Bebelușii se îmbolnăvesc ușor de răceală deoarece sistemul lor imunitar nu este încă pregătit să lupte împotriva celor peste 200 de virusuri. Infecțiile respiratorii specifice răcelii comune se transmit foarte ușor atunci când cineva bolnav tușește sau strănută. Răceala la bebeluși este cu atât mai frecventă cu cât bebelușii ating suprafețele contaminate și apoi își pun mâinile în gură, ceea ce oferă virusului o cale de intrare ușoară.
Bebelușii mai mici de 1 an sunt predispuși la îmbolnăvire deoarece sistemul lor imuitar este în curs de dezvoltare, deci motivul nu este că i-a fost frig, nu a fost suficient de călduros îmbrăcat sau că ai lăsat fereastra deschisă. Igiena este măsura numărul 1 în protejarea copiilor mici de răceală.
Chiar dacă toți copiii se nasc cu imunitate dobândită de la mamă în pântec, este nevoie de timp pentru ca noile lor sisteme imunitare să se maturizeze pe deplin. Acest lucru îi face pe bebeluși susceptibili la infecții virale, care provoacă răceli.
Simptomele răcelii bebelușului
Din fericire, răceala la bebeluși nu se manifestă într-un mod agresiv, simptomele fiind de cele mai multe ori ușoare:
- Nas care curge (la început apos, apoi mai gros, uneori galben sau verde)
- Congestie nazală sau înfundarea nasului
- Strănut
- Febră ușoară
- Tuse uscată (care se poate agrava noaptea și spre sfârșitul răcelii)
- Usturime în gât (nu este atât de ușor de observat la un copil mic, însă se poate manifesta sub agitație, plâns și pierderea poftei de mâncare)
- Oboseală, stare de apatie.
Ce cauzează răceala la bebeluși
Răceala comună, cunoscută și sub denumirea de infecția căilor respiratorii superioare, este cauzată de virusuri. Aceste virusuri se răspândesc prin contact piele pe piele, prin transmiterea picăturilor de la tuse sau strănut și prin contact cu un obiect care a fost contaminat.
Ceea ce înseamnă că atingerea cu mâna sau cu gura a unui obiect contaminat, gesturi frecvente la un bebeluș, pot răspândi virusul răcelii. Bebelușii și copiii mici nu au încă imunitate la aceste virusuri. Chiar dacă îmbolnăvirea vine cu inconveniente ce țin de îngrijirea dificilă și modificarea stării de bine a celui mic, avantajul este că în acest mod se întărește sistemul imunitar, făcându-l mai puțin susceptibil la răceală mai târziu în viață.
Cât durează răceala la bebeluși
Răceala la bebeluși durează de obicei între 7 până la 10 zile. Dacă printre simptomele răcelii se numără și tusea, atunci aceasta poate persista mai mult - uneori până la trei săptămâni. Din punct de vedere al simptomelor, ziua a treia este adesea considerată cea mai dificilă.
Perioada de incubație pentru răceala comună este între una și patru zile. De obicei, este cel mai contagioasă cu o zi sau două înainte de apariția simptomelor, dar poate fi transmisă și atunci când răceala este deja în desfășurare.
Bebelușii pot face 8 până la 10 răceli pe an în primii 2 ani de viață, mai ales dacă bebelușul a intrat deja în colectivitate și merge la creșă sau are frați mai mari.
Tratament răceală copii și bebeluși
Cel mai important lucru de știut este că fiind vorba de un bebeluș, primul pas este consultul pediatric. Discută cu medicul pediatru înainte de a-i administra orice medicament copilului, deoarece bebelușii nu ar trebui să ia niciodată medicamente pentru răceală fără îndrumarea specialistului.
Multe medicamente pentru tuse și răceală nu sunt nici sigure sau eficiente pentru bebeluși. Pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor răcelii bebelușului, în special în lunile de iarnă, este recomandat să țineți cont de câteva sfaturi foarte utile:
- Acordă atenție mucozităților. Nasul înfundat poate fi incomod pentru un bebeluș, făcându-l să respire greu și perturbându-i somnul. Folosiți o pompă de aspirație pentru a extrage ușor excesul de mucus. Soluțiile pentru nas cu apă de mare pot înmuia mucusul înainte de aspirare.
- Crește umiditatea în cameră. Folosește un umidificator în camera copilului pentru a preveni uscarea aerului ambiental. Aerul umed poate reduce congestia și ușurează respirația.
- Aplică unguent hidratant. Dacă îi ștergi frecvent nasul copilului, hidratează-i pielea din zona nasului pentru a preveni înroșirea și iritarea pielii.
- Mărește cantitatea de lichide. Crește aportul de lichide al bebelușului pentru a le înlocui pe cele pierdute din cauza febrei sau a secreției nazale. Supa de pui este deosebit de eficientă. Se poate servi strecurată, printr-o cană specială de bebeluși. De asemenea, dacă bebelușul a început diversificarea introdu în masa zilnică alimente hrănitoare, inclusiv cele bogate în vitamina C. Dacă bebelușul nu mănâncă încă alimente solide, continuă cu alăptarea la cerere sau cu lapte praf.
Administrează medicamente doar sub stricta supraveghere a medicului.
Cum să previi răceala bebelușului
Din păcate, nu există nicio modalitate de a proteja în totalitate micuțul de răceală. Modalitatea numărul 1 de a preveni răceala este să speli în mod regulat mâinile bebelușului tău, să nu îl duci în medii aglomerate și să nu intrați în contact cu persoane bolnave.
În cazul în care nu ai acces la o chiuvetă cu apă și săpun, gelurile sau șervețelele dezinfectante pentru mâini sunt de ajutor, deși nu sunt la fel de eficiente ca săpunul și apa caldă în eliminarea tuturor germenilor.
De asemenea, încearcă pe cât posibil să ții copilul departe de persoanele răcite, atunci când este posibil. Folosește o soluție dezinfectantă pentru a curăța suprafețele care pot fi contaminate cu germeni și la care copilul mic are acces.
Când este obligatoriu să mergi la medic
Pentru răceala comună, nu este nevoie să mergi la medicul pediatru, mai ales dacă ai mai fost pentru a trata aceași afecțiune și știi deja ce trebuie să faci. Însă, dacă ești îngrijorat că ar putea fi ceva mai grav, cum ar fi gripa sau COVID-19, sau dacă bebelușul are sub 3 luni și este prima răceala atunci în mod cert este important consultul medical.
Orice bebeluș sub 3 luni ar trebui să fie consultat de un medic dacă este răcit. Acest lucru va ajuta la excluderea unor afecțiuni mai grave și, de asemenea, va liniști părintele care se confruntă poentru prima dată cu experința copilului bolnav.
Febra este o modalitate prin care corpul bebelușului tău lucrează pentru a lupta împotriva răcelilor. Chiar și așa, o febră de peste 38 ° C la un bebeluș care are sub 3 luni necesită un consult medical.
De asemenea, ar trebui să vă adresați medicului dacă bebelușul are febră persistentă sau alte simptome alarmante. Indiferent de vârsta copilului, dacă febra persistă mai mult de 5 zile este necesară vizita la medic.
Urmărește toate simptomele de răceala la bebeluș, iar dacă observi unul dintre simptomele următoare ar rebui să vă prezentați la medic:
- Eczeme pe corp
- Vărsături
- Diaree
- Tuse persistentă
- Plâns neobișnuit
- Probleme de respirație (bebelușul respiră cu dificultate sau cu efort)
- Febră mai mult de 5 zile
- Frecarea urechii sau alt semn de disconfort fizic sau durere oriunde în corpul lor
- Semne de deshidratare (scutecul rămâne uscat o perioadă mare de timp)
- Refuzul de a mânca
- Nuanță albăstruie în jurul unghiilor sau buzelor
Simptomele de răceală la bebeluși dispar de obicei în câteva zile până la o săptămână. Pentru prevenirea răcelii asigurați-vă că spălați frecvent mâinile bebelușului și consultați medicul dacă observați oricare dintre simptomele menționate anterior.