Ce este un turn de invatare? Cum ajuta la dezvoltarea bebelusului

Ce este un turn de invatare? Cum ajuta la dezvoltarea bebelusului

Un turn de învățare pentru copii mici, cunoscut și sub denumirea de turn Montessori sau learning tower, este un accesoriu special creat pentru a-i permite copilului să ajungă la blatul de bucătărie sau chiuvetă. Inspirat din metodologia educativă Montessori, scopul acestui turn de învățare este acela de a contribui la dezvoltarea independenței copilului mic și implicarea lui în sarcinile de zi cu zi. 

Practic, turnul de învățare este un scaun în trepte cu patru laturi înalte și o balustradă. Partea de sus a turnului este de obicei închisă și există o platformă ușor reglabilă pe care copilul să stea. Multe modele vin cu trepte simple pentru ca un copil să poată urca independent. Unele au o plasă de siguranță încorporată, unele sunt pliabile, altele sunt realizate din placaj sau lemn masiv. Cele patru laturi sunt acolo pentru a ajuta la prevenirea căderii copilului.

În acest timp, înălțimea îi permite micuțului tău să fie sus la tejghea sau pe o suprafață mai înaltă, cu tine exersând noi abilități motorii. Pe măsură ce copilul crește, se poate regla înălțimea astfel încât să poată fi folosit câțiva ani.

Unele turnuri de învățare au caracteristici bonus, cum ar fi un șevalet sau poate fi transformat într-un birou, dar scopul principal este același: ridicarea copilului într-un mod sigur și stabil, încurajând în același timp principiile de independență și explorare, foarte importante în dezvoltarea unui copil.

 
 

Când este recomandat să utilizezi un turn de învățare?

 

Cel mai bun moment pentru a cumpăra un turn de învățare este atunci când copilul poate sta cu ușurință în picioare și, eventual, a început să meargă. Acest lucru se întâmplă de obicei în jurul vârstei de 12-18 luni. La această vârstă, copiii mici vor avea suficientă forță și mobilitate pentru a ridica singuri în picioare și a-și menține poziția pentru mai mult timp, astfel un turn de învățare poate fi de mare ajutor și în acest sens. 

Acest lucru este important pentru a ajuta copiii să-și dezvolte independența și capacitatea de a face lucrurile singuri, fără instrucțiuni. Oricum având în vedere că fiecare copil este diferit, fă ceea ce simți că este bine pentru tine și copilul tău, dar respectă regulile de siguranță!

Recomandarea Empria.ro este acest turn de învățare pliabil, din lemn, care vine cu caracteristicile unui turn de activități fix, dar cu avantajul că ocupă puțin spațiu de depozitare. Este ușor de folosit, sigur pentru copil, cu un design simpatic tip șoricel, are înălțime reglabilă și este fabricat din materiale naturale, lemn de mesteacăn. Este ușor de curățat și de întreținut și poate fi încadrat în orice decor.

turn de invatare din lemn pentru copii

 

Cum contribuie un turn de învățare la dezvoltarea unui copil

 

Odată ce ai achiziționat un turn de învățare, vei descoperi că acesta va fi folosit în fiecare zi și de mai multe ori pe zi. Copiii mici doresc în mod natural să fie incluși și doresc să învețe să facă lucrurile singuri. Un turn de învățare îi ajută să facă acest lucru, așa că le va plăcea să-l folosească. De asemenea, îți va permite să petreci mai mult timp față în față cu micuțul tău ceea ce este minunat.

 
  • Dezvoltarea independenței

 

Un turn de învățare va ajută copilul să stea într-un mediu sigur încă din primele momente în care este capabil să stea în picioare. Deoarece copilul este acum capabil să ajungă la suprafața de lucru din bucătărie, va fi dornic să te ajute în timp ce gătești. 

Turnul de învățare îi conferă copilului un sentiment de libertate, pentru că ajunge la masa părinților sau la blatul de bucătărie unde părintele gătește. Îl ajută să-și dezvolte abilități de bază de stabilitate și echilibru. Pe măsură ce crește, copilul învață singur să urce treptele și chiar să-l mute singur, accesând chiuveta pentru a se spăla pe mâini. 

Utilizarea turnului de învățare va oferi, de asemenea, copilului un sentiment de încredere în sine. Ei ajung să aibă o înălțime similară cu copiii mai mari și să facă diverse activități alături de ceilalți membri ai familiei. Acest lucru ajută la construirea încrederii și a stimei de sine. 

 
  • Încurajarea învățării

 

Motivul pentru care mulți oameni îl numesc un turn de învățare și un "ajutor" de bucătărie se datorează faptului că încurajează învățarea în bucătărie în timpul activităților de zi cu zi.  Permițând copilului să se uite la ceea ce faci și ulterior să te ajute în timp ce gătești va putea învăța multe lucruri noi. 

Copilul poate vedea o varietate de alimente noi preparate și poate fi tentat să le guste mai ușor. Mai mult, îl poți învăța pe micuț culorile, folosindu-te de legume sau alte condimente. În plus, din punct de vedere senzorial, copilul tău ar putea învăța totul despre diferitele arome și texturi ale alimentelor, cum ar fi paste, legume, fructe și multe, multe altele.

Toate aceste activități ajută la dezvoltarea abilităților lor de concentrare și le dau un sentiment de realizare și independență.

learning tower mama si fiica gatesc impreuna
  • Micul ajutor din bucătărie

 

Spatele și brațele tale se odihnesc meritat și permit micuțului tău, stând comod în turn, să observe lumea de la un nivel mai înalt, pentru că aparent se întâmplă prea multă distracție în lumea adulților. 

Una dintre principalele utilizări ale turnului este de a permite copilului tău să devină un mic ajutor în bucătărie. Este completarea perfectă pentru familiile cu copii mici, deoarece aceștia doresc să vadă ce se întâmplă și să facă parte din acțiune.

Având un turn de învățare se creează posibilități pentru tot felul de activități. Este bine să lași copilul să privească în timp ce pregătești cina, astfel încât să vadă ce se întâmplă și să înțeleagă puțin despre modul în care masa este pregătită și servită. În funcție de vârstă, îl mai poți implica în spălarea vaselor în chiuvetă, spălarea legumelor și fructelor în chiuveta de bucătărie, tăierea numitor fructe moi, cu ustensile adaptate pentru copii.

 
  • Stimularea creativității 

 

Un copil mic se află într-o perioadă în care creierul său absoarbe ca un burete informațiile din jur. Poți folosi un turn de învățare ca mediu de joacă alături de masa la care tu lucrezi, de exemplu.  Îi poți da creioane colorate, puzzle-uri simple, jocuri de sortare, cărți cu imagini, plastinilă, activități care îi dezvoltă creativitatea. Astfel, i se vor oferi oportunități de dezvoltare a abilităților motorii fine și a coordonării mână-ochi.

Cu un turn de învățare, cel mic își poate extinde orizontul, privindu-i pe adulții din casă cum își desfășoară activitățile din interiorul casei sau de afară. 

Pe măsură ce faceți mai multe activități împreună, se întărește legătura dintre copilul și tine, copil și familie. Mai mult, nu mai trebuie să încerci să te gândești la activități care îl vizează exclusiv pe micuțul tău, ci pur și simplu îl poți implica în rutina zilnică generală.

De ținut cont! Indiferent dacă un copil mic se află într-un turn de învățare sau pe podea, el poate ajunge la orice obiecte dacă le lași aproape de margine. Deci, asigură-te că nu lași în prezența copilului ustensile care pot provoca accidente în bucătărie. 

Noi, la Empria, construim o comunitate de părinți informați înainte de toate, care crește de la an la an, asemenea puiului tău.

Fii printre primii care nu ratează ofertele și promoțiile magazinului nostru online. Asigură-te că ești abonat la newsletter-ul pe care noi îl trimitem săptămânal. Iar promisiunea noastră este că vom merge în același ritm ca până acum.

Suport clienti Program Call Center L-V: 07:00-22:00 | S-D: 10:00-20:00 / Punct de lucru L-V: 08:00-17:00

0371.230.387 contact@empria.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!