Dacă mersul întârziat la copii semnalează o afecțiune și nu îl voi putea duce pe cel mic la creșă? Ar trebui să mă îngrijorez dacă bebe nu merge singur începând cu vârsta de 10-16 luni, așa cum medicul pediatru m-a informat că este normal? Ce aș putea face eu pentru cel mic astfel încât să îi ușurez plecarea și primii pași? Orice nouă etapă din viața prichindelului nostru merită toată atenția, răbdarea, și nu în cele din urmă, sprijinul nostru. Însă ce e de făcut atunci când unele deprinderi se instalează mai tardiv decât în mod obișnuit?
Cu siguranță aceste întrebări răsună în gândul multor părinți ai căror bebeluși au deja 1 an împliniți și nu dau semne că vor merge prea curând. Tocmai de aceea, noi, cei de la Empria, venim în ajutorul părinților cu o scurtă documentare privind această tulburare și vom explica, rând pe rând, motivele din spatele mersului întârziat la copii.
Însă, înainte de orice, mesajul nostru este să nu te îngrijorezi dacă există copii în cercul de prieteni sau frați și verișori în familie de aceeași vârstă, care au făcut deja primii pași. Niciun bebeluș nu seamănă cu altul. Va veni momentul când micuțul tău va face singur primii pași!
Între timp, până cel mic va fi stăpân pe propriile picioare, asigură-te că locurile în care el ajunge cu ușurință sunt bine protejate, cu protecții speciale destinate interiorului casei (mobilă, pătuț, scări), iar tu nu vei mai sta mereu cu inima cât un purice.
Iar atunci când simți că are nevoie de tine pentru a se ridica, oferă-i toată susținerea ta. La fel și atunci când îl încurajezi să meargă, așteaptă-l cu brațele deschise și felicită-l pentru fiecare pas. Nu uita nici să imortalizezi momentul! Acestea sunt doar câteva dintre clipele în care se creează cele mai puternice conexiuni între părinți și copii.
Cum se justifică mersul întârziat la copii și ce pot face părinții?
Deși poate nu ne dăm seama, uneori, ajutorul pe care noi îl oferim micuților și care este mai mult decât necesar pentru ei, ar putea provoca mersul întârziat la copii. Astfel, nu trebuie nici să îi sufocăm când îi vedem că încep să se agațe de mobilier.
-
Asigură-te că au cele mai potrivite obiecte ajutătoare. Dacă folosesc pentru prea mult timp un ajutor de tip premergător, care nu este reglat conform înălțimii lor, vor avea tendința să meargă numai pe vârfuri. În jurul vârstei de 1 an, înlocuiește-l cu un antemergător sau orice altă jucărie care trebuie împinsă, pentru a îi determina să facă pași cu toată talpa.
- Nu grăbi momentul și nu îi sufoca cu ajutor. Prin mișcările repetate de ridicare pe propriile piciorușe, chiar dacă de cele mai multe ori cad înapoi în funduleț, ei își vor pregăti mușchii pentru mers. Încearcă să îi lași desculți, prevenind astfel apariția platfusului, iar dacă nivelul lor de energie nu este atât de mare încât să meargă în pas vioi, nu ceda atât de ușor ca să îl iei în brațe, pentru că ei își vor crea o obișnuință.
-
Aplică strategia de poziționare la distanță a jucăriilor preferate. Atrage-le atenția asupra locului în care jucăriile se găsesc și vei fi surprins cât de mult le vei stimula dorința de a merge. Chiar și abilitatea de a merge de-a bușilea are un rol important în dezvoltarea mușchilor și în învățarea mersului.
- Oferă-le mai multe suprafețe de joacă, dar și de mers. Cu cât piciorușele prichindeilor cu interacționa cu mai multe texturi, ei vor fi nevoiți să îți țină echilibrul. Cu atât mai mult își vor stăpâni și mai bine pașii, pregătindu-se astfel și pentru plimbările mai lungi, în aer liber. Procedând astfel, vor fi mult mai mici șansele să te confrunți cu mersul întârziat la copii.
-
Observă tendința de mers și ia măsurile necesare la momentul oportun. Cei mici vor face primii pași în lateral, așa că nu te impacienta atunci când sesizezi tendința lor de a nu merge tocmai drept. Însă, dacă până în jurul vârstei de aproape 2 ani copilul nu merge sau merge doar pe vârfuri, recomandăm o vizită la medicul logoped. E posibil ca mușchii mijlocului și articulația șoldului să fie insuficient antrenate. Un kinetoterapeut va ști tot ce are nevoie micuțul tău.
- Alege încălțămintea potrivită. Pentru ca piciorul să se dezvolte corect, să nu fie presat de încălțăminte și aceasta să nu constituie un impediment în creștere, asigură-te că ea este moale și ușoară, are talpa flexibilă și nu ține glezna. În caz contrar, inclusiv încălțămintea nepotrivită poate cauza mersul întârziat la copii.
Indiferent de vârsta micuților voștri, protecțiile de mobilier ar putea veni atât ca o formă de protejare și de ocrotire pentru copii, cât și de siguranță și liniște pentru voi, adulții, în momentele când nu sunt supravegheați de niciunul dintre părinți. Până când cei mici își dezvoltă suficient mușchii, iar capacitatea de coordonare și echilibrul îi vor da suficientă încredere să pășească fără să se sprijine, este necesar ca mobilierul, colțurile, sertarele și ușile glisante să fie asigurate.
Fie că sunteți la primul sau deja la al doilea copil, sperăm că am reușit să răspundem tuturor curiozităților părinților care până de curând își făceau probleme cu privire la mersul întârziat la copii. Iar dacă în grupul tău de prieteni se numără și părinți cărora nu le dă pace această amânare în parcursul micuților lor, împărtășește cu ei aceste informații. Nu în ultimul rând, e bine să știți că în preajma vârstei de 5-6 ani își va definitiva mersul și abia atunci va semăna cu cel al unui adult.
Noi, la Empria, construim o comunitate de părinți informați înainte de toate, care crește de la an la an, asemenea puiului tău.
Fii printre primii care nu ratează ofertele și promoțiile magazinului nostru online. Asigură-te că ești abonat la newsletter-ul pe care noi îl trimitem săptămânal. Iar promisiunea noastră este că vom merge în același ritm ca până acum.