Trimestrul 3 de sarcină marchează perioada premergătoare nașterii. În acest timp, fătul crește cel mai mult în lungime și greutate, iar viitoarea mămică va întâmpina dificultăți atât din punct de vedere fizic, cât și emoțional. S-ar putea să te simți inconfortabil de acum, pe măsură ce burtica se mărește considerabil și să începi să ai contracții false, denumite contracții Braxton-Hicks.
În timpul celui de-al treilea trimestru, o idee bună să începi cursuri de pregătire pentru naștere, care te vor ajuta să-ți elimini din termeri astfel încât să te simți pregătită și încrezătoare în abilitatea ta de a aduce pe lume un copil. Acest lucru este valabil mai ales în cazul primei sarcini.
Când începe trimestrul 3 de sarcină
Oficial, trimestrul 3 de sarcină durează de la săptămâna 28 la 40, cu o durată de aproximativ 13 săptămâni, dar în realitate al treilea trimestru se termină când se naște copilul tău. Practic, vorbim de luna 7 până la luna 9 de sarcină.
Când ajungi la începutul celor 39 de săptămâni, sarcina ta este considerată la termen. Unele viitoare mame intră în travaliu puțin mai devreme, iar altele pot naște și la 42 de săptămâni. De fapt, doar un mic procent de bebeluși se nasc exact la data prestabilită, majoritatea copiilor fiind născuți în cele două săptămâni de fiecare parte a datei lor estimate de naștere.
Unii bebeluși se nasc înainte de 37 de săptămâni, situație ce poartă denumirea de naștere prematură. Pe măsură ce intri în al treilea trimestru, este important să cunoști semnele travaliului prematur, în cazul în care micuțul tău decide să facă apariția devreme.
Trimestrul 3 de sarcină: Ce se întâmplă în corpul tău
În trimestrul 3 de sarcină, unele femei se simt din ce în ce mai inconfortabil pe măsură ce se apropie data nașterii. Pentru că fătul crește mult în dimensiune, unele gravide au dificultăți să respire adânc sau să doarmă confortabil, în timp ce altele se simt foarte bine și așteaptă cu nerăbdare sosirea bebelușului.
În cel de-al treilea trimestru de sarcină poți experimenta o serie de simptome precum:
- Dureri de spate. Hormonii specifici sarcinii relaxează țesutul conjunctiv care ține oasele în loc, în special în zona pelviană. Aceste schimbări pun presiune pe spate și adesea duc la disconfort în timpul celui de-al treilea trimestru de sarcină. Când stai în șezut, alege scaune cu spătar bun. Poartă pantofi cu tocuri joase, dar nu plate. Dacă ai dureri severe sau persistente, contactează medicul.
- Bufeuri. Valurile de căldură nu apar doar la menopauză sau în toiul verii, ci și în timpul sarcinii, din cauza tulburărilor hormonale.
- Urinare frecventă. Pe măsură ce copilul se coboară în pelvis, vei simți mai multă presiune asupra vezicii urinare. Această presiune suplimentară poate provoca pierderi de urină – mai ales când râzi, tușești, strănuți, te apleci sau te ridici brusc.
- Tensiunea arterială poate scădea pe măsură ce fătul apasă pe vena principală care returnează sângele la inimă.
- Umflarea gleznelor. Se poate produce umflarea gleznelor, a mâinilor și a feței (numit edem), pe măsură ce continui să reții lichide.
- Creșterea părului. Părul poate începe să crească pe brațe, picioare și față din cauza stimulării hormonale crescute a foliculilor de păr. De asemenea, poți simți părul de pe cap mai puternic ca niciodată.
- Crampele la picioare pot apărea mai des ca în trimestrul 2 de sarcină.
- Contractii Braxton Hicks. Este posibil să simți aceste contracții ușoare, neregulate ca o ușoară încordare în abdomen. Este mai probabil să apară după-amiaza sau seara, după activitate fizică sau sex. De asemenea, aceste contracții tind să apară mai des și să devină mai puternice pe măsură ce te apropii de data nașterii. Contactează medicul ginecolog dacă contracțiile devin regulate și cresc în mod constant în intensitate.
- Dificultăți de respirație. Mai ales în timpul somnului, găsește o postură bună pentru a oferi plămânilor mai mult spațiu de extindere.
- Arsuri la stomac. Hormonii sarcinii relaxează valva dintre stomac și esofag. Acest lucru poate permite acidului din stomac să urce în esofag și să provoace arsuri la stomac. Pentru a preveni arsurile la stomac, mănâncă mese mici și dese. De asemenea, evită alimentele prăjite, citricele, ciocolata și alimentele picante.
- Melasma. Pigmentarea pielii poate deveni mai evidentă ca în trimestrul 2 de sarcină, așadar petele de pe față pot deveni mai închise la culoare.
- Scurgeri vaginale. Poți observa o frecvență crescută a scurgerilor vaginale de culoare albă (leucoree), care poate conține mai mult mucus.
- Hemoroizi și varice. Creșterea circulației sângelui poate provoca apariția unor vene mici roșii-violet pe față, gât și brațe. Roșeața dispare de obicei după naștere. De asemenea, poți observa vene umflate (varice) pe picioare. Din trimestrul 2 de sarcină hemoroizii își pot face simțită prezența, acum însă sunt mai inflamați ca oricând. Pentru a ameliora umflarea, practică exerciții fizice și ridică seara picioarele pe o pernă, include multe fibre în dietă și bea cât mai multe lichide.
Trimestrul 3 de sarcină: Dezvoltarea fătului
În trimestrul 3 de sarcină, fătul va crește cel mai mult în dimensiune și greutate. Plămânii încă se maturizează, iar fătul începe să se poziționeze cu capul în jos. Până la sfârșitul celui de-al treilea trimestru, fătul va avea aproximativ 3-4 kilograme și 49 -55 cm lungime în săptămâna 40.
Dezvoltarea fetală în trimestrul 3 de sarcină include:
-
Fătul poate vedea și auzi.
-
Creierul continuă să se dezvolte.
-
Rinichii și plămânii continuă să se maturizeze.
-
Până în săptămâna 36, fătul se întoarce cu capul în jos.
-
Oasele craniului rămân moi pentru a facilita trecerea prin canalul de naștere.
-
Pentru mulți bebeluși, irisul ochilor este albastru ardezie. Culoarea permanentă a ochilor nu va apărea decât la câteva zile sau săptămâni după naștere.
-
Fătul își poate suge degetul mare și are capacitatea de a plânge.
-
Până la 38 până la 40 de săptămâni, lanugo-ul fătului (păr fin și moale pe corp și pe membre) dispare aproape complet.
-
Până la 38 până la 40 de săptămâni, plămânii s-au maturizat complet.
-
Bebelușul este acoperit cu vernix caseosa (sau pur și simplu numit vernix), un strat protector cremos pe piele.
-
În ultimele săptămâni din trimestrul 3 de sarcină, meconiul – sau primul caca al bebelușului, constând în principal din celule sanguine, vernix și lanugo – începe să se acumuleze în intestinele bebelușului.
Așadar, dacă ai trecut de primele două trimestre de sarcină, ai aflat la ce te poți aștepta în trimestrul 3 de sarcină. Este un moment încărcat de emoție care te va pregăti pentru marea întâlnire dintre tine și puiul care timp de 9 luni a crescut în pântecul tău.
Pentru că suntem permanent preocupați de starea de bine și siguranța copiilor, te așteptăm pe Empria.ro să vezi kiturile Bun venit bebe!