Regresia somnului la bebelusi: Ce inseamna, cat tine si ce este de facut

Regresia somnului la bebelusi: Ce inseamna, cat tine si ce este de facut

Regresia somnului este un fenomen căruia, cu siguranță, nu i-ai acordat atenție până când în viața ta nu a intrat bebelușul tău. Nimeni nu te-a pregătit pentru această etapă și nu ți-a explicat exact de ce somnul unui copil mic poate suferi schimbări bruște. Până acum ai reușit să îl adormi bine pe perioada nopții, crezând că te afli printre părinții norocoși, și dintr-odată a început să se trezească brusc din oră în oră. 

Orice părinte care trece prin această perioadă se confruntă cu stări de neliniște, oboseală și iritabilitate. Te invităm să citești în continuare mai multe informații despre ce este regresia somnului, cât durează și ce este de făcut pentru ca micuțul să doarmă fără întreruperi.
 

Ce este regresia somnului?

Regresia somnului este o perioadă cu schimbări bruște în programul de somn al bebelușului, fenomen ce se manifestă în special noaptea. Trezirile sunt frecvente, copilul adoarme mai greu și chiar refuză somnul pe parcursul zilei. Tulburările de somn apar pe neașteptate, astfel că îi prind pe picior greșit pe mulți părinți. 

Regresia somnului la bebeluș are legătură cu etapele de dezvoltare prin care trece micuțul tău, dar și cu adaptarea la noul ritm circadian (ciclul somn-veghe). În primele luni de viață, micuții nu pot să distingă între noapte și zi și pot avea între 18-20 de cicluri de somn. Pe măsură ce crește bebelușul, orarul de somn se modifică și începe să se micșoreze, începând să semene treptat cu cel al unui adult. 

Creierul prichindelului tău este într-o continuă dezvoltare, adaptându-se treptat la noul mediu. Deși pare micuț pentru emoții precum stres ori frustrare, le poate experimenta, iar acestea se reflectă cel mai bine, pentru început, în programul de somn.

Există câteva simptome principale după care poate fi recunoscută regresia somnului la bebeluși:

  • treziri frecvente pe parcursul nopţii;
  • reprize de plâns greu de calmat;
  • probleme la adormire;
  • grad ridicat de agitație;
  • indispoziție atunci când se apropie orele de culcare;
  • refuzul somnului pe parcursul zilei.

nou nascut care plange in bratele mamei

Cât timp durează regresia somnului?

 

Durata regresiei diferă de la un bebeluș la altul. Dacă la unii se poate încheia până la două săptămâni, la alții se poate prelungi chiar până la șase săptămâni. Perioada poate fi scurtată dacă se menține un mediu de odihnă favorabil și un program de somn sănătos. 

 

Când apare regresia somnului?

Perioadele des întâlnite la regresii sunt 4 luni, 6 luni, 8 luni și 18 luni, cea mai dificilă dintre acestea fiind prima.

  • Regresia la 4 luni: senzația de foame, colicii, alternanţa somn profund - somn superficial și puseele de creștere sunt factorii care pot crea tulburări de somn la bebeluși.
  • Regresia la 6 luni: dorința pentru o masă suplimentară, renunţarea la una dintre reprizele de somn de peste zi ori refluxul gastroesofagian pot fi cauze care duc la trezirea frecventă a micuțului pe parcursul nopții. 
  • Regresia la 8 luni: durerea provocată de erupția dentară și teama de abandon pot duce la apariția regresiei somnului, etapă ce durează între trei și șase săptămâni.
  • Regresia la 18 luni: coșmarurile, teama de întuneric, creșterea premolarilor și crizele de nervi, toate acestea sunt motive pentru care bebelușul poate avea probleme de somn. 

Pe lângă aceste cauze ale regresiei somnului, mai pot fi adăugate și anumite afecțiuni precum virozele respiratorii, schimbarea locuinței ori a camerei în care doarme de obicei.

Regresia somnului a bebelușului tău: cum îi faci față?

Chiar dacă uneori poate părea că regresia bebelușului durează de o veșnicie, este important să gândești pozitiv fiindcă această etapă dificilă se încheie după câteva săptămâni (diferă de la bebeluș la bebeluș). În plus, setarea unor obiceiuri de somn sănătoase ajută familia să depășească mai ușor această perioadă. 

Iată câteva sfaturi pentru a depăși cu brio noua provocare din viața ta: 

- Stabilește o rutină relaxantă înainte de culcare. Micuțul tău va dormi mult mai bine după o baie caldă, un masaj liniștitor, o doză în plus de iubire și o masă suplimentară.

- Asigură-te că micuțul se odihnește suficient pe timpul zilei. Unii bebeluși obosiți au tendința să se trezească mai des pe perioada nopții. 

bebelus care doarme culcat pe pieptul mamei

- Acordă atenție mediului ambiant. Un bebeluș nu va putea să doarmă fără întreruperi dacă este zgomot ori este lumina puternică în cameră. Așadar, este important să fie întuneric în camera lui și liniște în casă, astfel încât să nu existe niciun factor care să îi perturbe somnul. Este important ca micuțul să se simtă în siguranță, să stea confortabil și să aibă în jurul lui lucruri familiale.
 

 

- Un coșuleț tip babynest reprezintă o opțiune excelentă pentru primele luni de când se naște bebelușul tău. Spațiul relativ îngust îi oferă senzația de siguranță, salteaua sea adaptează micuțului, iar mutarea în pătuț se realizează lin, treptat, întrucât bebelușul nu simte când este mutat din patul părinților în pătuțul lui.

- Cere ajutorul celor din jur. Implicarea partenerului de viață ori a altor persoane din familie este binevenită. Nu te suprasolicita să te ocupi doar tu de micuț. Pe termen lung, regresiile pot deveni extenuante pentru părinți, astfel că este important să se sprijine unul pe celălalt prin stabilirea unui program de liniștire și adormire a prichidelului.

- Încercați să adormiți mai devreme. Dacă până să apară micuțul în viața voastră aveați obiceiul să vă culcați târziu, acum este un bun moment să schimbați această rutină. Încercați să mergeți împreună la somn măcar cu o oră mai devreme. A doua zi se va simți diferența.

- Respectă regulile pe care le-ai stabilit de la început. Spre exemplu, dacă ați hotărât că bebelușul nu va dormi în patul părinților, este indicat să mențineți acest obicei. Schimbările de ambient îi pot perturba somnul celui mic, apoi cu greu îl vei obișnui să revină la vechiul program.

 

Somnul este o componentă esențială pentru dezvoltarea bebelușului, astfel că este important ca părinții să învețe din timp să gestioneze perioadele de regresii, iar disconfortul să fie cât mai mic atât pentru copil, cât și pentru adulții din familie. 
 

Suport clienti Program Call Center L-V: 07:00-22:00 | S-D: 10:00-20:00 / Punct de lucru L-V: 08:00-17:00

0371.230.387 contact@empria.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!