Primul trimestru de sarcină reprezintă prima parte a sarcinii. Se calculează prima zi a ultimei menstruații - chiar înainte de a fi însărcinată - și durează până la sfârșitul celei de-a 13-a săptămâni. Este un moment încărcat de emoție și de schimbări în organism atât pentru gravidă, cât și pentru bebeluș. Să știi la ce să te aștepți te va ajuta să te pregătești pentru lunile următoare.
Se întâmplă multe lucruri în aceste prime trei luni de sarcină. Ovulul fertilizat care este constituit din straturi de celule se implantează în peretele uterului, unde continuă să crească. Aceste straturi de celule se transformă într-un embrion, așa cum se numește copilul în această etapă.
În primul trimestru de sarcină, copilul tău crește mai repede decât oricând. La șase săptămâni, de obicei se aud bătăile inimii, iar până la sfârșitul săptămânii 12, oasele, mușchii și toate organele corpului bebelușului s-au format. În acest moment, copilul tău arată ca o ființă umană minusculă și se numește făt.
Primul trimestru de sarcină: Schimbările din corpul gravidei
Sarcina este diferită pentru fiecare femeie în parte. În primul trimestru de sarcină, unele femei se simt pline de energie, strălucesc și se bucură de o stare de bine extraordinară, în timp ce altele experimentează stări foarte neplăcute.
Dacă ai aflat de curând că ești însărcinată și vrei să afli care sunt transformările prin care corpul tău poate trece, iată modificările pe care le poți experimenta:
- Sângerări sau scurgeri vaginale
Aproximativ 25% dintre femeile însărcinate au sângerări ușoare în trimestrul 1 de sarcină. La începutul sarcinii, petele mici de sânge pot fi un semn că embrionul fertilizat s-a implantat în uter (nidarea embrionului).
Dar, dacă ai sângerări severe, crampe sau dureri acute în burtă, este necesar să mergi la medic. Acestea pot fi semnele unui avort spontan sau ale unei sarcini extrauterine (o sarcină în care embrionul se implantează în afara uterului).
De asemenea, este posibil și normal să observi o scurgere alb-lăptoasă (numită leucoree) la începutul sarcinii. Pentru a te simți confortabil poți purta proteslipuri, dar nu folosi tampoane, deoarece ar putea introduce microbi în vagin. Dacă secreția miroase urât, are o culoare galben închis sau este abundentă, este necesar să mergi la un control ginecologic.
- Sensibilitatea sânilor
Sânii durerroși sunt unul dintre primele semne ale sarcinii. Acestea sunt declanșate de schimbările hormonale, care pregătesc canalele de lapte care vor hrăni copilul. În cele mai multe cazuri, sânii sunt dureroși doar în primul trimestru de sarcină.
Creșterea unui număr la sutien (sau mai mult) și purtarea unei bustiere de susținere te pot face să te simți mai confortabil. Probabil că nu vei reveni la mărimea ta obișnuită de sutien decât după ce vei termina de alăptat.
- Greață
Greața este unul dintre cele mai frecvente simptome ale sarcinii. Aproximativ 85% dintre femeile gravide suferă de acest simptom la începutul sarcinii. Este rezultatul modificărilor hormonale și poate dura pe tot parcursul primului trimestru. Pentru unele femei însărcinate, greața este ușoară. Altele însă nu își pot începe ziua fără vărsături. Greața este de obicei mai gravă dimineața (de unde și denumirea de „grețuri matinale”).
Pentru a calma starea de greață, se recomandă să mănânci gustări mici, fără arome puternice sau bogate în proteine (biscuiți, carne sau brânză) și să consumi multe lichide apă, suc de fructe (suc de mere) sau bere cu ghimbir.
Evită orice alimente care îți fac greață. Greața în sine nu este ceva de care să îți faci griji, dar dacă este severă și suferi de vărsături puternice, poate afecta cantitatea de nutrienți pe care o primește fătul. În acest caz este indicat să te adresezi medicului care îți supraveghează sarcina, pentru a găsi o metodă de tratament adecvată.
-
Constipație
În timpul sarcinii, nivelurile ridicate de progesteron încetinesc contracțiile musculare care ajută în mod normal alimentele să se digere mai ușor. De asemenea, administrarea vitaminelor prenatale (în special fier) conduce adesea la apariția constipației și a balonării.
Pentru a combate constipația, consumă mai multe fibre și bea mai multă apă decât de obicei pentru a ajuta digestia. Activitatea fizică poate ajuta, de asemenea, la un tranzit intestinal mai bun.
- Oboseală
Organismul femeii însărcinate trece prin multe schimbări și este solicitat pentru a susține un copil în creștere. Asta înseamnă că vei obosi mai ușor decât de obicei. Încearcă să nu te suprasoliciți și să te odihnești când ai nevoie în timpul zilei. Asigură-te că iei vitamine prenatale care ajută organismul să facă față și previne anemia.
- Arsuri la stomac
Arsurile la stomac în timpul sarcinii apar din două motive: schimbările de natură hormonală şi presiunea exercitată de făt asupra stomacului mamei pe măsură ce acesta se dezvoltă. Ambele cazuri duc la fenomenul de reflux, adică întoarcerea acizilor din stomac în esofag.
În timpul sarcinii, progesteronul produs de către placentă are un efect relaxant asupra muşchiului uterin. În acelaşi timp, el poate reduce şi tonusul altor muşchi: ai stomacului, intestinelor și vaselor de sânge.
- Modificări ale dispoziției
Schimbările de dispoziție sunt frecvent întâlnite în sarcină, multe gravide simțindu-se ca într-un roller coaster emoțional care le poartă de la bucurie la tristețe în doar câteva secunde. Mai ales fiind vorba de primul trimestru de sarcină, emoțiile legate de noua veste și schimbarea stilului de viață impus de sarcină pot influența puternic starea de spirit.
- Creștere în greutate
În primul trimestru de sarcină, ar trebui să iei aproximativ 3-6 kilograme (medicul ginecolog îți poate sugera dacă este nevoie să ajustezi aceste kilograme). Deși în pântecul tău crește o ființă, chiar nu trebuie să mănânci pentru doi.
Ai nevoie doar de aproximativ 150 de calorii în plus pe zi în primul trimestru. Introdu în meniul tău fructe și legume suplimentare, lapte, pâine integrală și carne slabă.
Primul trimestru de sarcină: Dezvoltarea fătului
În primele 13 săptămâni, bebelușul tău se transformă dintr-un ovul fertilizat într-un făt complet format. Toate organele se dezvoltă iar placenta, cordonul ombilical și sacul amniotic încep să crească.
Inima prinde formă și începe să bată, și se poate auzi la ultrasunete încă din săptămâna 6. Bate de 120 până la 160 de ori pe minut. Sistemul nervos al bebelușului tău se schimbă de la un tub neural deschis la un creier și măduva spinării. Nervii și mușchii încep să lucreze împreună. Bebelușul tău se poate mișca singur, dar este prea devreme ca tu să simți acest lucru.
Fătul începe să arate ca un bebeluș, cu brațe, picioare, degete de la mâini și de la picioare, cu nas, ochi, gură și urechi. Pleoapele acoperă ochii bebelușului și, până la sfârșitul trimestrului 1, bebelușului îi cresc chiar și unghii. Organele genitale încep să se dezvolte, dar este prea devreme pentru a vedea la ecografie dacă este fată sau băiat.
La sfârșitul primului trimestru de sarcină, fătul va avea aproximativ 6.7 cm lungime și va cântări aproape 23 grame.
Trimestrul 1 de sarcină: Lucruri interzise
Pentru siguranța gravidei și a bebelușului, în trimestrul 1 de sarcină este recomandat să se țină cont de anumite interdicții precum:
- Fumatul. Fumatul este asociat cu foarte multe complicații în timpul sarcinii, mai ales cu aspecte ce țin de dezvoltarea sănătoasă a fătului.
- Alcoolul. Consumat în cantități medii și mari, alcoolul are efect nociv în trimestrul 1 de sarcină, deoarece trece ușor prin placentă și interferează cu dezvoltarea fătului.
- Razele X. Radiografiile și tomografiile computerizate predispun la malformații fetale, mai ales trimestrul 1 de sarcină, cand are loc formarea organelor fătului.
- Băile fierbinți și sauna. Pe toată perioada sarcinii, sauna sau băile fierbinți sunt de evitat, deoarece cresc temperatura corpului iar acest lucru poate afecta starea de sănătate a fătului, crescând riscul de avort spontan.
- Substanțele chimice. Expunerea la substanțe toxice are efect teratogen și poate periclita dezvoltarea normală a fătului, existând riscul de malformații.
- Stresul. Acesta nu este binevenit nicicând, cu atât mai puțin în sarcină. Se vor evita evenimentele și situațiile stresante, ce implică emoții intense.
- Medicamentele. Automedicația este interzisă în sarcină. Orice medicament se va administra doar cu acordul medicului care supraveghează sarcina.
Sperăm că ai găsit informații utile, te așteptăm în continuare pe blogul Empria.ro unde poți găsi și alte articole despre creșterea sănătoasă și în siguranță a copiilor.