Maini si picioare umflate in sarcina. Cand reprezinta o ingrijorare?

Maini si picioare umflate in sarcina. Cand reprezinta o ingrijorare?

Multe femei observă că au mâinile și picioarele umflate în sarcină, în special în al treilea trimestru, spre finalul zilei. De cele mai multe ori această stare nu este dăunătoare pentru mămică ori făt, dar este inconfortabilă și afectează dispoziția și rutina femeii însărcinate. 

 

Umflarea picioarelor se manifestă la femeile gravide, de obicei, din cauza creșterii în greutate, dar și a volumului mai mare de sânge care este necesar susținerii sarcinii. 

 

Citește în continuare de ce se umflă mâinile și picioarele în sarcină, care sunt riscurile și ce poți să faci pentru a preveni acest simptom. 

Mâini și picioare umflate în sarcină: care sunt cauzele? 

 

Edemele în sarcină sunt un fenomen destul de des întâlnit, provocat în special de faptul că organismul femeii reține mai multă apă în această perioadă decât în mod normal. Acumularea de apă în exces are mai multe cauze la bază, atât interne, cât și externe.

 
  • tulburările hormonale;

  • dimensiunile uterului care apasă pe venele din zona pelvină (presiune care poate afecta circulația sângelui în picioare);

  • fluxul sangvin crescut;

  • obstrucția fluxului limfatic;

  • statul în picioare o perioadă mai lungă;

  • temperaturile ridicate din lunile de vară;

  • consumul alimentelor sărate;

  • o dietă săracă în potasiu;

  • stilul de viață sedentar;

  • creșterea în greutate.

 

Umflarea picioarelor în sarcină este normală atunci când apare treptat, se manifestă în special în sezonul cald și la finalul zilei. De asemenea, este important de monitorizat dacă fenomenul se diminuează atunci când gravida se întinde pe pat ori canapea și ridică picioarele pe o pernă. 

femeie insarcinata la o consultatie medicala in care i se ia tensiunea

Mâini și picioare umflate în sarcină – semne de îngrijorare

 

Dacă acumularea de lichid în țesuturi nu este într-o cantitate mare, atunci nu reprezintă un motiv de îngrijorare. Dar trebuie reținut și faptul că edemele pot fi un simptom al unor afecțiuni cronice care necesită monitorizarea unui specialist. 


Dacă umflăturile apar brusc și cresc repede în dimensiune, trebuie să te adresezi repede unui medic, mai ales dacă sunt însoțite de simptome precum dureri de cap, stări de vomă  și amețeli. 

 

O accentuare a edemului poate fi semnul unei afecțiuni numite preeclampsiei, care poate să apară după 20 de săptămâni de sarcină ori până la 6 săptămâni după naștere. Această boală provoacă tensiune arterială mare femeilor însărcinate și poate progresa rapid. Fără un tratament adecvat, preeclampsia este periculoasă pentru gravidă și făt. 

 

Umflarea picioarelor mai este asociată și cu afecțiuni precum insuficiența cardiacă, tromboza și tromblofebita. Femeile gravide prezintă risc mai mare de tromboză venoasă profundă fiindcă sângele se coagulează mai ușor pe perioada sarcinii, astfel încât să prevină pierderea excesivă în timpul travaliului și nașterii. De regulă, medicul care supraveghează sarcina poate prescrie un tratament care are rolul de a preveni formarea cheagurilor de sânge. 

femeie insarcinata se odihneste zambitoare pe canapea

 

Remedii picioare umflate în sarcină. Ce poți să faci pentru a preveni edemele în sarcină?

 

Fenomenul de mâini și picioare umflate în sarcină poate fi prevenit ori ameliorat prin aplicarea unor metode simple:

 
  • Evită să stai prea multe ore la rând în picioare. Este indicat ca, în timp ce te odihnești, să ții picioarele ridicate pe o pernă, astfel încât să fie deasupra nivelului inimii. Dacă coborâtul din pat devine o problemă, folosește o scară ajutătoare.
  • Renunță la încălțămintea strâmtă și cu tocuri înalte în favoarea unor modele confortabile. Evită modelele cu un număr mai mic sau care au o formă nepotrivită pentru picior. 
  • Poartă piese vestimentare în care te simți lejer. Poți purta ciorapi sau colanți compresivi, care au rolul de a stimula circulația sângelui, prevenind astfel apariția edemelor, a varicelor și a senzației de picioare grele și amorțite.
  • Consumă alimente cu un conținut redus de sare. Umflarea picioarelor este determinată de brânzeturi, alune, măsline, chips-uri și alte alimente care sunt destul de sărate.
  • Optează pentru o dietă bogată în potasiu. Surse cu conținut ridicat de potasiu sunt bananele, sfecla roșie, cartofii dulci, spanacul, somonul, lintea și iaurtul.
  • Hidratează-te corespunzător. Corpul are tendința de a reține apă multă atunci când este deshidratat.
  • Ține picioarele în apă caldă cu sare de baie.
  • Masează picioarele pentru a reduce stagnarea sângelui și a apei în țesuturi. Masajul efectuat regulat, la finalul zilei, va ajuta la reglarea excesului de apă din picioare.
femeie insarcinata care face yoga

Exerciții pentru picioarele umflate în sarcină

 

Mâinile și picioarele umflate în sarcină pot fi ameliorate prin practicarea mișcării. Activitatea fizică nu te ajută doar să elimini lichidul acumulat în exces în țesuturi, ci și să te menții în formă pe parcursul celor nouă luni de sarcină. De altfel, este indicat să eviți să iei prea mult în greutate pentru a nu pune presiune suplimentară pe picioare. Mai mult de atât, mișcarea poate ajuta și la prevenirea anxietății și a depresiei. 

 

Exercițiile fizice moderate pot fi efectuate acasă ori într-o altă locație, sub supravegherea unei persoane specializate, în funcție de tipul practicat. Spre exemplu, yoga prenatală previne formarea edemelor în sarcină, elimină durerile de mijloc, crește mobilitatea articulară și aduce stare de bine în corp. 

 

În cazul exercițiilor fizice efectuate acasă, poți opta pentru mișcări simple, dar eficiente pentru eliminarea apei din țesuturi. Încearcă să faci zilnic rotiri ușoare de glezne în ambele sensuri, mers pe vârfuri și clasicul exercițiu bicicleta (în timp ce stai întinsă pe spate). 

 

Chiar și o simplă plimbare poate fi eficientă pentru stimularea circulației sângelui de la nivelul membrelor inferioare. În acest caz riscul de accidentare este mic, iar efectul este chiar plăcut. Menține-te activă pe tot parcursul zilei pentru a ameliora problema picioarelor umflate în sarcină.

 

Este important de precizat că o femeie gravidă trebuie să își ia măsuri de precauție atunci când face exerciții fizice. Nu trebuie depășit timpul de activitate fizică recomandat de medic și nici intensitatea. 

 

Mâinile și picioarele umflate în sarcină nu reprezintă un motiv de îngrijorare, însă cu siguranță îți dorești să elimini această stare de disconfort. Aplică sfaturile recomandate mai sus și vei reuși să reduci din efectele neplăcute. 




 

Suport clienti Program Call Center L-V: 07:00-22:00 | S-D: 10:00-20:00 / Punct de lucru L-V: 08:00-17:00

0371.230.387 contact@empria.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!