Din seria jocurilor pe burtică, sesiunile de tummy time vin în ajutorul bebelușilor chiar mai mult decât ne-am fi gândit. Nu întâmplător medicii pediatri le recomandă părinților să îi așeze pe cei mici pe burtică încă din prima zi de viață.
Iar pentru început, să repeți jocurile de tummy time de 2-3 pe zi, pentru câteva minute, iar pe parcurs ce micuțul crește și aceste intervaluri zilnice pot fi prelungite până la o jumătate de oră sau chiar mai mult.
Dincolo de rezultatul lor imediat, de a îi ajuta pe cei mici să se relaxeze și să se bucure de interacțiunea cu părinții, jocurile mai vin la pachet și cu alte beneficii, cum sunt dezvoltarea motrică, fizică și emoțională.
Tummy time is the funniest time
Alături de mișcările din mânuțe și din piciorușe pe care cel mic le testează în majoritatea timpului în care stă pe spate, statul pe burtică este prima etapă în care bebelușul reușește să își țină capul mai bine și să își încordeze deopotrivă și mușchii spatelui.
Tummy time este fie atunci cel mic stă direct în pat pe burtică, fie atunci când este așezat pe o mingiuță gonflabilă, tot pe burtică sau în vacanță, pe o salteluță gonflabilă la mare, care plutește la suprafața apei. Oricare este contextul, părinții îl ajută să facă răsuciri ușoare, de pe o parte pe alta în pat, sau în stânga și în dreapta, în față și în spate pe mingiuță. Se poate opta și pentru antrenarea atenției cu o salteluță de joacă, care îl poate ține ocupat minute bune..
Însă, de departe cea mai comună ipostază care ne duce cel mai des cu gândul la tummy time este aceea în care bebelușul stă pe burtică, așezat pe abdomenul sau pieptul unuia dintre părinți.
Nu e de mirare că nu le ia foarte mult timp să adoarmă, de vreme ce au găsit un loc atât de confortabil, care le insuflă o liniște profundă. Și, de ce să nu recunoaștem că și pentru noi acest tummy time este un moment în care reușim să ne destindem, printre gângureli.
Tummy time. Avantajele jocurilor pe burtică
Dacă vă întrebați de ce auziți atât de des despre tummy time, e bine să știți că el numără beneficii importante pentru cei mici:
- Mijloc de joacă. Mulți dintre părinți aleg o minge medicinală pentru tummy time, îl pun pe cel mic pe burtică și realizează un balans înainte și inapoi, la dreapta și la stânga. Acest tip de joc are loc pe o suprafață de sprijin dreaptă, tare și fermă. O altă modalitate este „avionul”, atunci când îi sprijinim trunchiul prichindelului pe antebraț, până în palma noastră. Astfel, el va putea explora tot ce este în jurul lui „de la înălțime”.
- Dezvoltarea motricității, tonifierea musculaturii, creșterea mobilității gâtului și definirea în mod egal a ambelor laterale ale corpului. Prin mișcări repetate și realizate corect, chiar și direct în pat, pe burtică, cel mic se poate dezvolta armonios din toate punctele de vedere. Iar dacă v-ați convins că cel mai mult s-a bucurat de jocurile pe burtică direct în pat, aveți grijă ca așternutul să nu fie niciodată rece, iar micuțul se va bucura de confort deplin. Puteți așeza un prosop rulat sau o pernuță sub bebeluș, pentru ca el să își canalizeze greutatea pe brațe.
- Deprinderea capacității de târâre și, ulterior, de mers de-a bușilea. Sprijinit de o pernă pe burtica mamei, este acel tummy time ideal prin care cel mic preia mișcările de bază pentru a putea pleca de-a bușilea cât mai devreme. Mersul de-a bușilea este o etapă esențială care precede primii pași, când cel mic își definește echilibrul.
- Previne apariția anumitor afecțiuni. Plagiocefalia (sindromul capului turit) sau torticolisul dobândit se formează, cel mai adesea, datorită faptului că cel mic stă foarte mult timp pe spate. Astfel, tummy time este mai mult decât necesar dacă ne gândim ce probleme de sănătate pot deriva. Specific primelor 3 luni de viață, vedem cum are un rol definitoriu asupra dezvoltării micuțului tău.
- Modalitate de eliminare a gazelor. Acumularea de gaze în burtica celor mici le poate crea un real disconfort, dureri de stomac și senzații de neliniște. Știm prea bine că senzația de balonare nu este tocmai ușor de suportat nici de noi, adulți fiind, dar mai ales de un bebeluș care nu poate transmite ce anume îl deranjează. Totodată, aveți în vedere să treacă măcar 30-40 minute de la ultima masă înainte de tummy time.
Avantajele tummy time sunt vizibile cu ochiul liber, de la starea de spirit a celui mic, până la semnalele care ne confirmă dezvoltarea motricității lui. Pe măsură ce cresc și se sprijină pe antebrațe, cei mici ar trebui încurajați să rămână cât mai mult în această poziție. Nu în cele din urmă, ce trebuie să mai rețineți, dragi părinți, este că puteți avea sesiunile de tummy time doar atunci când bebelușul este treaz.
Sperăm că micul nostru ghid a venit în ajutorul vostru cu noi tehnici de tummy time, pe care le veți pune în practică alături de micuții voștri. Vă încurajăm, de asemenea, să împărtășiți și cu prietene mămici orice informație v-a fost de folos de aici.
Noi, la Empria, construim o comunitate de părinți informați înainte de toate, care crește de la an la an, asemenea puiului tău.
Fii printre primii care nu ratează ofertele și promoțiile magazinului nostru online. Asigură-te că ești abonat la newsletter-ul pe care noi îl trimitem săptămânal. Iar promisiunea noastră este că vom merge în același ritm ca până acum.