Nas infundat la bebelusi si copii: Remedii si metode de tratament

Nas infundat la bebelusi si copii: Remedii si metode de tratament

Nasul înfundat la bebeluși și copii este un simptom care poate să apară în orice perioadă a anului, nu doar în sezonul rece, așa că părinții trebuie să fie mereu pregătiți cu diferite remedii eficiente la care să poată apela cu încredere. 

 

Congestia nazală este una dintre problemele frecvente pentru care mămicile apelează deseori la sfatul medicilor fiindcă se tem că ar putea fi semnul unei posibile răceli. Chiar dacă nu aceasta este cauza, totuși micuțul tău are de suferit pentru că nu poate să doarmă bine, mănâncă mai puțin și este agitat, ceea ce le stârnește îngrijorare adulților. 

 

Citește în continuare care sunt cauzele nasului înfundat la bebeluși, care sunt pașii pentru o igienă nazală corectă, dar și la ce remedii și metode de tratament poți să apelezi. 

 


Nas înfundat la bebeluși: care sunt cauzele frecvente? 


Există mai multe cauze care pot provoca nas înfundat la bebeluși și copii, însă cele mai frecvente sunt următoarele: 

 
  • Infecții virale sau bacteriene. Pe lângă obstrucția nazală, copilul se mai poate confrunta și cu secreții nazale apoase, febră, lipsa apetitului și durere în gât.

  • Alergii nazale. Nasul înfundat asociat cu strănut des, mâncărimi ale nasului, secreții nazale transparente, roșeață la nivelul ochilor poate fi semnul unei rinite alergice. Deși polenul, praful și părul animalelor de companie sunt substanțe inofensive, pot declanșa un răspuns imunitar inflamator în cazul unui copil alergic.

  • Polipi nazali, o afecțiune specifică perioadei copilăriei. Creșterea polipilor poate determina simptome precum nas înfundat și respirație îngreunată. Aceste semne vor persista până la tratarea polipilor.

 
 

Alte cauze ale nasului înfundat la bebeluși și copii: 

 

Nasul înfundat la bebeluși și copii mai poate să apară și din alte cauze decât cele prezentate mai sus.
 

  • Infecțiile sinusurilor pot determina obstrucția nazal.

  • Rinita vasomotorie (non-alergică) apare când vasele de sânge din interiorul nasului se dilată sau se extind. De regulă, această afecțiune este influențată de modificările de temperatură, expunerea la umiditate și poluanții din mediul înconjurător.

  • Produsele decongestionante aplicate în exces, pe un termen mai lung decât este precizat în prospect, pot înfunda nasul.

  • Corpii străini introduși în nas (piese mici de jucării, pietricele, biluțe, sâmburi, etc) pot determina obstrucție nazală la copiii cu vârsta cuprinsă între 1-3 ani. Această cauză poate fi luată în calcul în special dacă se observă că micuțul nu respiră cu o nară. Pentru îndepărtarea acestora este indicat să apelezi la un medic. Corpii străini intranazali pot crea complicații dacă nu sunt eliminați.


 

Nas înfundat la bebeluși: sfaturi pentru igiena nazală

 

În cazul copiilor mai mici de 3 ani, care nu pot elimina singuri mucusul acumulat în exces în nas, părinții trebuie să ia măsuri suplimentare pentru a le ușura respirația. Nasul înfundat îi împiedică pe cei mici să respire corect, astfel că inhalează aer pe cavitatea bucală, ceea ce duce la uscarea gurii, iritații ale gâtului și somn agitat. 

 

O igienă nazală corectă nu numai că îi asigură copilului o respirație corespunzătoare, dar îl ține și departe de răceli, contribuind la scăderea numărului îmbolnăvirilor. Secrețiile nazale rămase în nas pot duce la dezvoltarea florei bacteriene și pot crea complicații mai mari decât banalele răceli, precum sinuzită și otită. 

 

Este recomandat să se curețe nasul bebelușilor după baie fiindcă atunci se înmoaie secrețiile și procesul este mai ușor. Însă dacă situația o impune, curățarea nasului poate fi efectuată și pe parcursul zilei, dar fără a se exagera pentru că se poate irita mucoasa nazală. 

 
 

Cea mai simplă modalitate pentru a desfunda nasul bebelușului este folosirea unui spray fiziologic. Picăturile cu soluție salină fiziologică puse în nas înmoaie secrețiile nazale, facilitând astfel eliminarea lor. În cazul bebelușilor, se folosesc obiecte speciale care ajută la eliminarea secrețiilor. Aspiratorul nazal ori pompițele de nas pot fi cumpărate din farmacie ori din magazinele pentru părinți și copii. 

fetita racita cu ursulet in brate primeste spray in nasuc de la mama ei


Nasul înfundat la bebeluși: alte remedii pe care le poți aplica acasă

 

Pe lângă curățarea nasului cu ser fiziologic, părinții mai pot să apeleze acasă și la alte remedii. 

 
  • Îndepărtează alergenii

 

Dacă simptomele indică faptul că ar putea fi vorba despre o alergie, atunci primul pas pe care trebuie să îl faci este să îndepărtezi posibilii alergeni (praf, puf, păr de animale, anumite plante). Părinții pot verifica dacă există zone cu mucegai în casă, fiindcă și acest alergen poate provoca nas înfundat și strănuturi. 

 

De asemenea, trebuie evitată pulverizarea anumitor parfumuri ori spray-uri de cameră. Mai mult de atât, fumul de țigară poate duce la înfundarea nasului celor mici, astfel că nu este recomandat ca părinții sau altcineva din familie să fumeze în casă. 

 
  • Reglează umiditatea aerului

 

Dacă simptomul de nas înfundat la bebeluși apare din cauza aerului prea uscat din interior, cea mai bună soluție este să folosești un umidificator. Acest aparat poate să asigure o umiditate de 40-60%. 

 
  • Apelează la băile cu aburi

 

Un remediu simplu la care poți să apelezi pentru a desfunda nasul copiilor este o baie cu aburi. O baie caldă poate ajuta la decongestia nazală, asigurând un somn de calitate și o respirație liberă.

  • Folosește uleiuri esențiale

Uleiurile esențiale de eucalipt, mentă, arbore de ceai, oregano, cimbru, cuișoare, rozmarin și lavandă sunt remedii minunate pentru nasul înfundat la bebeluși și copii. Nu le aplica direct pe piele, ci folosește o lampă ori un aparat de aromoterapie. 

 
  • Pune accent pe hidratare

 

Un nas înfundat și uscat poate fi și semnul deshidratării. De aceea este important ca micuțul tău să fie hidratat, în special în primele săptămâni de viață când tinde să doarmă în majoritatea timpului. Alte situații frecvente când crește riscul de deshidratare sunt reprezentate de problemele digestive (diaree, vomă), temperaturi crescute, febră mare și lipsa apetitului. 

 

În cazul în care bebelușul are nasul înfundat o perioadă mai lungă, părinții pot să ia legătura cu medicul de familie, medicul pediatru ori cu medicul ORL-ist. De asemenea, nu ar trebui amânată discuția cu un specialist dacă apar și simptome precum febră, tuse și semne de durere la nivelul urechilor. În urma efectuării consultului, medicul va pune diagnosticul corect și va putea recomanda cea mai bună schemă de tratament. 



 

Suport clienti Program Call Center L-V: 07:00-22:00 | S-D: 10:00-20:00 / Punct de lucru L-V: 08:00-17:00

0371.230.387 contact@empria.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!