ADIO scutec! Cum inveti copilul sa foloseasca olita

ADIO scutec! Cum inveti copilul sa foloseasca olita

În evoluția unui copil, momentul „Adio scutec!” se întâmplă la un moment dat, la unii mai devreme sau uneori mai târziu. Este un moment plin de provocări pentru părinți și este unul din primii pași făcuți de cei mici în a fi independenți. 

Există câteva trucuri și tehnici de la experți sau părinți mai experimentați pentru învățatul la oliță, pe care merită să le încerci pentru ca lucrurile să se întâmple fără prea multă luptă și presiune. În plus și în primul rând, până când pamperșii vor rămâne o simplă amintire, este nevoie de multă răbdare.

Semne când copiii sunt pregătiți să folosească olița

Folosirea oliței este un proces prin care copiii sunt învățați să conștientizeze semnele că au nevoie să folosească olița sau toaleta. Nu există un moment anume, pentru că nu toți copiii sunt pregătiți la aceeasi vârstă. De aceea, învățatul la oliță va avea succes atunci când copilul este pregătit fizic și emoțional, iar mama va avea doza de răbdare necesară. 

Oricum nu este indicat să începi antrenamentul pentru învățatul la oliță mai devreme de un an și șase luni, mai ales că până la vârsta de aproximativ 18 luni copilul nu își poate controla musculatura vezicii și a rectului. De aceea, cea mai bună perioadă este între 2 și 3 ani.

Reușita la vârste mai mici este în generalmult mai rară. În plus, este important să urmărești semnele pe care copilul ți le dă și din care să deduci ca e pregătit. Alții mai târziu, alții mai devreme, dar statistic învățatul la oliță pentru băieței are loc mai târziu decât pentru fetițe. 


Semne că micuțul tău este pregătit pentru a începe antrenamentul pentru mersul la toaletă:

 
  • Poate sta singur în fund fără probleme.
  • Face caca în mod regulat și observi că treaba mare apare la un anumit moment al zilei. Scutecele rămân uscate timp de 2 sau mai multe ore. Este important să îți notezi momentele zilei în care cel mic face pipi sau caca.
  • Cel mic devine interesat să-i privească pe alții mergând la toaletă și începe să imite comportamentul părinților în ceea ce privește toaleta.
  • Începe să nu-i placă să poarte scutec, încercând să-l scoată atunci când este umed sau murdar. Plânge după ce face caca, semn că vrea să-i fie schimbat scutecul.
  • Îți dă un indiciu că este pe cale să facă ceva. Indiciile implică strângerea zonei scutecului, îndoirea genunchilor sau ghemuirea.
  • Va căuta puțină intimitate atunci când trebuie să facă caca.
  • Își poate trage pantalonii în sus și în jos.
  • Poate urma instrucțiuni simple, cum ar fi să se ridice, să se așeze, să îți aducă un obiect sau să vină la tine când îl chemi.

Pe de altă parte există și momente în care nu ar trebui să începi antrenamentul pentru învățatul la oliță, mai ales când acesta nu dă nici un semn că este deranjat când își murdărește scutecul, chiar dacă vârsta lui pare a fi în parametri optimi. Alte momente nefavorabile ar fi: când există o naștere a unui frate sau alte schimbări în familie, vă mutați într-o casă nouă sau când treceți de la un pătuț la un pat, încerci să-l duci la creșă, sunteți în vacanță sau într-o călătorie, ai un eveniment deosebit în familie, există probleme de sănătate ale copilului sau în familie. În aceste clipe, dar și în general, trebuie să se aștepte până când mediul emoțional este stabil și sigur pentru cel mic.

copil mic care sta pe olita si se joaca cu hartia igienica

Alege tipul de oliță potrivit pentru copil

 

Începe să vorbesti despre folosirea oliței ocazional în jurul primei aniversari a copilului tău pentru a-i stârni interesul. O modalitate de a face acest lucru este să-i citești câteva cărți pentru copii în care să existe și ilustrații cu privire la folosirea oliței și să aduci din când în când subiectul oliței în conversație. 

Ar fi frumos să mergi la cumpărături împreună cu cel mic, pentru ca el să aleagă olița care îi place. Practic, există două variante de olițe:

 
  • Olița portabilă, care poate fi golită în toaletă. Pot fi mai multe la îndemână în mai multe zone ale casei. Sunt indicate cele care îi permit copilul să stea așezat cât mai aproape de podea, aceasta fiind poziția ideală pentru învățatul la oliță.

  • Scaun de copil care poate fi pus deasupra vasului de toaletă, pentru a-i oferi siguranța necesară.

 
 

Pune olița în camera de joacă și lasă copilul să o studieze și să se acomodeze cu ea, apoi de comun acord mută olița în baie și explică-i copilului că este a lui, în timp ce „olița mare” este pentru mama și pentru tata. Încurajează-l să exerseze statul pe oliță, cu scutecul pus, cel puțin o dată pe zi pentru câteva minute, timp în care toaleta.

Cpiii învață cel mai repede când vor să-i imite pe cei mari. După un timp, roagă-l să stea pe oliță fără scutec. Pentru un băiețel, este recomandat să fie învățat mai întâi să stea pe oliță și apoi să urineze din picioare.


Strategii și trucuri pentru antrenamentul la toaletă

Nu va fi ușor ca micuțul tău să renunțe la scutec, învățatul la oliță nu se va face nici rapid nici lin. Conversațiile despre utilizarea toaletei vor crește gradul de conștientizare cu privire la mersul la oliță și îl vor face pe copil să se simtă confortabil cu conceptul general înainte de a fi pregătit din punct de vedere al dezvoltării pentru învățatul la oliță.

Urmează o rutină pentru antrenamentul la toaletă

Cheia pentru învățatul la oliță este consecvența și ar trebui ca planul tău de antrenament la oliță să fie la fel, chiar dacă ești plecat de acasă sau chiar dacă copilul este la creșă. Tocmai, de aceea, ar trebui să fie un plan simplu care să poată fi adoptat în orice condiții. 

  • Încearcă să faci din învățatul la oliță parte din rutina zilnică obișnuită a copilului tău. De exemplu, încurajează copilul să folosească olița sau toaleta dimineața și înainte sau după gustări și mese.
  • Întreabă copilul dacă vrea să folosească toaleta, ori de câte ori crezi că este nevoie. Dacă vrea, lasă-l să stea pe oliță timp de căteva minute, însa dacă nu vrea, nu trebuie să-l fortezi. Încurajează copilul să meargă la toaletă atunci când prezintă semne cum ar fi să se învârtă fără rost, să aibe gaze, să fie agitat.
  • Învață copilul să stea pe toaletă atunci când un scaun poate fi mai probabil - de exemplu, la aproximativ 30 de minute după masă.
  • Un moment oportun pentru folosirea oliței este seara, înainte de culcare, pentru a da mai puține șanse udării așternutului.
  • Dacă copilul tău are 3-4 ani, încurajează-l să meargă la toaletă atunci când își schimbă activitățile. De exemplu, îi poți reaminti copilului să meargă la toaletă înainte de a se așeza la prânz.


Cum să-ți încurajezi și să-ți motivezi copilul

Când vine vorba de învățatul la oliță, nu trebuie să îți fie frică să folosești recompense. Poți chiar începe o diagramă de recompense pentru utilizarea oliței sau a toaletei. Nu trebuie să fie neapărat vorba de jucării sau bomboane, tot un fel de recompensă o reprezintă și felicitarea sau exprimarea bucuriei pentru reușita celui mic. 

Laudă-l pentru fiecare reușită, cât de bine stă pe oliță si ce treabă bună face și mai ales, încurajează-l și dacă nu reusește să elimine. Cu sau fără recompense, alege comportamentul care este în concordanță cu stilul tău de parenting.

Oricum, în cazul în care copilul nu face nimic dupa 3-5 minute de stat pe oliță sau toaletă, lasă copilul să coboare. Statul jos prea mult timp se poate simți ca o pedeapsă.

Cum să-ți îmbraci copilul

Din momentul începerii antrenamentului pentru învățatul la oliță, ar fi bine ca ca micuțul să aibă capacitatea de a-și da jos și de a-și ridica singur pantalonii sau lenjeria de corp. De asemenea, ar fi bine ca perioada de învățare să aibă loc primăvara sau vara, iar copilul să nu poarte scutece sau lenjerie de corp.

  • Este nevoie de mai mult timp pentru a opri umezirea patului în timpul somnului, deci utilizează scutece, cearșafuri absorbante sau protecții pentru saltele noaptea și în timpul somnului de zi.
  • Începe să folosești tot timpul chiloți sau pantaloni speciali, aceștia sunt concepuți pentru a absorbi lichidele și pot fi purtati cu mare usurinta datorita centurii elastice largi. 
  • Îmbracă copiii în haine lejere și ușor de dat jos, de exemplu, pantaloni cu benzi elastice în talie. Pe vreme mai caldă, îți poți lăsa copilul în chiloți atunci când ești acasă.

Cum îți păstrezi copilul curat și igienic

  • Șterge de fiecare dată fundulețul copilului până când copilul învață cum. Nu uita să ștergi din față în spate, în special când e vorba de fete. Acest lucru reduce riscul de infecții ale tractului urinar.
  • Învață-ți fiul să-și scuture penisul după o reușită pentru a scăpa de orice picături. 
  • Învață copilul cum să se spele pe mâini după ce a folosit toaleta.

În concluzie, învățatul la oliță cere răbdare și consecvență. Copiii vor învăța în ritmul lor, învățatul la oliță poate dura zile, săptămâni sau luni. Și ar putea dura mai mult pentru fecale decât pentru partea udă. Nu te speria de accidentele neplăcute care pot aparea. Murdărirea și udarea hăinuțelor vor fi la ordinea zilei în timpul procesului de învățare.

Nu certa copilul și explică-i că data viitoare se va descurca mai bine. Toți copiii vor ajunge acolo în cele din urmă, așa că rămâi pozitiv cu privire la realizările copilului tău. Prea multă tensiune sau stres poate supăra pe toată lumea, iar copilul tău ar putea refuza învățatul la oliță.

 

Noi, la Empria, construim o comunitate de părinți informați înainte de toate, care crește de la an la an, asemenea puiului tău.

Fii printre primii care nu ratează ofertele și promoțiile magazinului nostru online. Asigură-te că ești abonat la newsletter-ul pe care noi îl trimitem săptămânal. Iar promisiunea noastră este că vom merge în același ritm ca până acum.
 

Suport clienti Program Call Center L-V: 07:00-22:00 | S-D: 10:00-20:00 / Punct de lucru L-V: 08:00-17:00

0371.230.387 contact@empria.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!