Loviturile la cap la bebelusi: Ce trebuie sa stie parintii

Loviturile la cap la bebelusi: Ce trebuie sa stie parintii

Cele mai multe lovituri la cap la bebeluși nu reprezintă o problemă dacă micuții trăiesc într-un mediu sigur, unde nu există colțuri ascuțite sau pericole reale. La această vârstă, când micuții învață să se rostogolească sau să meargă, căzăturile pot fi la ordinea zilei. 

Dar, dacă în urma unei lovituri la cap bebeluși apare o tăietură care sângerează necontrolat, un punct moale bombat, o adâncitură pe craniu, o vânătaie mare sau copilul vomită, e necesar să cereți sfatul medicului, să sunați la 112 sau să mergeți la camera de urgență.

Vom discuta în continuare semnele comune ale leziunilor ușoare, moderate sau severe pentru lovituri la cap bebeluși și copii mici, pentru a ști ce să faci acasă, când să suni la doctorul de familie pentru un sfat medical și cum să previi aceste leziuni.  
 

Tipuri de lovituri ale capului și simptomele ce pot apărea

 
 

Majoritatea părinților intră în panică atunci când un copil se lovește la cap și aceasta este foarte normal pentru ca bebelușii și copii mici sunt sensibili, se sperie ușor și plâng imediat, iar din cauza lipsei echilibrului lovitura poate să pară foarte serioasă. Din fericire, foarte rar căzătuile la bebeluși cauzează o problemă gravă de sănătate, de cele mai multe ori este vorba doar de cucuie.

Loviturile capului la cei mici sunt adesea ușoare și le putem clasifica, pentru a știi cât de îngrijorați trebuie să fim după ce bebelușul s-a lovit la cap și să realizăm dacă este bine sau nu:

Un traumatism cranian ușor este o lovitură ușoară a capului, care poate fi dureroasă sau inconfortabilă. Poate apărea o umflătură, vânătăi și eventual sângerări ușoare. Un traumatism cranian este considerat „ușor” dacă este închis. Un traumatism cranian ușor, de obicei, nu necesită asistență medicală, cu excepția cazului în care sângerarea nu se oprește.

Un traumatism cranian moderat trebuie evaluat de un medic pediatru. Dacă bebelușul se lovește la cap și plânge minute bune, nu se comportă normal, devine molatic sau pare deosebit de agitat, vomită de mai multe ori, sună doctorul pediatru foarte rapid. Semnele unei comoții includ o umflătură, vânătaie sau contuzie pe cap, aparent ovală și uneori menționată ca un cucui sau „ou de gâscă”. Unele umflături pot fi foarte mari, dar nu indică neapărat o vătămare majoră. Alte semne pot fi o iritabilitate accentuată, vărsături, letargie sau chiar sensibilitate la lumină și zgomot. 

Dacă bănuiești că în urna unei lovituri la cap bebeluși a apărut o comoție ușoară sună imediat medicul pediatru. Este posibil să dureze ceva timp pentru ca simptomele unui traumatism cranian moderat să devină evidente. Dacă bebelușul are o lovitură minoră la cap și nu prezintă semne ale unei vătămări mai grave, este recomandat să aștepți și să-i urmărești starea. Urmărește-l cu atenție în următoarele 48 de ore și, dacă apar oricare dintre simptomele de mai sus, sună medicul pediatru sau mergi la spitalul de urgențe.

Un traumatism cranian sever necesită asistență medicală imediată. Trebuie să suni la 112 dacă bebelușul se lovește la cap și are simptome precum:

  • o criză
  • își pierde cunoștința chiar și pentru un timp scurt
  • are o tăietură mare la cap care necesită cusături
  • are sângerări profunde care nu pot fi oprite după aplicarea unei presiuni ferme timp de câteva minute
  • are drenaj în urechi sau nas, acesta este de obicei sânge sau lichid limpede
  • are umflături / vânătăi de-a lungul capului ce ar putea indica o fractură a craniului
  • s-a lovit în zona fontanelei
  • nu mișcă gâtul sau capul în mod normal
  • are dificultăți de respirație
  • este apatic
  • nu este capabil să sugă 
  • plânge excesiv
  • are vânătăi sub ochi și în spatele urechilor, acestea semnalând o fractură gravă a craniului.

copil pe bicicleta cu o casca de protectie in forma de cap de crocodil

Tratament în cazul loviturilor la cap a bebelușilor și copiilor mici

 

Când copilul se prăbușește în urma unei lovituri la cap bebeluși, este bine ca panica să nu fie prima reacție a părintelui. Chiar dacă este greu, este bine să încerci să rămâi cât mai calm în această situație. Leziunile ușoare pot fi tratate acasă, în timp ce leziunile mai grave necesită asistență medicală.

Dacă bebelușul se lovește la cap, faci acești pași:

  • Dacă bebelușul este alert și plânge, ceea ce este o reacție complet normală, având în vedere că bebelușul este probabil speriat și poate avea unele dureri, ține-l în brațe și încearcă să-l calmezi.
  • Dacă copilul tău are un cucui ou de gâscă, aplică-i o compresă rece timp de aproximativ 20 de minute la fiecare trei până la patru ore. Chiar și umflăturile mai mari pot fi pur și simplu un semn al unui traumatism cranian ușor. Dacă apar semne ale unui traumatism cranian mai grav, cum ar fi pierderea cunoștinței sau vărsături repetate, contactează doctorul de asistență medicală al copilului.
  • Dacă există sângerare, asta fiind posibil deoarece capul este plin de vase de sânge aproape de suprafața pielii și poate exista mult sânge, aplică presiune cu o cârpă curată timp de aproximativ 15 minute.
  • Adresează-te doctorului de asistență medicală al copilului pentru îndrumări cu privire la administrarea de analgezice.

Copiii mici cad și se lovesc adesea. Dacă bebe învață să meargă în picioare sau merge pentru prima dată pe bicicletă sau trotinetă, evită loviturile la cap cu căștile de protecție Empria. Cu o căptușeală moale, căștile cu efect 3D inspirate din animalele preferate de copii, vor deveni accesoriul de joacă preferat de cei mici!

fetita pe bicicleta fara pedale cu casca de protectie cu model cap de girafa


Fii printre primii care nu ratează ofertele și promoțiile magazinului nostru online. Asigură-te că ești abonat la newsletter-ul pe care noi îl trimitem săptămânal. Iar promisiunea noastră este că vom merge în același ritm ca până acum.

Suport clienti Program Call Center L-V: 07:00-22:00 | S-D: 10:00-20:00 / Punct de lucru L-V: 08:00-17:00

0371.230.387 contact@empria.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!