Depresia in sarcina afecteaza fatul? Ce poti face pentru a o trata

Depresia in sarcina afecteaza fatul? Ce poti face pentru a o trata

Multe femei asociază sarcina cu o perioadă deosebită, care le împlinește sufletește, însă sunt și cazuri în care apar anxietăți și fobii. Depresia în sarcină, numită și depresia prenatală, este un subiect delicat despre care nu se discută prea mult în societatea noastră, însă este important ca ajutorul să fie obținut la timp. 

 

Pe perioada celor nouă luni de sarcină, modificările hormonale din corp pot duce la apariția unor stări de depresie, astfel că viitoarea mamă are nevoie de ajutor. Este firesc să apară momente de anxietate în sarcină și gânduri de îngrijorare în fața unei noi provocări asupra căreia nu poți avea control deplin, dar uneori acestea se pot agrava.

 

Citește în continuare cum se manifestă și când apare depresia în sarcină, care sunt factorii de risc, dar cel mai important – în ce mod afectează fătul și cum poate fi tratată.

 

Depresia în sarcină – cum se manifestă? 

 

La fel ca în cazul depresiei postnatale (după naștere), și depresia prenatală este caracterizată de un dezechilibru care apare în compoziția chimică a creierului. Această tulburare afectivă este caracterizată prin stresul în sarcină, stare de tristețe, dificultăți de concentrare, oboseală și insomnie. 

 

Principalele simptome ale depresiei în sarcină:

 
  • Stare de tristețe care persistă săptămâni ori luni întregi;

  • Oboseală cronică;

  • Probleme de concentrare;

  • Anxietate;

  • Insomnie sau nevoia de a dormi mai multe ore decât de obicei;

  • Pierderea interesului pentru hobby-uri;

  • Modificarea obiceiurilor alimentare (foame permanentă sau lipsă de apetit);

  • Dificultăți în luarea deciziilor;

  • Stări de nervozitate în sarcină;

  • Gânduri negative;

  • Nevoia de izolare față de familie și prieteni;

  • Accentuarea sensibilității;

  • Stări de plâns în sarcină;

  • Sentimentul de vină permanentă;

  • Pierderea interesului pentru activitățile din timpul zilei.

 

Schimbările de dispoziție sunt întâlnite frecvent în sarcină, însă există cazuri în care starea de suferință a mamei poate afecta starea de sănătate a fătului. 


gravida pe scaun cu un caine la picioare

 

Depresia în prenatală: factori de risc

 

Riscul de depresie este mai mare în cazul femeilor care nu și-au dorit copilul, au probleme financiare ori se confruntă cu dificultăți în relația de cuplu. Orice situație dificilă prin care trece o viitoare mămică poate declanșa depresia în sarcină.

 
  • pierderea unei persoane apropiate;

  • pierderea unei sarcini anterioare;

  • probleme financiare;

  • probleme cu partenerul de cuplu;

  • complicații în sarcină;

  • istoric de depresie în familie;

  • un abuz fizic ori psihic.

 

Când apare depresia? 

 

Depresia în sarcină poate să apară în orice moment pe perioada celor nouă luni. Unele femei se confruntă cu stări de neliniște și temeri intense încă de la aflarea veștii că urmează să aducă pe lume un copil. Altele pot manifesta simptome pe măsură ce avansează sarcina sau chiar aproape de final, când realizează că momentul este tot mai aproape și consideră că nu sunt suficient de pregătite. 

 

Principalele temeri din viața unei viitoare mămici sunt noile responsabilități, grijile financiare, schimbările din viața personală și cea profesională, dar și modificările corpului (kilograme în plus, pierderea elasticității abdomenului, apariția vergeturilor, etc). 

 

Femeile care se află la prima experiență sunt mai predispuse la stări de plâns în sarcină. Însă și cele care au avut o primă naștere dificilă pot dezvolta o astfel de tulburare emoțională, cum ar fi un avort spontan ori sarcină cu complicații.

 

Care sunt riscurile depresiei în sarcină? 

 

Una dintre cele mai mari temeri ale mamei este dacă depresia prenatală poate să afecteze fătul. Principalele obiceiuri care ar putea să îi afecteze sănătatea celui mic sunt cele nocive adoptate pe fondul depresiei: consum de alcool, consum de droguri, alimentație necorespunzătoare. 

 

Dar și în cazul stărilor de anxietate duse la extrem trebuie intervenit cu ajutor de specialitate fiindcă există risc de: 

  • naștere prematură;

  • greutate mică la naștere;

  • probleme de dezvoltare;

  • probleme comportamentale care se pot dezvolta mai târziu în viață (impulsivitate, dificultăți de comunicare sau de integrare socială). 

 

Din păcate, un lucru neplăcut este că aceste stări se pot prelungi și te poți confrunta cu și cu depresia postnatală, dacă problema nu este tratată.

 gravida coplesita de emotii la doctor

 

Ce pot face viitoarele mame pentru a trata depresia în sarcină?

 

Există o serie de măsuri pe care viitoarele mămici le pot pune în aplicare pentru a controla mai ușor anxietatea și tristețea care duc deseori la stări de plâns în sarcină. 

 

Un program de odihnă adecvat joacă un rol important în menținerea stării de bine pe timpul sarcinii. De asemenea, activitatea fizică, dacă este permisă de medic, ajută la gestionarea stărilor de anxietate. Se recomandă exercițiile fizice de o intensitate moderată, plimbările în natură și yoga. 

 

Tehnicile de relaxare și meditație pot contribui, de asemenea, la calmarea emoțiilor negative. Trebuie acordată atenție și dietei alimentare, care este indicat să fie bazată pe fructe, legume, semințe, nuci, pește și cereale integrale. 

 

Discuțiile cu alte mame pot fi de ajutor atât pentru eliberarea sufletească, dar și pentru învățarea din experiența lor. Deschiderea față de prieteni și familie va sprijini mintea să facă față evenimentelor stresante de zi cu zi. Împărtășirea emoțiilor și a temerilor se dovedește a fi eficientă pentru eliminarea anxietății. 

 

De altfel, cei dragi, dacă observă că mămica suferă de depresie în sarcină, trebuie să îi fie alături, să o încurajeze constant și   să o ferească de probleme. Într-o atmosferă caldă și confortabilă îi va fi mai ușor să gestioneze toate stările prin care trece pe perioada sarcinii. 

 

Medicamentele sunt contraindicate pe perioada sarcinii fiindcă pot afecta fătul, însă în cazul unei depresii severe, specialistul poate recomanda și această metodă. Pentru femeile care suferă de depresie ușoară sau moderată, sprijinul poate veni prin intermediul terapiei cognitiv comportamentale, astfel că discuția cu un medic psiholog este esențială. Specialistul va identifica resurse și strategii personalizate după fiecare pacientă în parte.

 

Depresia în timpul sarcinii este o problemă care apare mai frecvent decât credem, însă mămicile se tem să discute deschis despre stările prin care trec. Motivul îl reprezintă teama de a fi judecate de cei din jur, dar și pentru că se consideră slabe dacă recunosc că trec prin această experiență. Dar aceasta este o problemă de sănătate care nu pune în pericol doar mămica, ci și fătul, dacă simptomele se agravează și nu se acționează la timp. 

Ai gasit util acest articol? Ne-ar placea sa aflam parerea ta. Iar cand ai chef de un pic de shopping te asteptam sa explorezi zona de idei de cadouri din magazinul Empria.ro.




 

Suport clienti Program Call Center L-V: 07:00-22:00 | S-D: 10:00-20:00 / Punct de lucru L-V: 08:00-17:00

0371.230.387 contact@empria.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!