Bun venit în trimestrul 2 de sarcină! Pentru multe femei, este cea mai confortabilă perioadă dintre trimestrul 1 de sarcină și trimestrul 3 de ssrcină. Odată cu sosirea acestei etape, vei experimenta câteva schimbări binevenite.
Pentru început, majoritatea simptomelor de la începutul sarcinii se vor ameliora sau chiar vor dispărea. Probabil că vei simți mai puțin greață (ceea ce înseamnă că mâncarea poate din nou să miroasă și să aibă gust bun), nivelul de energie ar trebui să crească, iar sânii tăi vor fi în continuare mai mari, dar se vor simți mult mai puțin sensibili.
Trimestrul 2 de sarcină durează de la săptămâna 14 până la săptămâna 27, cu aproximație luna 4, 5 și 6, și este adesea considerat cea mai bună parte a sarcinii. Pentru multe gravide, grețurile matinale și oboseala din primul trimestru dispar în acest moment. Fătul este în continuare dezvoltare, câștigând în greutate şi preluând caracteristicile unui nou-născut. La începutul trimestrului 2 de sarcină poți afla în urma unei ecografii care este sexul nou-născutului.
Când începe trimestrul 2 de sarcina?
O sarcină tipică durează aproximativ 40 de săptămâni. Este împărțită în trei perioade de timp - primul trimestru, al doilea și al treilea trimestru. Fiecare trimestru durează aproximativ 14 săptămâni. Când intri în al doilea trimestru de sarcină, ești însărcinată în aproximativ 14 săptămâni.
În trimestrul 2 de sarcină, burtica de gravdiă va începe să se vadă. Orice temere asociată cu primul trimestru de sarcină începe să scadă în acest moment. Până la finalul acestui semestru vei începe să simți cum bebe se mișcă.
Desigur, este important de știut că fiecare sarcină este diferită, așadar fiecare femeie poate resimți acest trimestru diferit. De exemplu, există gravide care pot avea grețuri și în al doilea trimestru de sarcină.
Simptome trimestrul 2 de sarcină
Multe dintre simptomele din primul trimestru de sarcină - cum ar fi greața și sensibilitatea sânilor - se vor atenua în timpul celui de-al doilea trimestru, în timp ce altele, cum ar fi arsurile la stomac și constipația, pot persista.
În același timp, pot apărea noi schimbări pentru prima dată, pe măsură ce burta continuă să crească și nivelul hormonilor de sarcină din corpul tău continuă să crească. Iată câteva simptome cu care te poți confrunte în trimestrul 2 de sarcină:
- Congestia nazală. Este cauzată de creșterea fluxului de sânge către membranele mucoase din nas. S-ar putea să te trezești sforăind pentru prima dată.
- Umflarea picioarelor. Este resimțită de aproximativ 3 din 4 femei însărcinate, începând cu aproximativ săptămâna 22 de sarcină ( uneori și mai devreme) și care durează până la naștere. Pentru a reduce umflarea, încearcă să eviți perioadele în care stai mult în picioare și poartă încălțăminte confortabilă.
- Gingii sensibile, care sângerează. În trimestrul 2 de sarcină, multe gravide observă că gingiile sunt foarte roșii și că sângerează ușor. Gingivita este frecventă în sarcină așadar periajul dentar de cel puțin două ori pe zi, dar și folosirea aței dentare și a apei de gură, reprezintă cel mai bun tratament împotriva afecțiunilor orale.
- Crampe la picioare. De obicei încep în al doilea trimestru și durează până în al treilea. Sunt cauzate de modificările hormonale, de creșterea în greutate, cât și lipsei de calciu sau magneziu, așadar asigură-te că ai o dietă sănătoasă și echilibrată.
- Amețeli. Amețelile în trimestrul 2 de sarcină pot fi cauzate de creșterea presiunii uterului asupra vaselor de sânge. Pentru a preveni starea de amețeală în sarcină, nu sta prea mult în picioare, consumă gustări mici și dese și o dietă sănătoasă și echilibrată, bogată în alimente cu fier, consumă multe lichide.
- Durere în abdomenul inferior. Altfel cunoscut sub numele de durere de ligamente rotunde, deoarece ligamentele care susțin abdomenul se întind pentru a susține dimensiunea în creștere a burții.
- Varice și hemoroizi. Medicii susțin că până la 50% dintre femeile însărcinate suferă de hemoroizi. Pe măsura ce bebelușul continuă să crească, uterul devine din ce în ce mai mare și începe să pună presiune pe bazin. Această greutate în plus începe să apese pe venele aflate în apropierea anusului și a rectului.
- Creșterea în greutate. Pe măsură ce apetitul tău crește (sau apare, dacă ai suferit de greață și pierderea poftei de mâncare în primul trimestru) este normal să acumulezi kilograme pentru a-ți susține copilul în creștere. Medicul care îți supraveghează sarciuna îți va spune cât este normal să iei în greutate, ținând cont de greutate inițială și de starea ta de sănătate.
Toate cele de mai sus sunt perfect normale și temporare - la fel și sentimentele de teamă, iritabilitate, uitare și oboseală.
De asemenea, fii atentă la semnele de diabet gestațional, care de obicei începe între săptămâna 24 și săptămâna 28 de sarcină. Printre acestea se numără sete extremă, urinare frecventă și abundentă, oboseală extremă și sforăit. Dar, nu îți face griji dacă suferi de aceste simptome, cel mai bine este să îți faci un test de glucoză pentru a ști cu siguranță.
Dezvoltarea fătului în trimestrul 2 de sarcină
Bebelușul trece prin multe schimbari în trimestrul 2 de sarcină. În timpul acestei perioade, fătul va începe să arate mai mult ca un copil - cu trăsăturile feței, degetele de la mâini și de la picioare bine definite. Până în luna a patra, fătul tău va avea pleoape, sprâncene, gene, unghii și păr. Fătul poate să se întindă, să facă diferite gesturi și chiar să își sugă degetul mare. În jurul vârstei de 20 de săptămâni vei afla sexul fătului la ecografie.
În trimestrul 2 de sarcină, fătul va crește de la 7,5 cm și o greutate de 30 de grame în săptămâna 14, la aproximativ 37 cm și 820 de grame în săptămâna 27. Bebelușul tău se va putea mișca liber în sacul amniotic din uter. Aproximativ în săptămâna 19 (sau mai devreme dacă aceasta nu este prima ta sarcină), s-ar putea să simți prima mișcare a fătului – ca un gâdilat sau o pâlpâire ușoară în abdomen.
În acest moment, vei începe să simți că fătul se mișcă. Aceste mișcări sunt adesea descrise ca o atingere ușoară, similară cu senzația de a avea fluturi în stomac. Fătul se mișcă și se întinde mult în trimestrul 2 de sarcină. În ultimele săptămâni din trimestrul 2, fătul tău te poate auzi, practic dacă începi să vorbești cu el este posibil să observi mișcare ca răspuns.
Iată și alte caracteristici ale dezvoltării fătului în trimestrul 2 de sarcină:
- Pielea. În jurul săptămânii 16, primele fire de păr ale bebelușului încep să încolțească – inclusiv, până în săptămâna 22, genele și sprâncenele. Pielea este acum acoperită cu lanugo, un puf care îi ține copilul cald până când acumulează mai multă grăsime în al treilea trimestru și, până în săptămâna 19, vernix caseosa: stratul gras de ulei și celule moarte ale pielii care acoperă pielea. Ambele, atât lanugo, cât și vernix caseosa, vor dispărea înainte de naștere sau în primele zile după naștere.
- Sistemul digestiv al bebelușului a fost complet format până la sfârșitul primului trimestru. Bebelușul începe să înghită lichid amniotic, iar rinichii continuă să producă urina. Înghițitul este util pentru tubul digestiv. Până în săptămâna 22 de sarcină, simțurile în curs de dezvoltare îi permit copilului să miroasă, să vadă și să audă. Ba mai mult, ochii încep să se deschidă în uter.
- Inima. Până la 17 săptămâni, activitatea cardiacă fetală nu mai are loc spontan, deoarece acum este reglementată de creier.
- Creier. Pe lângă controlul bătăilor inimii bebelușului și inducerea loviturilor, până la 26 de săptămâni creierul bebelușului va duce mesajul către alte zone ale corpului, precum clipitul.
După ce ai trecut de primul trimestru, trimestrul 2 de sarcină vine adesea cu un sentiment de bine, deoarece grețurile de dimineață se opresc, iar fătul nu este suficient de mare încât să îți provoace greutăți la deplasare.