dacă locuiește în aceeași casă sau împarte același birou, este predispusă îmbolnăvirii. Dacă nu ai cum să eviți persoanele bolnave, poartă o mască de protecție.
Cea mai bună soluție de a gestiona răceala în sarcină este prevenirea ei. Pentru a reduce riscul de îmbolnăvire, viitoarea mămică trebuie să fie foarte atentă la igiena mâinilor, să adopte o alimentație sănătoasă și să își schimbe unele obiceiuri care pot favoriza instalarea afecțiunii.